Το Big Pilot Heritage της IWC στον «αφρό» του Domaine Karanika

Με έναν πολύτιμο χρονογράφο IWC στον καρπό, ανακαλύπτουμε μοναδικά Ελληνικά gourmet προϊόντα. Επόμενος σταθμός ο αφρώδης κόσμος του Karanika Brut Cuvée Spéciale, που είναι το πλησιέστερο ελληνικό κρασί σε αυθεντικό καμπανίτη (δηλαδή σαμπάνια)!

 

Αν ένα κρασί που έχει παραχθεί εκτός της εμβληματικής περιοχής της Καμπανίας είχε ποτέ το δικαίωμα να ονομαστεί σαμπάνια, αυτό θα ήταν ασυζητητί του Καρανίκα.

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Τι γίνεται όταν ένα ζευγάρι τεχνοκρατών από τη μακρινή Ολλανδία τα παρατάει όλα και αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό του στο Αμύνταιο της Φλώρινας; Γεννιέται ένα σπουδαίο οινοποιείο, του οποίου το καμάρι είναι ένα αφρώδες κρασί, μα τι κρασί. Αυτή είναι εν απολύτω συντομία, η αληθινή ιστορία του Laurens Hartman-Καρανίκα και της συζύγου του Annette Van Kampen, των υπερήφανων ιδιοκτητών και παραγωγών του Domaine Karanika.

Αν ένα κρασί που έχει παραχθεί εκτός της εμβληματικής περιοχής της Καμπανίας είχε ποτέ το δικαίωμα να ονομαστεί σαμπάνια, αυτό θα ήταν ασυζητητί το Karanika Brut Cuvée Spéciale. Αν κάποιος δοκίμαζε αυτόν τον αφρώδη οίνο με τα μάτια δεμένα, μπορεί και να έβαζε στοίχημα ότι πρόκειται για μια blanc de noirs σαμπάνια από Pinot Noir. Κι όμως, αυτό το ελληνικό blanc de noirs (λευκό κρασί από μαύρα δηλαδή βαθυκόκκινα σταφύλια) παράγεται στο Αμύνταιο, εξ ολοκλήρου από αμπόλιαστα σταφύλια (αυτό έχει μεγάλη σημασία για την εξαιρετική ποιότητα) της ποικιλίας Ξινόμαυρο, σε αμπελώνες ηλικίας άνω των 40 ετών.

Μετά και τη δεύτερη ζύμωση για την οποία ακολουθείται κατά γράμμα η méthode traditionnelle όπως ορίζουν οι κανονισμοί της παραγωγής της σαμπάνιας, ο χρυσός θησαυρός που ρέει στα ποτήρια με τον γνώριμο αφρώδη ήχο, γαργαλάει τη μύτη και το στόμα και φέρνει αβίαστη χαρά στους τυχερούς που θα τον απολαύσουν. Και η τιμή του δεν είναι απαγορευτική. Γύρω στα 16 ευρώ.

Η απόλαυση θα ξεκινήσει με τη δοκιμή του κρασιού νέτου σκέτου, χωρίς αντιπερισπασμούς, σε όμορφες κρυστάλλινες flûtes ή ακόμα καλύτερα σε ποτήρια γευσιγνωσίας της Riedel που θα σας θυμίσουν κοινά ποτήρια κρασιού αλλά είναι ιδανικά για την απόλαυση ενός τόσο στιβαρού αφρώδους οίνου. Θα μπορέσει έτσι κάποιος να οσφρανθεί και να γευτεί τα απίθανα αρώματά του σε όλο τους το εύρος. Νύξεις από μοσχολέμονα, αχλάδια, φράουλες… Δροσιά και οξύτητα μαζί, αξιοσημείωτη διάρκεια. Santé!

Αν κάποιος δοκίμαζε αυτόν τον αφρώδη οίνο με τα μάτια δεμένα, μπορεί και να έβαζε στοίχημα ότι πρόκειται για μια blanc de noirs σαμπάνια από Pinot Noir.

Ακολουθούν τρία ενσταντανέ για να σας δώσουν ιδέες για όμορφες ιστορίες αγάπης του εκλεκτού αυτού κρασιού με εξίσου νόστιμα και εκλεκτά εδέσματα, που μόνο happy end μπορούν να έχουν:

Κυριακάτικο brunch για δύο: Αυγά Benedict για την κυρία παρακαλώ και για τον κύριο αυγά scrambled με ξινή κρέμα και αυγοτάραχο ή καπνιστό χέλι. Και για επιδόρπιο; Φράουλες και μάνγκο με φρεσκοκτυπημένη σαντιγί.

Apéritif στο σπίτι για χαρούμενες συντροφιές: Προσούτο (Ακροκώλιον Στρεμμένου παρακαλώ), αχλάδια και ώριμη γραβιέρα. Μίνι ταρτάκια με τυρί κρέμα, καπνιστή πέστροφα, αγγούρι και άνηθο. Crostini με brie και mostarda di fragole. Ζεστές μπρουσκέτες με Camembert και chutney κρεμμυδιών για τους μερακλήδες ή σκέτα βραχάκια παρμεζάνας αν δεν προλαβαίνετε.

Δείπνο tête-à-tête: Παίρνετε τηλέφωνο στην αγαπημένη σας ταβέρνα και ζητάτε να σας κρατήσουν όστρακα για το ορεκτικό και μπαρμπουνάκια για τηγάνι. Παγώνετε μια φιάλη Καρανίκα και σκάτε μύτη με το κρασί και τα ποτήρια σας. Κάπως διακριτικά όλο αυτό, και μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα καλό πουρμπουάρ. Θα μας θυμηθείτε.

 

IWC Big Pilot’s Heritage: με κάσα 48 χιλιοστών από τιτάνιο, κουρδίζεται με την κίνηση του χεριού – μόνο προσοχή μην «κουρδίσετε» και τις εκρηκτικές φυσαλίδες!

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Παραπάνω αναφερθήκαμε στην méthode traditionnelle, γνωστή και ως méthode champenoise (η μέθοδος της σαμπάνιας) που απαιτεί διπλή ζύμωση για να δημιουργηθούν οι λαχταριστές φυσαλίδες. Η διαδικασία αυτή παράγει μπόλικο διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα η πίεση μέσα στη φιάλη να φτάνει τις 5 με 6 ατμόσφαιρες που ισοδυναμούν με 5 κιλά βάρος σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του γυαλιού.

Να γιατί τα μπουκάλια των καλών αφρωδών είναι πολύ πιο χονδρά (και βαριά) και γιατί οι φελλοί έχουν ανάγκη την παραπάνω ενίσχυση με το καψύλλιο που στερεώνεται με σύρμα.

Ας περασουμε τώρα σε ένα άλλο αντικείμενο – φετίχ που είναι ακόμα πιο στεγανό από το μπουκάλι του αφρώδους οίνου και αντέχει ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Η αντίσταση του στην υποβρύχια πίεση είναι στα 6 bar, μονάδα περίπου ισοδύναμη με τις αντιστάσεις που περιγράψαμε στο μπουκάλι. Όμως ως ρολόι πιλότου και όχι δύτη, το Big Pilot’s Heritage δεν σταματά εδώ: το κρύσταλλό του είναι ειδικά σχεδιασμένο και ασφαλισμένο ώστε να αντέχει και στις απότομες αυξομοιώσεις τις ατμοσφαιρικής πίεσης.

Ο χρόνος κυλά προς στιγμήν προς τα πίσω και μας πάει στο 1936, όταν σχεδιάστηκε το πρώτο IWC Pilot’s Watch, ειδικά για τους πιονιέρους της πολιτικής αεροπορίας. Ρολόι με μεγάλες αντοχές στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας μέσα στα cockpits της εποχής και άλλα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερη πρακτική σημασία για τους πιλότους εκείνων των χρόνων.

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός στην ιστορία του ρολογιού ήταν το 1949, όταν η IWC εκλήθη να σχεδιάσει ένα ρολόι ειδικά για τους πιλότους της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας. Με την πάροδο των ετών και την πρόοδο της τεχνολογίας, η εταιρεία σχεδίαζε νέα μοντέλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, το καθένα υπερσύγχρονο για την εποχή του.

Σήμερα φτάσαμε στο Big Pilot’s Watch Heritage, ένα ρολόι state of the art, που θυμίζει το θρυλικό Big Pilot’s Watch Caliber 52 T.S.C. Η εντυπωσιακή διάμετρος των 46,2 mm, η κάσα από τιτάνιο και το καφέ δερμάτινο bracelet, του δίνουν το μοναδικό, ρετρό look του, ενώ η αξιόλογη του αντίσταση στην πίεση του νερού (6 bar), η σημαντική του αυτονομία (7 ημέρες), η εσωτερική του κάσα από μαλακό σίδηρο που το προστατεύει από τα μαγνητικά πεδία, το εξαιρετικά μικρό του βάρος (λιγότερα από 150 γρ.) και το φωτιζόμενο cadran, κάνει αυτό το ρολόι αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων ανδρών, είτε πετούν στα σύννεφα, είτε πατούν γερά στη γη.

 


Photo: Βασίλης Κουρούπης
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: IWC Big Pilot’s Heritage
Κρασί: ΚΑΡΑΝΙΚΑ
Σακάκι: Falconeri boutique, Golden Hall
Champagne cooler: Ralph Lauren, Deros the Shop.

//Η φωτογράφηση έγινε στην στυλάτη Hellenic Suite του ξενοδοχείου Athens Was. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.


 

Διαβάστε ακόμα: Το χρυσό μέλι της Ικαρίας και το χρυσό Portofino Chronograph

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Ο Κίμων Φραγκάκης μας πάει στο Ali Baba, ένα συνοικιακό μαγαζί που είναι πάντα μισοάδειο αλλά που κρύβει το πιο λαχταριστό πιτόγυρο - αρκεί να ξέρετε να το ζητήσετε έξω από τα αναγραφόμενα στο μενού, με τη «συνταγή» του Andro.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μας πάει μια βόλτα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης. Εκεί όπου βρίσκεται ένα δημοφιλέστατο νέο στέκι που όμως του θυμίζει το σουβλατζίδικο των παιδικών του χρόνων στην Πάτρα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κάποια μετράνε πάνω από 100 χρόνια ζωής. Άλλα σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τις παραδοσιακές συνταγές τους και το αναλλοίωτο design τους. Ενώ όλα θυμίζουν μια Αθήνα που πολλοί από εμάς δεν προλάβαμε να γνωρίσουμε. Αυτά είναι τα στέκια που δεν θα «πεθάνουν» ποτέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Φεύγει το -αταίριαστο ομολογουμένως- TGI Friday’s, έρχονται το σούσι στην ξαπλώστρα και η γιόγκα το ηλιοβασίλεμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro