Ο οικογενειακός τάφος των Bond στο Α’ Νεκροταφείο των Αθηνών. (Φωτό: Andro.gr).

Πριν μερικές μέρες ο… τζεημσμποντολόγος Κίμων Φραγκάκης μου έστειλε μια πληροφορία σχετικά με τον θρυλικό πράκτορα 007. Σύμφωνα με μια έμπιστη πηγή, την ταλαντούχα ζωγράφο Κυβέλη-Ζωή Στενού, υπήρχε κάτι που έπρεπε να ερευνήσουμε. Έτσι, την ημέρα που όλη η Αθήνα ζούσε μια μετα-αποκαλυπτική συνθήκη και βυθιζόταν στην αφρικανική σκόνη, εμείς ανακαλύπταμε που είναι θαμμένος ο πραγματικός (;) James Bond.

Στο τέρμα της οδού Αναπαύσεως, εκεί που βρίσκεται το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, φορώντας μαύρα γυαλιά για να προστατευτώ από τον κουρνιαχτό και τα αδιάκριτα βλέμματα, διάβασα άλλη μια φορά τις οδηγίες για το σημείο που περίπου βρισκόταν ο τάφος, και περπάτησα προς τα εκεί. Η πηγή μας είχε κατευθύνει προς το προτεσταντικό νεκροταφείο, μια ας πούμε ημιαυτόνομη περιοχή του κοιμητηρίου στην οποία είναι θαμμένοι αρκετοί ξένοι που έζησαν στην Ελλάδα. Ξεκίνησα επιμελώς να ερευνώ σειρά – σειρά τους τάφους, ελπίζοντας να μην με προδώσουν είτε τα μάτια μου είτε η αφηρημάδα μου.

Τα μνήματα ήταν αμέτρητα, ήμουν ήδη για μια ώρα εκεί χωρίς να μπορώ να εντοπίσω το σημείο ενδιαφέροντος. Ορισμένοι τάφοι χρονολογούνταν ως και έναν αιώνα πίσω και είχαν αχνές επιγραφές. Άλλωστε, το Α’ Νεκροταφείο ιδρύθηκε ήδη από το 1836. Κάμποσοι αξιωματικοί, λιγότεροι ποιητές, οι περισσότεροι μάλλον κανονικοί άνθρωποι με καθημερινές, ανθρώπινες ιστορίες, αναπαύονταν στη σειρά.

Εκεί που είχα αρχίσει να απελπίζομαι, να στοχάζομαι για το πέρασμα απ’ τη ζωή και το «τι είναι ο άνθρωπος…», ανέλπιστα συναντώ την πολυπόθητη επιγραφή: Δίπλα σε έναν πάσσαλο που γίνεται ο τέταρτος και απαραίτητος πόλος για να κρεμαστεί μια αντηλιακή τέντα, είναι ο τάφος που έψαχνα: Ενθάδε κείται ο James Bond! Kαι για την ακρίβεια, ο James Bomd όπως γράφει λανθασμένα το μνήμα, με m.

Γιατί ο Peter Fleming είχε προτείνει στον Ian Fleming το όνομα Bond και τι σχέση έχει αυτό με μια οικογένεια που είναι θαμμένη στο Α’ Νεκροταφείο των Αθηνών;

Το μνήμα με χαραγμένο το όνομα «James Bomd», ενώ από πάνω είναι το μνήμα του πατέρα του, Rodney Bond. (Φωτό: Andro.gr).

Ποιος είναι όμως ο James Bomd, του οποίου το όνομα αναγράφεται σε μια ξαπλωμένη μαρμάρινη πλάκα, στο βορειοανατολικό τείχος του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών; Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν γι’ αυτόν είναι ότι γεννήθηκε το 1927 και αποδήμησε εις Κύριον το σωτήριον έτος 1990. Στον ίδιο τάφο, είναι οι γονείς του, η Mary που πέθανε μόλις 35 ετών, το 1935, και ο πατέρας Rodney Bond, το 1962.

Για όσους το πρόσεξαν, είτε στο κείμενο, είτε στις φωτογραφίες, μιλάμε για τον James Bomd, με «m». Το ειρωνικό λάθος του μαρμαροτεχνίτη που σχολίασε και ο επιστάτης του προτεσταντικού νεκροταφείου όταν με είδε να στέκομαι από πάνω (δεν του είχα περάσει απαρατήρητος…), θα αρκούσε σε κάποιον για να μη δώσει παραπάνω προσοχή. Όχι όμως σε μένα, που τη στιγμή που άρχισα να συνδέω τελείες, ξεκίνησαν να γεννιούνται και ερωτηματικά.

Ο Peter Fleming ήταν ένας περιπετειώδης τύπος που έχοντας φοιτήσει στο Eton (όπως ο αδελφός του, Ian) έγινε γρήγορα μέλος των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ian Fleming με τον Sean Connery στα γυρίσματα της πρώτης ταινίας με ήρωα τον James Bond, «Dr. No». (Φωτογραφία: MPTV Images)

Πριν από έξι περίπου μήνες, με αφορμή την έκδοση μιας βιογραφίας του Ian Fleming, συγγραφέα των περιπετειών του James Bond, κυκλοφόρησε στους Times του Λονδίνου μια ιστορία που αναπαρήχθη αρκετά. Σύμφωνα με τον Nicholas Shakespeare, συγγραφέα του βιβλίου «Ian Fleming: The Complete Man», o ήρωας που είχε πλάσει στο πρώτο βιβλίο της σειράς δεν είχε όνομα ώσπου να τον βαπτίσει ο αδερφός του, ο Peter Fleming.

Ως τώρα, επικρατούσε η άποψη ότι ο μυστικός πράκτορας 007 είχε πάρει το όνομα ενός ταπεινού ορνιθολόγου. Κάτι που είχε βέβαια παραδεχτεί ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι μια φάρσα, ένας εύκολος τρόπος να ξεγλιστρήσει. Γιατί, όμως, ο Peter Fleming είχε προτείνει το όνομα Bond και τι σχέση έχει αυτό με μια οικογένεια που είναι θαμμένη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών;

Ο Peter Fleming ήταν ένας περιπετειώδης τύπος που έχοντας φοιτήσει στο Eton (όπως ο αδελφός του, Ian) έγινε γρήγορα μέλος των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία δείχνουν πως κάποια στιγμή στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα, αν και η αρμοδιότητα του από το 1942 ως το τέλος του πολέμου ήταν ως επικεφαλής του τέταρτου τμήματος, υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στρατιωτικής εξαπάτησης στη Νοτιοανατολική Ασία, με έδρα το Νέο Δελχί της Ινδίας.

Η πορεία και το προφίλ του Rodney Bond σίγουρα ταίριαζαν στην ανδρεία του χαρακτήρα που είχε πλάσει ο Ian Fleming.

Ο οικογενειακός τάφος των Bond βρίσκεται στο προτεσταντικό νεκροταφείο του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών, μια ας πούμε αυτόνομη περιοχή στην οποία είναι θαμμένοι πολλοί ξένοι που έζησαν στην Ελλάδα.

Ο Nicholas Shakespeare υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι ο Peter Fleming όφειλε τη ζωή του σε κάποιον Rodney Clarence Mortimer Bond, επίσης μέλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος όσο ήταν στην Βόρεια Ελλάδα, του είχε δώσει πληροφορίες ότι οι Γερμανοί θα βομβάρδιζαν την τοποθεσία του. Παρότι αυτή η ιστορία έδωσε από μόνη της μια νέα διάσταση στο πως μπορεί να ονοματοδοτήθηκε ο εμβληματικός πράκτορας, αυτή δεν μου αρκούσε. Σίγουρα, σκέφτηκα, θυμάσαι με ευγνωμοσύνη έναν άνθρωπο που σε έχει βοηθήσει να γλιτώσεις από μια επίθεση, αλλά για έναν ενεργό αξιωματικό όπως ο Peter Fleming, ο οποίος μάλιστα αναλάμβανε αποστολές στην κόψη του ξυραφιού, αυτό θα πρέπει να ήταν ρουτίνα.

Υπάρχει, όμως, μια ιστορία που λέει τα πράγματα λίγο διαφορετικά: Μια ιστορία που δημοσιεύτηκε το 2016, οκτώ χρόνια πριν τον Nicholas Shakespeare, στο Standpoint Magazine (το οποίο τώρα έχει αναστείλει την κυκλοφορία του) την οποία αφηγούνταν η δημοσιογράφος Clarissa Pryce-Jones, κόρη του βαρόνου Harold Caccia, ως αυτόπτης μάρτυρας η ίδια και έχοντας ως επιπλέον πηγή έναν παλιό οικογενειακό φίλο του Peter Fleming. Παρεμπιπτόντως, το 1944 η οικογένεια Caccia δεν ήταν τυχαία. Ο Harold Caccia ήταν διπλωμάτης στο Πεκίνο, το Λονδίνο και την Αθήνα, είχε τιμηθεί με ανώτερα παράσημα του Βρετανικού Τάγματος, έγινε ιππότης και Υφυπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών στην Αθήνα το 1944 έγινε πολιτικός σύμβουλος του γενικού αξιωματικού που διοικούσε τις βρετανικές χερσαίες δυνάμεις στην Ελλάδα και βρισκόταν στην Πρεσβεία.

Αριστέρα: Ο Αμερικανός διπλωμάτης Harold Caccia, του οποίου τη ζωή έσωσε ο Rodney Bond στον Β’ Παγκόσμια Πόλεμο, με τον πρόεδρο John Kennedy το 1961. Δεξιά: Η περιπέτεια της οικογένειας Caccia στην Ελλάδα και η σωτήρια επέμβαση με τον Rodney Bond, όπως την αφηγήθηκε η κόρη του Αμερικανού διπλωμάτη στο περιοδικό Stantpoint.

Η ιστορία της Caccia, την οποία είχε διασώσει το Santonews, έχει ως εξής: Η Clarissa Pryce-Jones, μαζί με τον αδελφό της David και τους γονείς της Harold και Nancy Caccia, ζούσαν τον Απρίλιο του 1941 στην Αθήνα όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην πρωτεύουσα, αλλά η εντολή της πρεσβείας ήταν να παραμείνουν ψύχραιμοι και σε αναμονή. Λίγες μέρες αργότερα, έφτασε στην Ελλάδα η 15μελής επίλεκτη βρετανική μονάδα Yak, μέλη της οποίας ήταν ο Peter Fleming και ο θείος της Jones, ο Oliver Barstow. Αποστολή τους ήταν να καθυστερήσουν με κάθε μέσο την προέλαση των Ναζί.

Τελικά, η ομάδα μαζί με την Clarissa, επιβιβάστηκαν σε ένα καΐκι για την Κρήτη και τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια. Η Luftwaffe όμως, σάρωνε κυριολεκτικά τον ελληνικό εναέριο χώρο και έτσι το σκάφος προσορμίστηκε για ασφάλεια στην ακατοίκητη, Πολύαιγο, που βρίσκεται δίπλα στη Μήλο. Η Clarissa, επιδεικνύει μάλιστα και μια αποδεικτική φωτογραφία. Τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα στην παραλία, αλλά τα καταδιωκτικά της Luftwaffe εντόπισαν το καΐκι και το βύθισαν, σκοτώνοντας και τον Barstow που κείτεται στο συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Φάληρο.

Αν ισχύει η ιστορία, το ερώτημα είναι γιατί ο Ian Fleming διάλεξε το όνομα «James» για τον ήρωά του κι αν έχει κάποια σχέση έχει με τον γιο του Rodney Bond. (Φωτογραφία: Sothebys)

Λίγο αργότερα, ψαράδες από τη Μήλο εντόπισαν τους διασωθέντες και τους μετέφεραν σε ένα σχολείο του νησιού τους όπου τους έκρυψαν για μέρες. Κάποιος συνάδελφος του πατέρα της Clarissa είχε ήδη φτάσει στη Σαντορίνη, όπου απέκτησε μέσω ασυρμάτου επαφή με το Φόρεϊν Όφις και μέσω αυτού με τους φυγάδες της Μήλου. Διακινδυνεύοντας τη ζωή του, πήγε και τους παρέλαβε με ένα σκάφος. Επόμενος προορισμός, η ασφαλέστερη -για την ώρα- Σαντορίνη.

«Οι βαριά τραυματισμένοι άντρες της αποστολής, τα παιδιά και οι άλλοι, στοιβαχτήκαμε στο κατάστρωμα του σκάφους», αφηγείται η Jones, και προσθέτει «Κοιμόμασταν εκεί, κάτω από τα αστέρια. Ο Αυστραλός της παρέας, Rodney Bond, είχε μόνο τα αστέρια και ένα παιδικό χάρτη της Μεσογείου για να πλοηγηθεί, αλλά την επόμενη μέρα, καθώς ο ήλιος ανέτειλε, η Σαντορίνη αναφάνηκε στον ορίζοντα». Είχαν διασωθεί.

Ο υπολοχαγός Rodney Clarence Mortimer Bond στον οποίο αναφέρεται τόσο η Jones, όσο και ο Shakespeare είχε πράγματι μια ηρωική πορεία: γεννήθηκε το 1897 και πολέμησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και τιμήθηκε με το Μετάλλιο Ανδρείας για τη γενναιότητα που έδειξε στη μάχη της Βόρειας Γαλλίας [2]. Εκεί κατάφερε να κρατήσει ενωμένους τους άντρες του παρά τις δυσκολίες και τους ανελέητους γερμανικούς βομβαρδισμούς, οδηγώντας τους στην επικράτηση απέναντι στον εχθρό.

Αργότερα, ο Bond εντάχθηκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χατζής» όταν ήταν στην Ελλάδα, και στη συνέχεια στην Τουρκία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λέγεται ότι το 1944 κατάφερε να σώσει τη ζωή του μελλοντικού Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γεωργίου Παπανδρέου, αφού τον ενημέρωσε για την επικείμενη επίθεση των Ναζί.

Ο υπολοχαγός Rodney Bond χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χατζής» όταν ήταν στην Ελλάδα (1944), λέγεται ότι κατάφερε να σώσει τη ζωή του μελλοντικού Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο οικογενειακός τάφος των Bond. Η Mary, ήταν η σύζυγος του Rodney και μητέρα του James.

Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, ίσως να υπήρχαν ακόμα σοβαρότεροι λόγοι, λόγοι τιμής και βαθιάς εκτίμησης για τους οποίους ο Peter Fleming να πρότεινε το όνομα Bond στον αδερφό του, και να μην αποτυπώθηκε απλά το συνηθισμένο όνομα κάποιου ορνιθολόγου.

Ο υπολοχαγός Rodney Bond ήταν ένας κατάσκοπος που είχε κατά πάσα πιθανότητα διακινδυνεύσει τη ζωή του, δεν είχε απλά δώσει μερικές πληροφορίες στον Peter Fleming. Θα ταίριαζε σαφώς στην ανδρεία του χαρακτήρα που είχε πλάσει ο Ian. Γιατί όμως δεν τον είπε Rodney και τον είπε James; Ήταν μόνο επειδή θα ακουγόταν πιο εύηχο το χαρακτηριστικό Bond, James Bond; Έχει αυτό σχέση με τον γιο που είναι θαμμένος δίπλα του;

Για τον γιο, σε αντίθεση με τον πατέρα, δεν υπάρχουν πληροφορίες, και ας έζησε ως το 1990. Ένα μυστήριο καλύπτει την ύπαρξη του «πραγματικού» Τζέημς Μποντ, ως και στην (αν)ορθογραφία του ονόματός του. Μένει να ανακαλύψουμε περισσότερα. Αυτό που είναι πάντως βέβαιο, είναι ότι ένας κύριος James Bond, o πατέρας του οποίου μάλιστα έσωσε, εμμέσως, τη ζωή του αδελφού του Ian Fleming, έζησε, έδρασε, και πέθανε στην Αθήνα.

 

Διαβάστε ακόμα: James Bond – Αποστολή στην Ελλάδα. Το άγνωστο βιβλίο. Μια ακόμα αποκλειστικότητα του Andro.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top