Στην ομιλία του έξω από τον Λούβρο, μετά τη νίκη του στις εκλογές. (Η φωτογραφία είναι από το προφίλ του Emmanuel Macron στο Facebook)

Οι δύο στους τρεις Γάλλους ψήφισαν τον Emmanuel Macron. Αλλά ο ένας στους τρεις ψήφισε Marine Le Pen. Η σημερινή ήττα του εθνολαϊκισμού στη Γαλλία είναι πολύ σημαντική γιατί αποσόβησε τους άμεσους κινδύνους για τη χώρα αλλά και την Ευρώπη κυρίως όμως προστάτευσε τη φιλελεύθερη δημοκρατία που κλονίζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνέχεια, ακόμα και στη Γαλλία: ακολουθούν σύντομα οι βουλευτικές εκλογές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε πέντε χρόνια. Θα συντριβεί μέχρι τότε ο εθνολαϊκισμός ή θα πάρει τη ρεβάνς του;

Ο βλακώδης αντικαπιταλισμός και ο γεμάτος μίσος εθνικισμός αφήνουν στίγματα και απωθημένα.

Διότι ακόμα και όταν ηττώνται στις εκλογές οι εθνολαϊκιστές, έχουν ήδη καταφέρει να επηρεάσουν (ή να δηλητηριάσουν) την πολιτική με τις θέσεις τους κατά της ελεύθερης αγοράς και των μεταναστών. Το είδαμε στην Ολλανδία. Ο βλακώδης αντικαπιταλισμός και ο γεμάτος μίσος εθνικισμός αφήνουν στίγματα και απωθημένα. Οι οπαδοί τους (από αριστερά και δεξιά) αδυνατούν να κατανοήσουν αλλά κυρίως δεν θέλουν να ακούσουν τα ορθολογικά επιχειρήματα ενώ αδιαφορούν για τα εμπειρικά δεδομένα.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος μάθησης εδώ είναι η δοκιμή και το λάθος (trial and error). Αν είναι έτσι, ίσως εμείς να ήμασταν και σε κάτι λίγο τυχεροί. Θα το δείξει το άμεσο μέλλον.

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Albert Rivera – Ποιος είναι ο «Ισπανός Μacron»;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top