ctgdd8hk-1403142591

O διασυρμός της αγαπημένης τους Σελεσάο από την πραγματίστρια Γερμανία με 7-1 έχει πλημμυρίσει με θλίψη ακόμη και τον ήλιο που ανέτειλε σήμερα πάνω από το Μπέλο Οριζόντε.

Ο ήλιος που ανέτειλε σήμερα πάνω από το Μπέλο Οριζόντε ξημέρωσε μια καινούργια μέρα για τη Βραζιλία. Μπορεί οι πλούσιοι να μη σταματήσουν να πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους με ελικόπτερο –άλλωστε η κίνηση στους δρόμους του Σάο Πάολο είναι αποπνικτική και δημιουργεί τάσεις άγχους, και οι πλούσιοι θέλουν να αποφεύγουν την πίεση που επηρεάζει δυσάρεστα τις κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουν και αφορούν τις ζωές εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων, ίσως και εκατομμυρίων (ποιος αλήθεια νοιάζεται;) ανθρώπων.

Μπορεί και οι λιγότερο πλούσιοι να διασφαλίζουν την ακεραιότητα της ζωής τους μετακινούμενοι με θωρακισμένες λιμουζίνες, την ίδια ώρα που ένας εσμός από ιδιωτικούς αστυνομικούς προστατεύει νυχθημερόν τους τόπους δουλειάς και κατοικίας των εχόντων και κατεχόντων, όμως τα δάκρυα που κύλησαν από τα ευαίσθητα μάτια των κατόχων των μέσων παραγωγής και των λακέδων τους εξαιτίας της ήττας της αγαπημένης τους Σελεσάο από την πραγματίστρια Γερμανία με 7-1 έχουν πλημμυρίσει με θλίψη ακόμη και αυτό τον ίδιο τον ήλιο ανέτειλε σήμερα πάνω από το Μπέλο Οριζόντε.

Διαβάστε ακόμα: Φελίπε Σκολάρι: Μαζί τους και στην Κόλαση!

Τι σημασία έχει αν η έκφραση ευαισθησίας αυτών των καλοαναθρεμμένων και με αναμφίβολα καλούς τρόπους «λευκών» περιορίστηκε και εξαντλήθηκε τη στιγμή που η κατ’ όνομα τευτονική «συμμορία» σκόρπιζε στους πέντε ανέμους την εκτρωματική ομάδα της Βραζιλίας που παρέτασσε στο γήπεδο ο συμπαθής «ταβερνιάρης» Φελίπε Σκολάρι;

Οι εκπρόσωποι της ελίτ εξοικονομούσαν τις πολύτιμες εκκρίσεις των αδένων τους και δεν είχαν διάθεση να τις σπαταλήσουν για τους εκτοπισμένους Ινδιάνους (και αυτοί οι «πρωτόγονοι» δεν αντιλαμβάνονται πως αποτελούν πρόσκομμα στην ανάπτυξη; Αλλά τι να καταλάβουν οι «πρωτόγονοι»;). Ούτε για τα σκοτωμένα παιδιά (ε, δεν είναι και δικά τους παιδιά), ούτε για τους νεκρούς εργάτες τους θαμμένους στα θεμέλια των φαραωνικών έργων στη χώρα τους, ούτε για τους καταδιωκόμενους αστέγους (προφανώς είναι άστεγοι, γιατί είναι τεμπέληδες), ούτε για τις οικογένειες που έξωσαν από τις φαβέλες οι ρομποκόμπατσοι του Ρίο ντε Τζανέιρο, υλοποιώντας σχετική αποφάσεις δικαστηρίων.

Απομένει να μάθουμε αν οι Βραζιλιάνοι δικαστές, ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφων τους στη φανταστική χώρα Μπανανία, κρίνουν παράνομες μόνο τις μειώσεις των μισθών τους και νόμιμες τις μειώσεις των μισθών όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών κατηγοριών.

«Ο θεός των πεινασμένων του Σάο Πάολο τούς αρνήθηκε έστω και μια μικρή χαρά. Και ο απελπισμένος γίνεται επικίνδυνος όταν πάψει να πιστεύει στο θεό που του επέβαλαν».

Ο ήλιος που ανέτειλε σήμερα πάνω από το Μπέλο Οριζόντε θα φέρει μια καινούργια μέρα ακόμη και για τους πεινασμένους του Σάο Πάολο, που μπορεί να συνεχίσουν να ψάχνουν τα σκουπίδια των πλουσίων για να εξασφαλίσουν το δικό τους φαγητό από τα υπολείμματα φαγητού των άλλων, όμως αυτήν τη φορά το βλέμμα τους δεν θα έχει τη χριστιανική συγκατάβαση του «όλα ο Θεός εν σοφία εποίησε», αλλά οργή και μίσος, γιατί ο θεός τους τούς αρνήθηκε ακόμη και μια μικρή χαρά, χαρά που άλλωστε τους χρωστούσε από το 1950. Και ο απελπισμένος γίνεται επικίνδυνος όταν πάψει να πιστεύει στο θεό που του επέβαλαν.

Ο ήλιος που ανέτειλε σήμερα πάνω από το Μπέλο Οριζόντε αμφιβάλλω αν θα καταλάβει πώς στον γέρο διάβολο μια αριστερή κυβέρνηση στη Βραζιλία ανέδειξε το μοντέλο του εκφυλισμένου καταναλωτισμού ως πρόταγμα για την αρχόμενη μεσαία τάξη και με ποιον τρόπο σήμερα οδηγεί αυτή την τάξη στη σταδιακή φτωχοποίηση, την ίδια στιγμή που η ίδια εγκαταλείπει το ριζοσπαστισμό ακόμη και σε λεκτικό επίπεδο.

Αλλά τι περιμένεις να καταλάβει ο ήλιος; Ένα απλό εργοστάσιο θερμοπυρηνικής ενέργειας είναι.

Διαβάστε ακόμα: Αυτή είναι η αυθεντική πλευρά της Βραζιλίας, πέρα από τη λάμψη του καρναβαλιού και του ποδοσφαίρου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top