Πιο δημοφιλή

Ο υπαρξιστής φιλόσοφος και συγγραφέας πέθανε σαν σήμερα, 15 Απριλίου 1980. Ποια ήταν η σχέση του με το σεξ; Ο ίδιος θεωρούσε την πίστη στα ερωτικά μια συντηρητική συνήθεια της αστικής τάξης και είχε πλήθος από ερωμένες -έστω κι αν αντιπαθούσε τη διείσδυση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ και πατέρας του διαδόχου Καρόλου, πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα το 1921, ωστόσο δεν διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Μέσα από αποσπάσματα μιας παλιότερης συνομιλίας μας με τον ειδικό σε θέματα Royalty, Βασίλη Κουτσαβλή, ανιχνεύουμε τη σχέση του εκλιπόντος με την χώρα μας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στις 6 Απριλίου του 1896, σαν χθες, αναβίωσαν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έπειτα από 1.500 χρόνια απαγόρευσής τους. Ο Βασίλης Χαρίτος μάς ξαναθυμίζει μικρές, αθέατες πτυχές εκείνων των αγώνων και τη σημασία που είχαν για τη χώρα μας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ήταν 4 Απριλίου του 1968, όταν ο Dr Martin Luther King Jr  πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του δωματίου του, στο Lorraine Motel, στο Μέμφις του Τενεσί. Ο δολοφόνος συνελήφθη, αν και για χρόνια υπήρχε η υπόνοια πως τη «δουλειά» την είχε κάνει το FBI. Γράφει ο Βασίλης Χαρίτος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ήταν 25 Μαρτίου 1965 όταν ο ηγέτης των αφροαμερικανών μαζί με 25.000 διαδηλωτές όδευαν προς το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα και παρά τη βάναυση αντίδραση της αστυνομίας και των ρατσιστών της περιοχής βροντοφώναξαν υπέρ της ισότητας και της ισονομίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κι όμως, είναι αλήθεια: σπουδαίοι γάλλοι διανοούμενοι, εμφορούμενοι από τις επαναστατικές ιδέες του Μάη '68, έφτασαν στο σημείο να υπερασπιστούν παιδόφιλους και να θεωρητικοποιήσουν υπέρ της παιδοφιλίας, στα πλαίσια μιας νεφελώδους ελευθεριότητας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το δεύτερο «Grand Prix of Cuba», εν έτει 1958, έμεινε στην ιστορία για τα παρατράγουδά του. Πώς οι αντάρτες του Κάστρο απήγαγαν τον καλύτερο οδηγό του κόσμου, τον Fangio, πώς κάποιες καλλονές του κράτησαν καλή συντροφιά και πώς, τελικά, ο αγώνας έγινε, αλλά με περιπετειώδες τέλος. Γράφει ο Βασίλης Χαρίτος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ήταν μια πρωτοπόρος. Υπήρξε γυμνό μοντέλο ζωγράφων, χορεύτρια, αλλά κυρίως μια έξοχη οδηγός αγώνων που τα έβαλε στα ίσια με άντρες καταρρίπτοντας πολλά ρεκόρ και στεγανά. Διαβάστε την άκρως μυθιστορηματική ζωή της που είχε πολλά γυρίσματα και στραβοτιμονιές. Γράφει ο Βασίλης Χαρίτος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

«Δημαγωγός δεσπότης» ή ένας «πεφωτισμένος μονάρχης»; Επί 44 χρόνια κυβέρνησε ελέω Θεού την Αιθιοπία και ακόμη και σήμερα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Με αφορμή τον θάνατό του, δολοφονήθηκε σαν σήμερα 27 Αυγούστου 1975, θυμόμαστε τα έργα και τις ημέρες του. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κανένα άλλο άγαλμα δεν έχει θωπευτεί τόσο πολύ από γυναίκες και λογής εφαψίες όσο αυτό του γάλλου δημοσιογράφου που βρίσκεται στο κοιμητήριο Père-Lachaise. Αποτέλεσμα: το σημείο στα απόκρυφά του έχει αλλάξει χρώμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

William Grover-Williams και Robert Benoist: ελάχιστα γνωρίζουμε τους δύο κορυφαίους οδηγούς του Μεσοπολέμου. Το πάθος τους για περιπέτεια και η ζέση τους να χτυπήσουν καίρια τις γραμμές των ναζί τους οδήγησαν να γίνουν ονομαστοί σαμποτέρ. Ο Βασίλης Χαρίτος γράφει γι' αυτές τις δύο ηρωικές μορφές που αξίζει να θυμόμαστε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο μύθος του Μινώταυρου είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση του πόσο καταχωρούμε μέσα μας μια ιστορία με μια μόνο εκδοχή (εν προκειμένω την κακή). Μήπως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε με πιο ανοιχτό μυαλό; Γράφει ο Βασίλης Γούσιας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top