Η εμπειρία του jambon glacé

Εντυπωσιακό, τρελά νόστιμο, ετοιμάζεται γρήγορα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και χορταίνει πολύ κόσμο.

 
sweet-orange-glazed-baked-ham-4

Το φαγητό που σας προτείνω σήμερα πάει ταμάμ με την εποχή. Είναι εντυπωσιακό, πεντανόστιμο και ότι πρέπει για τα γιορτινά τραπέζια. (Φωτογραφία: Big Oven)

Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από σας έχετε ήδη μεταμορφώσει τα σπίτια σας σε χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Μάλλον εγώ θα είμαι τελευταία και καταϊδρωμένη, όμως λίγο οι πολλές δουλειές και λίγο το πνεύμα αντιλογίας που με κυριεύει κατά καιρούς, με έχουν αποτρέψει ως σήμερα από τη χαρούμενη αυτή εργασία.

Φέτος ξεπεράστηκε κάθε όριο. Δρόμοι, βιτρίνες, κήποι και σπίτια λαμπυρίζουν από το Νοέμβριο, τα νεύρα μου! Θα μου περάσει, μην ανησυχείτε, θα με βρει κι εμένα το πνεύμα των Χριστουγέννων, έστω ελαφρώς ετεροχρονισμένα.

Αυτές τις μέρες θέλουμε ακόμη περισσότερο να παρουσιάζουμε όμορφα φαγητά στο τραπέζι μας, ασορτί με τα τριζάτα τραπεζομάντιλα και τα ωραία σερβίτσια μας. Το φαγητό που σας προτείνω σήμερα πάει ταμάμ με την εποχή. Είναι εντυπωσιακό, τρελά νόστιμο, ετοιμάζεται γρήγορα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες και χορταίνει πολύ κόσμο. Σας κάλυψα;

Δεν χρειάζεται πολλή ώρα, γιατί το jambon είναι ήδη ψημένο, απλώς θέλουμε να καραμελώσει. Γι’ αυτό, κάθε 15’ το αλείφουμε με τη σάλτσα που γίνεται από τη μαρινάδα και τους χυμούς που αφήνει το κρέας.

Jambon glacé

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αγοράζουμε ένα ολόκληρο μπούτι καπνιστό jambon. Εγώ προτιμώ το γαλλικό Fouet. Εάν δεν έχουμε πολλούς καλεσμένους, μπορούμε να αγοράσουμε μισό ή λιγότερο, πάντως όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο ωραίο στην εμφάνιση. Το χαράζουμε διαγώνια (σε ρόμβους όπως τον μπακλαβά) από την πάνω μεριά της πέτσας και τα πλαϊνά, όχι πολύ βαθιά μέσα στη σάρκα, περίπου 1 εκ.

Φτιάχνουμε ένα μείγμα με:
• Μελάσα (τη βρίσκουμε πολύ εύκολα στα σουπερμάρκετ). Μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με πετιμέζι.
• Καυτερή μουστάρδα Dijon
• Καστανή ζάχαρη
• Χυμό πορτοκαλιού
• Ginger σε σκόνη

Με το μείγμα αλείφουμε καλά όλο το μπούτι (και από κάτω και στα πλάγια). Στις κορυφές κάθε ρόμβου καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200ο C. Δεν χρειάζεται πολλή ώρα (περίπου 1 ώρα), γιατί το jambon είναι ήδη ψημένο, απλώς θέλουμε να καραμελώσει. Γι’ αυτό, κάθε 15’ το αλείφουμε με τη σάλτσα που γίνεται από τη μαρινάδα και τους χυμούς που αφήνει το κρέας.

Τα τελευταία 15’ πριν από το τέλος, τοποθετούμε γύρω από το κρέας φέτες ανανά (φρέσκο ή κονσέρβα) και τις αλείφουμε και αυτές για να καραμελώσουν. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σε τεράστια πιατέλα με τον ανανά γύρω-γύρω για διακόσμηση. Σημαντικό είναι να έχουμε πολύ καλό κοφτερό μαχαίρι για να κοπούν λεπτές φέτες. Μπορούμε στις τρύπες κάθε φέτας ανανά να βάλουμε και από ένα κερασάκι Maraschino, εις ενθύμιον περασμένων δεκαετιών.

Tips

• Όταν ετοιμάζετε το μείγμα, δοκιμάζετέ το σταδιακά, για να φέρετε τη γεύση εκεί που θέλετε, λιγότερο ή περισσότερο πικάντικη ή γλυκιά.
• Εάν περισσέψει, τρώγεται τέλεια για πολλές μέρες: κρύο σε σάντουϊτς και σαλάτες, ζεσταμένο με πιλάφι ή πουρέ.

Εδώ σας αφήνω για σήμερα, γιατί σαν να αισθάνομαι επιτέλους πως ήρθε η ώρα να διαλέξω τα φετινά μπιχλιμπίδια και να αφεθώ στη χαρά χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και του χρόνου!

 

Διαβάστε ακόμα: Barba – Το πρώτο delivery-take away.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή του μήνα

Που να πας κάπου γρήγορα αλλά όχι με την ψυχή στο στόμα, να φας ωραία αλλά να μην σκάσεις και να απολαύσεις αυτό το πολύτιμο break από το γραφείο; Πέντε μαγαζιά ό,τι πρέπει για ένα μεσημεριανό διάλειμμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Από το Κουκάκι στην Αιόλου και από το Σύνταγμα στα Εξάρχεια, είναι ανεκτίμητο εκεί που περπατάς να κάνεις στάση για κάτι λαχταριστό «στα όρθια». Νέα Υόρκη γίναμε.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Άλλα new age, άλλα πιο old fashioned, είπαμε να διαλέξουμε πέντε παγωτατζίδικα στην πόλη, και προτού το καλοκαίρι τρυπώσει για τα καλά από τα ρουθούνια, τρύπωσε σε μορφή παγωτού από το στόμα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Tο αλκοόλ έχει καλύτερη γεύση κάτω από τον ήλιο. Τα vintage ρούχα και τα πολύχρωμα κουρέματα μοιάζουν ανάλαφρα, όπως η διάθεση. Indie ακούγεται σχεδόν παντού. Όπως λέει ένας θαμώνας της φοβερής οδού Πρωτογένους στου Ψυρρή «μακάρι η φάση να εξαπλωθεί σε όλη την πόλη».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro