Στην αρχή οι κάτοικοι του Μπουτάν δεν ήθελαν να δουν μια «κοινή θνητή» στο θρόνο. Μετά από έξι χρόνια απλά την λατρεύουν. (Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ της Jetsun Pema στο Instagram)

Αν τυχαία πέσεις πάνω σε μια φωτογραφία της, το σίγουρο είναι πώς το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς ΔΕΝ θα είναι «α, κοίτα, μια ωραία βασίλισσα». Για τουλάχιστον τρεις λόγους: (1) Επειδή, η αλήθεια είναι, πώς δεν γνωρίζουμε και πολλά για το Μπουτάν, (2) επειδή είναι πολύ νέα και (3) η ομορφιά της είναι εκθαμβωτική. Θα μου πεις «βασίλισσα, νέα και ωραία» δεν γίνεται; Σίγουρα γίνεται, αλλά στο μυαλό των περισσότερων η έννοια «βασίλισσα» έχει συνδεθεί με κάποια μεγάλη σε ηλικία γυναίκα. Εκτός κι αν πρόκειται για ηρωίδα της Disney.

Κοιτώντας την, μάλλον θα πιστέψεις πώς πρόκειται για κάποιο μοντέλο από μια εξωτική ασιατική χώρα ή για κάποιο ξωτικό από αυτά που δημιουργεί ο διάσημος Ιάπωνας κομίστας Hayao Miyazaki στους φανταστικούς κόσμους του. Κι όμως, η Jetsun Pema, είναι αυτή τη στιγμή η νεότερη βασίλισσα του κόσμου. Και σίγουρα η πιο ωραία. Έστω κι αν ο δρόμος προς τον θρόνο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και κόκκινα χαλιά.

Για τον Τύπο, το ζευγάρι είναι οι «Will και Kate των Ιμαλαϊων».

Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1990 στην πόλη Θίμφου, πρωτεύουσα του Μπουτάν. Αν κάποιος κοιτάξει λίγο πίσω, θα δει ότι είχε μια ήρεμη παιδική ζωή. Κόρη πιλότου, καλή μαθήτρια, με μια μικρή έφεση στις τέχνες, η Jetsun Pema πέρασε τα πρώτα 18 χρόνια της ζωής της, όπως κάθε άλλο παιδί της ηλικίας της: φυσιολογικά. Τότε όμως ήρθε μια απόφαση που θα άλλαζε της ζωή της: αποφάσισε να πάει να σπουδάσει στο Λονδίνο. Θα αποφοιτήσει έχοντας πτυχίο στην ψυχολογία και την ιστορία της τέχνης – αυτό το τελευταίο θα την ανέβαζε στον θρόνο.

Όταν ο ηγέτης του Μπουτάν Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, γνωστός και ως «Βασιλιάς Δράκος» ανακοίνωνε το 2011 την απόφασή του να παντρευτεί την κατά 10 χρόνια μικρότερή του Pema, θα αποκάλυπτε ότι «η κοινή αγάπη μας και το πάθος για την τέχνη μας έφερε κοντά». Βέβαια την ίδια ώρα έβλεπε πολλούς κατοίκους της χώρας του να αντιδρούν σε αυτή την απόφαση: όχι ότι δεν τον ήθελαν παντρεμένο, αλλά σίγουρα δεν ήθελαν να τον δουν με μια «κοινή θνητή». Βλέπετε η Pema τα είχε όλα -ομορφιά, μόρφωση, καλούς τρόπους- πέρα από κάτι σημαντικό: δεν ήταν γαλαζοαίματη.

«Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, τόσο έξυπνη» συνηθίζει να λέει ο Jigme Khesar Namgyel Wangchuck για τη γυναίκα του.

Παρά τις αντιδράσεις, ο «Βασιλιάς Δράκος» ήταν αποφασισμένος: «Πολλοί θεωρούν ότι μία βασίλισσα θα πρέπει να είναι εντυπωσιακά όμορφη, έξυπνη και ευγενής. Όμως το πιο σημαντικό για μία βασίλισσα είναι να είναι καλός άνθρωπος και να μην αποκλίνει ποτέ από τη δέσμευσή της να υπηρετεί τον λαό και τη χώρα της. Και εγώ βρήκα μία τέτοια γυναίκα». Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για να την αποδεχθούν.

Το δεύτερο το έκανε η ίδια μέσα από τη συμπεριφορά της. Χαμηλών τόνων, δίπλα στον Βασιλιά και τον λαό, πρώτη στις φιλανθρωπίες και όπως φαίνεται σωστή μητέρα – καθώς τον Φεβρουάριο του 2016 έφερε στον κόσμο ένα αγόρι. Τον διάδοχο του θρόνου. Μα πάνω από όλα η Jetsun Pema δείχνει εντέχνως ότι συνεχίζει να είναι ένας απλός άνθρωπος, που δεν την έχει «χαλάσει» ο τίτλος της Βασίλισσας. Αυτό το προφίλ καλλιεργεί στα social media και ειδικά στο Instagram, γοητεύοντας τους δυτικούς.

Για τον Τύπο, το ζευγάρι είναι οι «Will και Kate των Ιμαλαϊων». Δεν είναι τυχαίο ότι τον Οκτώβριο του 2011 περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι βρέθηκαν στην τελευταία ημέρα των γαμήλιων εκδηλώσεων. Όσο για τους ίδιους: λένε ότι απολαμβάνουν τη ζωή τους. «Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, τόσο έξυπνη» λέει ο Jigme Khesar Namgyel Wangchuck συχνά πυκνά στους δημοσιογράφους. Και γνησίως, αιθέρια όμορφη, θα συμπληρώναμε πρόθυμα.

 

Διαβάστε ακόμα: Jagmeet Singh, ο ηγέτης των άλλων «Νεοδημοκρατών» (του Καναδά)

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top