Πιο δημοφιλή

Οι ιδέες του βρίσκονταν πάντα πέρα από το θεωρητικό οικοδόμημα του «μαρξισμού-λενινισμού». Υπήρξε μια σεπτή μορφή για τους Έλληνες (και όχι μόνο) αριστερούς. Ένας αδέσμευτος διανοητής, του οποίου οι σκέψεις παραμένουν ενδιαφέρουσες. Αν ζούσε ακόμα -και δεν αποφάσιζε να κόψει μόνος το νήμα της ζωής του- σήμερα θα γινόταν 85 ετών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Yπήρξε η σημαντικότερη μορφή των ταυρομαχιών. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης σε ένα κατά τ' άλλα βάρβαρο σπορ. Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1917, αλλά έζησε μόλις τρεις δεκαετίες, καθώς τον Αύγουστο του 1947 πέφτει νεκρός από τα κέρατα ενός ταύρου. Ακόμη και σήμερα θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Ισπανία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Παύλος Δεμερτζής - Μπούμπουλης, απόγονος της ηρωίδας του '21 και διευθυντής του Μουσείου Μπουμπουλίνας των Σπετσών, μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη. Σήμερα είναι η επέτειος των 250 χρόνων από τη γέννηση της Λασκαρίνας. Ποια ήταν πραγματικά η σκληρή αυτή γυναίκα και πώς μπορεί να «διαβαστεί» η δράση της στη σύγχρονη εποχή;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπτά αρμένιοι τιμωροί οργάνωσαν την περιβόητη «Επιχείρηση Νέμεσις», κάτι σαν τη «Νυρεμβέργη των Αρμενίων», εκτελώντας μέσα σε δύο χρόνια υψηλόβαθμους τούρκους και αζέρους αξιωματικούς που ευθύνονταν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή που ακόμη και σήμερα η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν αποδέχονται ότι συνέβη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ανοιξε τον Απρίλιο του '67 και για τρία χρόνια έγινε η επιτομή της VIP διασκέδασης. Διάσημοι τραγουδιστές και DJ's έκαναν παρέλαση από την πίστα του τη στιγμή που εκατοντάδες κόσμου παραληρούσαν. Γράφει ο Βασίλης Χαρίτος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο υπαρξιστής φιλόσοφος και συγγραφέας πέθανε σαν σήμερα, 15 Απριλίου 1980. Ποια ήταν η σχέση του με το σεξ; Ο ίδιος θεωρούσε την πίστη στα ερωτικά μια συντηρητική συνήθεια της αστικής τάξης και είχε πλήθος από ερωμένες -έστω κι αν αντιπαθούσε τη διείσδυση.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ και πατέρας του διαδόχου Καρόλου, πέθανε σε ηλικία 99 ετών. Είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα το 1921, ωστόσο δεν διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Μέσα από αποσπάσματα μιας παλιότερης συνομιλίας μας με τον ειδικό σε θέματα Royalty, Βασίλη Κουτσαβλή, ανιχνεύουμε τη σχέση του εκλιπόντος με την χώρα μας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στις 6 Απριλίου του 1896, σαν χθες, αναβίωσαν στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έπειτα από 1.500 χρόνια απαγόρευσής τους. Ο Βασίλης Χαρίτος μάς ξαναθυμίζει μικρές, αθέατες πτυχές εκείνων των αγώνων και τη σημασία που είχαν για τη χώρα μας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ήταν 4 Απριλίου του 1968, όταν ο Dr Martin Luther King Jr  πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ στεκόταν στο μπαλκόνι του δωματίου του, στο Lorraine Motel, στο Μέμφις του Τενεσί. Ο δολοφόνος συνελήφθη, αν και για χρόνια υπήρχε η υπόνοια πως τη «δουλειά» την είχε κάνει το FBI. Γράφει ο Βασίλης Χαρίτος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ήταν 25 Μαρτίου 1965 όταν ο ηγέτης των αφροαμερικανών μαζί με 25.000 διαδηλωτές όδευαν προς το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα και παρά τη βάναυση αντίδραση της αστυνομίας και των ρατσιστών της περιοχής βροντοφώναξαν υπέρ της ισότητας και της ισονομίας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κι όμως, είναι αλήθεια: σπουδαίοι γάλλοι διανοούμενοι, εμφορούμενοι από τις επαναστατικές ιδέες του Μάη '68, έφτασαν στο σημείο να υπερασπιστούν παιδόφιλους και να θεωρητικοποιήσουν υπέρ της παιδοφιλίας, στα πλαίσια μιας νεφελώδους ελευθεριότητας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το δεύτερο «Grand Prix of Cuba», εν έτει 1958, έμεινε στην ιστορία για τα παρατράγουδά του. Πώς οι αντάρτες του Κάστρο απήγαγαν τον καλύτερο οδηγό του κόσμου, τον Fangio, πώς κάποιες καλλονές του κράτησαν καλή συντροφιά και πώς, τελικά, ο αγώνας έγινε, αλλά με περιπετειώδες τέλος. Γράφει ο Βασίλης Χαρίτος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top