Mε λουκέτο και απαγορεύσεις δεν λύνεις το πρόβλημα της βίας.

Ωραία σκέψη, πρωτοποριακή: αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας κατακλέβει την εφορία, το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση είναι να αναστείλει τη λειτουργία κάθε εργασίας που προέρχεται από ελεύθερους επαγγελματίες. Αν ένας ταξιτζής (τυχαίο το παράδειγμα) ζητάει υπέρογκα κόμιστρα ή έχει πειράξει τον μετρητή στην κούρσα, τότε θα πρέπει να εξαφανιστούν όλα τα ταξί από τους δρόμους της Αθήνας. Διότι όταν σε πονάει το κεφάλι σου, το κόβεις. Όχι;

Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα (11/12) η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κύμα βίας που έχει κατακλύσει τον ελληνικό αθλητισμό είναι παθητικά, θα αποδειχθούν αναποτελεσματικά και δεν χτυπούν στη ρίζα του το πρόβλημα. Πετάει ξανά την μπάλα στην εξέδρα. Μόνο που τώρα τα γήπεδα θα είναι άδεια (όπως αποφάσισε), επομένως δεν θα βρεθεί ούτε ένας να επιστρέψει το τόπι στο γήπεδο.

Η κυβέρνηση είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει είτε, όντως, δεν καταλαβαίνει πως με οριζόντια μέτρα δεν λύνεις τον γόρδιο δεσμό του οπαδισμού. Γιατί δεν καταργεί τις οργανωμένες «εταιρείες» οπαδών;

Η κυβέρνηση είτε κάνει πως δεν καταλαβαίνει είτε, όντως, δεν καταλαβαίνει πως με οριζόντια μέτρα δεν λύνεις τον γόρδιο δεσμό του οπαδισμού. Γιατί δεν καταργεί τις οργανωμένες «εταιρείες» οπαδών; Γιατί δεν κλείνει όλους τους συνδέσμους; Γιατί δεν κάνει, σε συνεργασία με την αστυνομία, για βαθιά ανάλυση των ατόμων που μετέχουν σ’ αυτούς τους συνδέσμους έτσι ώστε να τσιμπήσει ή, έστω να έχει σε παρακολούθηση, εκείνους που αποδεδειγμένα είναι ταραχοποιοί και έχουν εμπλακεί και παλαιότερα σε επεισόδια; Γιατί δεν βάζει υποχρεωτικά τις ΠΑΕ στο «παιχνίδι» έτσι ώστε κι αυτές να έχουν λογοδοσία για τον οίκο τους;

Με κάμερες πιστεύει πως θα λύσει το θέμα της βίας στα γήπεδα; Όχι ότι αυτές δεν χρειάζονται, αλλά θα έπρεπε να ήταν ένα από τα πολλά μέτρα που θα έπρεπε η κυβέρνηση να εφαρμόσει από χθες κιόλας. Το να σφραγίζεις τις εξέδρες είναι μια παραδοχή ήττας για την κυβέρνηση. Είναι να σας λέει πως δεν μπορεί το επόμενο διάστημα να περιφρουρήσει τα γήπεδα και συνάμα να εγγυηθεί την ασφάλεια των απλών φιλάθλων που πάνε στο γήπεδο να διασκεδάσουν και όχι να… πολεμήσουν.

Παρόμοια ή και άλλα μέτρα έχουν εξαγγελθεί όλα αυτά τα χρόνια. Από σχέδια επί χάρτου άλλο τίποτα. Το θέμα είναι η εφαρμογή τους από τους υπεύθυνους.

Υπάρχουν γήπεδα που είναι ακατάλληλα και το ξέρουμε. Πώς αυτά θα βάλουν τις κάμαρες όταν δεν έχουν άλλα βασικά να προσφέρουν στους παίκτες και τους οπαδούς; Επίσης, τα διαφυγόντα κέρδη τα έχει σκεφτεί η κυβέρνηση; Αν επί δύο μήνες οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, όπως τελικά θα γίνουν, αυτό για τις μικρότερες ΠΑΕ θα είναι οικονομική αιμορραγία. Μάλλον στο Μαξίμου πιστεύουν πως όλες οι ομάδες έχουν έναν Μαρινάκη για πρόεδρο. Δεν έχουν, αλλά μην χαλάσουμε το κυβερνητικό αφήγημα. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά αυτή τη στιγμή. Τι ωραία, τι θαυμαστή λογική.

Παρόμοια ή και άλλα μέτρα έχουν εξαγγελθεί όλα αυτά τα χρόνια. Από σχέδια επί χάρτου άλλο τίποτα. Το θέμα είναι η εφαρμογή τους από τους υπεύθυνους. Το αποτέλεσμα δείχνει πως όλες αυτές οι δέσμες πιθανών λύσεων αντί να βελτιώνουν την κατάσταση, της δίνουν λαβές να γίνει χειρότερη. Αυτή τη στιγμή στοχοποιείται το ποδόσφαιρο, ενώ στα άλλα αθλήματα ο κόσμος θα μπορεί να προσέρχεται κανονικά στους αγώνες. Μιλάμε για τρανό παραλογισμό όταν είναι γνωστό πως οι αφιονισμένοι οπαδοί-στρατιώτες που πάνε στο γήπεδο δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον αν πρόκειται για αγώνα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ ή σκουός. Για τα ραντεβού θανάτου πηγαίνουν. Πόση σκέψη θέλει πραγματικά για να το κατανοήσουν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες;

Η κυβέρνηση είναι δέσμια μιας ιδεοληπτικής άποψης για τη βία και την επίλυσή της και θα το καταλάβει πολύ σύντομα πως δεν γίνεται να περιμένεις να κοπούν τα γαϊδουράγκαθα αν δεν τα ξεριζώσεις με τη μία.

Η κυβέρνηση είναι δέσμια μιας ιδεοληπτικής άποψης για τη βία και την επίλυσή της και θα το καταλάβει πολύ σύντομα πως δεν γίνεται να περιμένεις να κοπούν τα γαϊδουράγκαθα αν δεν τα ξεριζώσεις με τη μία. Ούτε ημίμετρα χρειάζονται τώρα ούτε δοκιμές επί χάρτου. Θα έπρεπε να είχε κινητοποιηθεί το σύστημα εδώ και καιρό και όχι τώρα με αφορμή τα δραματικά γεγονότα σε έναν αγώνα βόλεϊ.

Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα, που η κυβέρνηση δεν «εκμεταλλεύεται» θετικά την αγανάκτηση του κόσμου εναντίον των οργανωμένων οπαδών και μέσω της συγκυρίας να πάρει σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα που θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα σχετικά άμεσα. Πέσαμε πάλι στα μαλακά προσδοκώντας να γίνουμε σκληροί με τους σκληρούς. Τζάμπα τόσος ντόρος αναμένοντας τα μέτρα. Τζάμπα και βερεσέ.

 

Διαβάστε ακόμα: «Κοράκι», εσύ σούπερ σταρ!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top