Taki_RS_P_04-1190

Taki, ο ασταμάτητος.

Σε ό,τι αφορά το στυλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία έχουν μοναδικό κοινό σημείο τη γλώσσα. Οι Αμερικανοί είναι εξωστρεφείς, φασαριόζοι, αισιόδοξοι και τείνουν να αφήνουν τα ρούχα τους να κρέμονται ελεύθερα. Οι Βρετανοί είναι κουμπωμένοι (κυριολεκτικά και μεταφορικά), συντηρητικοί, συχνά μελαγχολικοί (δεν βοηθάει και ο καιρός) και εσωστρεφείς. Οι Αμερικανοί πιστεύουν κυρίως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τον καπιταλισμό. Οι Βρετανοί είναι περισσότερο σοσιαλιστές και αφήνουν το κράτος να παρέμβει, όταν κάτι πηγαίνει στραβά.

Το 1979, λίγο προτού αναλάβει την εξουσία η Μάργκαρετ Θάτσερ –η οποία στη συνέχεια έσωσε τη χώρα–, είχα γράψει ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες έγκειται στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον πλούτο: Ένας Αμερικανός θα θαύμαζε ένα ακριβό αυτοκίνητο και φιλοδοξία του θα ήταν μια μέρα να μπορέσει και ο ίδιος να το αποκτήσει. Ένας Βρετανός θα κοίταζε το ίδιο ακριβό αυτοκίνητο και θα σκεφτόταν ότι μια μέρα το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να το κατασχέσει.

Tριανταπέντε χρόνια αργότερα, η Βρετανία έχει αποτινάξει το ζυγό των εργατικών σωματείων και συναγωνίζεται τον Θείο Σαμ στην οικονομική ανάπτυξη. Το Σίτι του Λονδίνου έχει γίνει σήμερα ίδιο με τη Γουόλ Στριτ, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που οι Βρετανοί δεν κατάφεραν να διδάξουν στους Αμερικανούς: το χιούμορ.

Ο αυτοσαρκασμός είναι μοναδικό χαρακτηριστικό των Βρετανών και αρετή που δύσκολα βρίσκεις στους υπόλοιπους Ευρωπαίους – από τη Χώρα της Ελευθερίας δε σίγουρα απουσιάζει. Πάρτε για παράδειγμα το άρθρο που έγραψα προ πενταετίας για το Spectator, το παλιότερο και πιο αξιοσέβαστο βρετανικό εβδομαδιαίο περιοδικό για την πολιτική και τον πολιτισμό. Ο εκδότης το βρήκε πολύ αστείο και το έβαλε στο εξώφυλλο: «Ο οδηγός του καλού μοιχού από τον Τάκι».

Δείτε ένα ακριβό αυτοκίνητο. Ένας Αμερικανός θα σκεφτόταν μια μέρα να μπορέσει και ο ίδιος να το αποκτήσει, ενώ ένας Βρετανός ότι μια μέρα το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να το κατασχέσει…

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και γεμάτη χιούμορ. Ένας δούκας, δις διαζευγμένος, έγραψε στο περιοδικό, για να παραπονεθεί που αυτό το άρθρο δεν δημοσιεύτηκε νωρίτερα. «Θα είχα γλιτώσει κάμποσα χρήματα», σημείωσε. Ένας επίσκοπος σχολίασε ότι ως άνθρωπος της εκκλησίας δεν θα μπορούσε ποτέ να εγκρίνει ένα τέτοιο άρθρο, αλλά ως άντρας… Και ούτω καθ’ εξής.

Ύστερα έκανα το λάθος να δώσω το ίδιο άρθρο και στο American Conservative, ένα πολιτικό περιοδικό, το οποίο εξέδωσα για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια και κυκλοφορεί δύο φορές το μήνα. Μέγα λάθος. Ο διευθυντής βομβαρδίστηκε από γράμματα εξαγριωμένων αναγνωστών που ακύρωναν τη συνδρομή τους, αποκαλώντας με ανήθικο και ψεύτη και λέγοντας πως δεν είχα θέση σε ένα συντηρητικό περιοδικό. Ένας ευγενικός κύριος, συγκεκριμένα, με συμβούλεψε να ζητήσω τη βοήθεια του Θεού προκειμένου να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μου και υποσχέθηκε να προσεύχεται για τη σωτηρία της ψυχής μου… όταν εγώ θα καίγομαι στην κόλαση.

Τώρα λοιπόν θα κάνω το ίδιο τεστ και στους Έλληνες. Θα παραθέσω τα δέκα μυστικά για επιτυχημένη μοιχεία και περιμένω να δω τι θα αποφανθούν οι συμπατριώτες μου. (Η ιδέα μού ήρθε όταν η γυναίκα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστειλε γράμμα σε εφημερίδα καταγγέλλοντας ότι ο σύζυγός της φλέρταρε με άλλες γυναίκες). Λοιπόν:

1. Να υπενθυμίζετε πάντοτε στη γυναίκα σας ότι την αγαπάτε και ότι δεν πρόκειται να την αφήσετε ποτέ και για καμία άλλη.

2. Να υπενθυμίζετε πάντοτε στη μελλοντική ερωμένη σας ότι, εφόσον ενδώσει, δεν θα την αφήσετε ποτέ και θα την αγαπάτε περισσότερο από τη γυναίκα σας.

3. Να τάζετε πάντοτε γάμο. Η υπόσχεση γάμου με βόλεψε απίστευτα τα τελευταία πενήντα χρόνια – αν και όποιος έχει πατήσει τα εξήντα θα έπρεπε να υπόσχεται επίσης ότι στη διαθήκη του δεν θα ξεχάσει καμία που συνδέθηκε μαζί του… σαρκικά.

4. Μην υψώνετε ποτέ τη φωνή σας και μη δείχνετε θυμό. Πάντοτε να προσποιήστε ότι ζηλεύετε και τη σύζυγο και την ερωμένη σας.

Ένας άντρας που κάνει τις εκπροσώπους του αντίθετου φύλου να γελούν είναι ένας άντρας με πολλές κατακτήσεις.

5. Άρνηση και πάλι άρνηση: Ποτέ να μην παραδέχεστε το παραμικρό παράπτωμα. Η εξομολόγηση είναι για ερασιτέχνες μοιχούς και ευσεβείς καθολικούς.

6. Να είστε πολύ γενναιόδωροι πριν και μετά από την εξωσυζυγική σχέση. Οι γυναίκες μιλούν πολύ και η φήμη πως κάποιος είναι ανοιχτοχέρης μεταδίδεται γρηγορότερα απ’ όσο νομίζετε.

7. Παντρευτείτε μια όμορφη γυναίκα, κατά προτίμηση από ανώτερη κοινωνική τάξη και γεμάτη αυτοπεποίθηση, και κερατώστε την με γυναίκες κατώτερες και πιο άσχημες από εκείνη. Δεν θα την πειράζει, ενώ οι ερωμένες σας θα κολακεύονται που τις προσέχετε.

8. Να είστε ρομαντικός. Να ψιθυρίζετε και να γράφετε σημειώματα και στη γυναίκα και στην ερωμένη σας.

9. Να κάνετε συχνά έρωτα με όλες όσες… εμπλέκονται στην προσωπική σας ζωή. Οι ικανοποιημένες σεξουαλικά γυναίκες δεν πάνε γυρεύοντας για καβγά.

10. Να είστε πάντοτε ευδιάθετος και να τις κάνετε να γελούν. Ένας άντρας που κάνει τις εκπροσώπους του αντίθετου φύλου να γελούν είναι ένας άντρας με πολλές κατακτήσεις.

Ε, λοιπόν, στους Γιάνκηδες δεν άρεσε καθόλου αυτός ο δεκάλογος. Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση. Εξάλλου, όπως λένε, όταν δεν έχεις χιούμορ, δεν έχεις στυλ.

Διαβάστε ακόμα: Ο Sir Taki και η φίλη του, Μάργκαρετ Θάτσερ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top