…Και γέλιο η παρέα. Αισθητική γαλαρίας στον υποτίθεται σοβαρό ΣΚΑΪ.

Η απόφασή μου να μην ξαναδώ τηλεόραση έχει παρθεί εδώ και κάποια χρόνια. Ήταν συνειδητή και απόλυτα σταθμισμένη ως προς τι θα έχανα και τι θα κέρδιζα. Δεν μου φταίει η συσκευή, διαθέτω άλλωστε, όπως σχεδόν όλοι μας, μια καινούργιας τεχνολογίας, αρκετά μεγάλη και εύχρηστη. Η συσκευή είναι «έξυπνη», αυτά που δείχνει όμως είναι κυρίως προϊόντα ενός απόπατου δίχως πάτο.

Ολοι γνωρίζουμε τι ανακυκλώνει η ελληνική τηλεόραση, τι της αρέσει να μας πετάει στα μούτρα, τι ενδιαφέρει τους ιδιοκτήτες των καναλιών να γεμίζουν τις ανούσιες ώρες των προγραμμάτων τους. Γνωστά πράγματα: αίμα, σπέρμα, ιδρώτας. Κοινώς: μπούτια, σεξιστικά σχόλια, λίγη μπαλίτσα, βία και μπόλικη πολιτική αερολογία (κι αυτό μια μορφή βίας είναι).

Επί πέντε λεπτά έκαναν πλακίτσες βιντεοταινίας και γέλαγαν με την επίθεση που δέχθηκε μια φοιτήτρια στο ΑΠΘ όταν την πλησίασε κάποιος άγνωστος και εκσπερμάτισε στην πλάτη της.

Οσο για τους «θεράποντες» του μέσου, τους χρήσιμους παρουσιαστές που θα αναλάβουν το «τιτάνιο» έργο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, αυτούς κι αν τους γνωρίζουμε. Τι να πεις: η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, μια κουτσουλιά είμαστε, ο ένας ξέρει τα χνώτα του άλλου. Ειδικά αυτά που μυρίζουν.

Δεν ξέρω αν είναι αποτέλεσμα επιλεγμένου και στοχοπροσηλωμένου casting, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν καριέρα στην ελληνική τηλεόραση δύσκολα θα μπορούσαν να κάνουν άλλη δουλειά στη ζωή τους. Αεριτζίδικο επάγγελμα είναι άλλωστε το να δηλώνεις παρουσιαστής, στον αέρα βγαίνεις, αέρα πουλάς. Αρκεί να μην είναι βρόμικος.

Επί του προκειμένου: ο Γιώργος Λιάγκας και η «θαυμαστή» παρέα του είναι γνωστοί τοις πάσι. Όποιος νομίζει πως από τις εκπομπές του θα περάσει το καλό γούστο, το εκλεπτυσμένο χιούμορ, η σοβαρότητα και η εχεφροσύνη, μάλλον ποντάρει σε κουτσό άλογο.

Μέσα στην πλημμυρίδα των θεμάτων τους ασχολήθηκαν και με την επίθεση που δέχθηκε μια φοιτήτρια στο ΑΠΘ την Πέμπτη. Σύμφωνα με καταγγελία της, δέχθηκε επίθεση μέσα στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Εκεί την πλησίασε κάποιος άγνωστος νεαρός, εκσπερμάτισε στην πλάτη της και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή (τελικά συνελήφθη από την αστυνομία). Οι παρουσιαστές της εκπομπής, βεβαίως, το σχολίασαν με τον δικό τους τρόπο. Επί πέντε λεπτά έκαναν πλακίτσες βιντεοταινίας και γέλαγαν με την επίθεση.

Με ύφος «ξέχασα να μεγαλώσω» και γλώσσα που παραπέμπει σε εγγαστρίμυθο που δεν έμαθε ποτέ τις σωστές λέξεις, ο Λιάγκας έχτισε καριέρα με φτηνά τούβλα. Γιατί μας κάνει εντύπωση που περιέπαιξε το περιστατικό; Γιατί μας κάνει εντύπωση που ένας οπερατέρ έκανε ακόμη και αναπαράσταση της επίθεσης ραντίζοντας μια πανελίστρια με νερό από πίσω; (Της φάνηκε ξεκαρδιστικό). Η φτήνια ποτέ δεν είχε όρια. Δυστυχώς, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ούτε το γεγονός ότι οι γυναίκες του πάνελ δικαιολόγησαν τον τηλεοπτικό τους ρόλο της γλάστρας με άφθονο γέλωτα. Χωρίς να ντραπούν ούτε στιγμή. Τόσα ξέρουν, τόσα κατάλαβαν.

Οι εργοδότες αυτών των παρουσιαστών ευθύνονται για την κατάντια του προϊόντος τους.

Πριν από λίγες ημέρες, η έτερη διδάξασα της ελληνικής ανωτερότητας, Σταματίνα Τσιμτσιλή, διατεινόταν πως η ελληνίδα έγκυος έχει υψηλότερο αίσθημα ευθύνης διότι δεν θα έφευγε ποτέ από τη χώρα μας όπως κάνουν οι γυναίκες που έρχονται από τη Συρία κι άλλες πολύπαθες περιοχές. Βέβαια, θα έμενε να ξεγεννήσει με… ασφάλεια ενώ θα έπεφταν οι βόμβες στο κεφάλι της. Γιατί η ελληνίδα έγκυος είναι ένας σούπερ ήρωας της Μarvel.

Οχι, δεν φταίνε αυτοί. Βρίσκουν μικρόφωνο και πράττουν αναλόγως. Θεωρούν πως αυτά που μπορούν να εκστομίσουν στο σαλόνι του σπιτιού τους ή σε μια παρέα ομοίων τους, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να τα πουν και δημόσια. Ατιμωρητί το δίχως άλλο, με ύφος χιλίων καρδιναλίων φυσικά.

Ο ΣΚΑΪ φταίει που θέλει να περάσει προς τα έξω ένα ποιοτικό προφίλ. Ο Alpha φταίει που για χρόνια θεωρούσε ότι κατέχει τη μαγική συνταγή των υψηλών θεαματικοτήτων. Οι εργοδότες αυτών των παρουσιαστών ευθύνονται για την κατάντια του προϊόντος τους. Μ’ αυτή τη λογική ο κάθε Λιάγκας και η κάθε Τσιμτσιλή θα βρίσκουν πάντα δουλειά – εξασφαλισμένη μάλιστα.

Το παλαιό σύνθημα που έβλεπες στους τοίχους των Εξαρχείων «έγχρωμη TV, ασπρόμαυρη ζωή» επιβεβαιώνεται και ανάποδα. Έγχρωμη συσκευή, ολόμαυρη TV. Εχουμε να κάνουμε με μαύρο σκότος που από όπου κι αν το πιάσεις βρομίζεσαι. Είναι ιός που εξαπλώνεται και προσβάλλει τα υγιή κύτταρα, κατακαίει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου, σε αποβλακώνει, σε κάνει να τους μοιάζεις. Θέλεις πραγματικά να τους μοιάσεις;

 

Διαβάστε ακόμα: Χατζιδακισμός: η ιδεολογία που λείπει από τη σημερινή Ελλάδα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top