Οι φράουλες και το camembert δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. (Φωτογραφία: The Gourmet Gourmand)

Δύσκολη που είναι η άνοιξη! Σαν όλες τις μυθικές ντίβες, φιγουράρει σε πανέμορφες πόζες όλο νάζι και χάρη, στη φέρνει όμως εκεί που δεν το περιμένεις. Εκεί που στον ήλιο σκας από τη ζέστη και βγάζεις το παλτό, μπαίνεις στη σκιά και αρπάζεις συνάχι στο πι και φι. Οι αλλεργίες δίνουν και παίρνουν και τα αντιαλλεργικά σε κάνουν κουδούνι.

Εκεί που πέφτεις κάτω από την υπνηλία σε απίθανες ώρες, σωριάζεσαι κατάκοπος να κοιμηθείς το βράδυ και σε βρίσκει το ξημέρωμα από την αϋπνία. Σηκώνεσαι το πρωί και αισθάνεσαι σαν να έσκαβες όλη τη νύχτα. Μέσα στην ημέρα αισθάνεσαι μια αναστάτωση ανεξήγητη και η αμφιθυμία βασιλεύει.

Τι να κάνουμε, όμως, την αγαπάμε κι ας μας παιδεύει, κάνουμε σαν μικρά παιδιά με τα πρώτα μπουμπούκια. Εγώ ενθουσιάζομαι το ίδιο και με όλα τα φρούτα και λαχανικά που σκάνε διαδοχικά μύτη στις λαϊκές αγορές. Στη γειτονιά μου με ξέρουν και με αφήνουν να φωτογραφίσω όλα τα καλούδια τους και μου συστήνουν υπομονή όταν ρωτώ εναγωνίως πότε θα φανούν επιτέλους ο αρακάς και τα σκόρδα.

Σήμερα απογοητεύτηκα για άλλη μια φορά που δεν βρήκα αρακά, όμως με αποζημίωσαν οι φράουλες ενός καλού παραγωγού και οι τρυφερές πρασινάδες στο διπλανό πάγκο. Έφτιαξα μια υπέροχη σαλάτα και σας προσκαλώ να τη μοιραστείτε μαζί μου.

Σε περίπτωση που το camembert δεν είναι του γούστου σας, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με brie. (Φωτογραφία: presidentcheese.com)

Σαλάτα με πρασινάδες της άνοιξης, φράουλες και camembert

Ετοιμάζουμε vinaigrette με 1 μέρος ξίδι από φράουλες ή άλλα κόκκινα φρούτα, π.χ. framboises, 3 μέρη ελαιόλαδο, λίγη μουστάρδα με φράουλες ή άλλα κόκκινα φρούτα και αλατοπίπερο.

Καβουρδίζουμε χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς (ταιριάζουν τα αμύγδαλα, τα pecans, τα cashews, τα φουντούκια, ακόμη και οι διάφοροι σπόροι όπως οι κολοκυθόσποροι).

Εάν δεν αγαπάτε τα γαλλικά τυριά, σας έχω κι άλλη εναλλακτική: το χιώτικο μαστέλο και το μεσσηνιακό ταλαγάνι, είναι πανάξιοι και νοστιμότατοι αντικαταστάτες

Σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τηγάνι με ραβδώσεις ή στο grill ψήνουμε χοντρουλές φέτες camembert πάχους περίπου 2 εκ. και τις κρατάμε ζεστές, σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο. Σε μπολ ανακατεύουμε τρυφερές ανοιξιάτικες πρασινάδες (baby σπανάκι, baby ρόκα, παντζαρόφυλλα, φύλλα μουστάρδας, βαλεριάνα).

Ανακατεύουμε πολύ καλά με τη vinaigrette, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς, προσθέτουμε λίγες φράουλες κομμένες σε λεπτές φετούλες, από πάνω το ψημένο τυρί, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου και σερβίρουμε.

Tips

• Ξίδι και μουστάρδα από κόκκινα φρούτα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία σε μεγάλα σουπερμάρκετ και delicatessen. Όμως, μπορείτε κάλλιστα να πολτοποιήσετε λίγες φράουλες και να τις ανακατέψετε με απλό πλην όμως άριστης ποιότητας ξίδι και μουστάρδα.
• Για να δέσει όμορφα η vinaigrette, βάζουμε στο μπολ πρώτα την μουστάρδα και το αλατοπίπερο, τη διαλύουμε καλά με το ξίδι και προσθέτουμε το λάδι σταδιακά, χτυπώντας με το σύρμα. Εναλλακτικά, βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι, το καπακώνουμε και το κουνάμε δυνατά.
• Μπορείτε να επιλέξετε brie αντί για camembert. Θα ψήσετε το τυρί με το εξωτερικό του περίβλημα, γιατί εάν το αφαιρέσετε, θα λιώσει και θα χάσει το σχήμα του. Εάν η ιδέα του να φάτε το εξωτερικό περίβλημα σας ξενίζει, αφαιρέστε το προτού το φάτε, εσείς θα χάσετε! Απαραίτητη προϋπόθεση για τα δύο αυτά εξαίσια γαλλικά τυριά είναι να είναι ωριμασμένα, γιατί μόνον έτσι έχουν νοστιμιά, αλλιώς είναι σαν να τρως ασβέστη. Ωριμασμένα τυριά θα βρείτε σε delicatessen.
• Εάν δεν αγαπάτε τα γαλλικά τυριά, σας έχω κι άλλη εναλλακτική: το χιώτικο μαστέλο και το μεσσηνιακό ταλαγάνι, είναι πανάξιοι και νοστιμότατοι αντικαταστάτες.

Εν ολίγοις, κάντε στην άνοιξη όλα της τα χατίρια, κι ας σας τρελαίνει με τα τερτίπια της!

 

Διαβάστε ακόμα: Οι τσακιστές πατατούλες του πεινάλα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top