Πιο δημοφιλή

Ενας τετραπέρατος έμπορος, ο Giannis "Giovanni" Eftimiades ήταν ο άνθρωπος που διαμόρφωσε εν πολλοίς τα ξέφρενα γλέντια των Βερολινέζων του Μεσοπολέμου. Το ονομαστό κλαμπ Moka Efti δεν πρόσφερε μόνο 25.000 καφέδες σε μια μέρα (!), αλλά ήταν το άντρο του μεθυσιού, των απολαύσεων και του χορού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Υπήρξε ο «πατέρας» του αναρχοκομμουνισμού στη Ρωσία. Μια αντισυμβατική και αντισυστημική μορφή που αποτελεί αντικείμενο έρευνας ακόμη και στις μέρες μας από τους λογής επαναστάτες και αναρχικούς. Γεννήθηκε σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 1842.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η ιστορία έγραψε πρώτο τον Καρλ Μαρξ, εντούτοις ο Φρίντριχ Ένγκελς ήταν εκείνος που έθεσε τις θεωρητικές βάσεις για το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Μια ιδιόμορφη περίπτωση ερευνητή που ενώ ασχολούνταν με τα προβλήματα των εργατών υπήρξε επιφανές μέλος του Χρηματιστηρίου και της υψηλής κοινωνίας. Πέθανε σαν σήμερα, 5 Αυγούστου 1894. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο τελευταίος μεγάλος εξερευνητής, ο μοναδικός που έστησε τη σημαία του και στους δύο Πόλους. Ατρόμητος και συνάμα δαιμόνιος. Το όνομά του απέκτησε τη δύναμη ενός θρύλου. Γεννήθηκε σαν σήμερα 16 Ιουλίου 1872 στο Borge της Νορβηγίας. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η εμφάνιση των McDonald's στη Μόσχα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αντιπροσώπευε το τέλος του ψυχρού πολέμου και τον θρίαμβο των χαρών του καπιταλισμού. Άνοιξαν πρώτη φορά στη Μόσχα στις 31 Ιανουαρίου 1990 προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Έκτοτε έγιναν μέρος της λατρείας των Ρώσων για οτιδήποτε προέρχεται από τη Δύση. Τώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η γνωστή αλυσίδα burger βάζει λουκέτο σε 847 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα έξι αδέλφια από την Ήπειρο, χάρη στο εμπόριο, εξελίχθηκαν στους πρώτους μαικήνες του νεότερου Ελληνισμού. Βοήθησαν τον αγώνα για την Απελευθέρωση, ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τη Φιλική Εταιρεία, ενώ βοήθησαν υλικά και πνευματικά την Ελλάδα και τη Ρωσία. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ξέρετε πώς πήρε το όνομά της η Κάνιγγος, η Βερανζέρου ή η Λένορμαν; Χάρη σε μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων εγκαταστάθηκαν πληροφοριακές πινακίδες σε δρόμους της πόλης που φέρουν το όνομα φιλελλήνων έτσι ώστε να μάθουμε την «κρυμμένη», αλλά πλούσια ιστορία της πρωτεύουσας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Βρέθηκε στον κόλπο του Κούνδουρου στη Τζιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για αντίβαρο άγκυρας από την εποχή του χαλκού και αποδεικνύει τη σημασία που είχε το νησί στη ναυσιπλοΐα για αρκετούς αιώνες. Κι όμως, οι αρμόδιες Αρχές δεν ασχολήθηκαν καθόλου! Γράφει ο Θανάσης Γιαννούκος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Οι ιδέες του βρίσκονταν πάντα πέρα από το θεωρητικό οικοδόμημα του «μαρξισμού-λενινισμού». Υπήρξε μια σεπτή μορφή για τους Έλληνες (και όχι μόνο) αριστερούς. Ένας αδέσμευτος διανοητής, του οποίου οι σκέψεις παραμένουν ενδιαφέρουσες. Αν ζούσε ακόμα -και δεν αποφάσιζε να κόψει μόνος το νήμα της ζωής του- σήμερα θα γινόταν 85 ετών.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Yπήρξε η σημαντικότερη μορφή των ταυρομαχιών. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης σε ένα κατά τ' άλλα βάρβαρο σπορ. Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1917, αλλά έζησε μόλις τρεις δεκαετίες, καθώς τον Αύγουστο του 1947 πέφτει νεκρός από τα κέρατα ενός ταύρου. Ακόμη και σήμερα θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Ισπανία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Παύλος Δεμερτζής - Μπούμπουλης, απόγονος της ηρωίδας του '21 και διευθυντής του Μουσείου Μπουμπουλίνας των Σπετσών, μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη. Σήμερα είναι η επέτειος των 250 χρόνων από τη γέννηση της Λασκαρίνας. Ποια ήταν πραγματικά η σκληρή αυτή γυναίκα και πώς μπορεί να «διαβαστεί» η δράση της στη σύγχρονη εποχή;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Eπτά αρμένιοι τιμωροί οργάνωσαν την περιβόητη «Επιχείρηση Νέμεσις», κάτι σαν τη «Νυρεμβέργη των Αρμενίων», εκτελώντας μέσα σε δύο χρόνια υψηλόβαθμους τούρκους και αζέρους αξιωματικούς που ευθύνονταν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή που ακόμη και σήμερα η Τουρκία και ο Ερντογάν δεν αποδέχονται ότι συνέβη.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top