«The Five-Year Engagement»: Πρόταση που περνάει τις εξετάσεις, με άδειο εστιατόριο και διακριτικές αντιδράσεις.

Μια από τις πιο αστείες φάρσες που έχω δει ποτέ, είναι στη παλιά σειρά “Trigger Happy” όπου ανυποψίαστοι πολίτες έμπαιναν σε μια δημόσια τουαλέτα. Κατά έξοδο τους όμως τους περίμενε μια πολυμελής μπάντα, ένα κόκκινο χαλί, δημοσιογράφοι, κοινό, κάμερες και το βραβείο -υποτίθεται- του εκατομμυριοστού χρήστη του εν λόγω κοινόχρηστου WC.

Η οδυνηρή έκπληξη αποτυπωμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων που μια απόλυτα προσωπική στιγμή (έστω και χωρίς τις λεπτομέρειες της) γίνεται αφορμή για θέαμα είναι φυσικά απερίγραπτη. Όπως βέβαια και η αντανακλαστική αποδοχή (με αμήχανο χαμόγελο) τη κατάστασης συν ένας μετεωρισμός στη συμπεριφορά ανάμεσα στο “με δουλεύουν;” και στο “κι αν ισχύει;”. Όπως και να’χει πάντως το “έγκλημα” είχε διαπραχθεί. Και δημοσιοποιηθεί.

Ένα αντίστοιχο “έγκλημα” διαπράττεται κάθε φορά που κάποιος έχει τη φαεινή ιδέα να αναγκάσει κάποιον άλλον να αποφασίσει ατακαριστά για το μέλλον του, ενώπιον μάλιστα ενός τσούρμου τυχαίων περίεργων που θα απαθανατίσουν τη σκηνή για να την ανεβάσουν στα σόσιαλ. Μιλάμε για τις δημόσιες προτάσεις γάμου, αυτή τη μάστιγα, που καλό θα ήταν να κατατεθεί κάποια στιγμή ένα νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση τους.

Κατά καιρούς, όχι τόσο στην Ελλάδα (αλλά έχε ανοίξει κι εδώ ο φάκελος) έχουμε θαυμάσει προτάσεις υπερπαραγωγές. Αεροπλάνα ή drones να ανεμίζουν την πολυπόθητη ερώτηση στη γειτονιά της κοπέλας. Ποδοσφαιρικοί αγώνες να σταματούν για να εστιάσει το μάτριξ του σταδίου στον γονατιστό οπαδό. Παρελάσεις να παρεκκλίνουν της πορείας τους για να κατευθυνθούν θριαμβευτικά προς το αντικείμενο του πόθου. Συναυλίες να προσθέτουν στo σετ τους μελοποιημένο και επί σκηνής το “will you mary me”.

Τι πιθανότητες έχετε να ζήσετε μια αλησμόνητη ρομαντική στιγμή όταν το μισό γήπεδο ασχολείται με την σεξουαλική ζωή της μητέρας του διαιτητή;

Το μόνο που δεν έχουμε δει (αλλά δεν θα εκπλαγούμε αν έχει ήδη συμβεί) είναι να εκτυλιχτεί η πρόταση πάνω σε θεατρική σκηνή, και συγκεκριμένα στον περίφημο μονόλογο του Άμλετ. Τη στιγμή που αναρωτιέται “to be or not to be” το δαχτυλίδι πρέπει να εμφανιστεί από το ανά χείρας κρανίο και το βροντερό “to be” να ηχήσει προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως προς τον παράμεσο της μέλλουσας τυχερής (που λέει ο λόγος).

Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις έχουν ευτυχή κατάληξη (για τις προτάσεις μιλάμε, για τους γάμους δεν ξέρουμε) και οι λόγοι είναι προφανείς. Κατ’ αρχάς θέλει πολύ θάρρος το ρίσκο να κάνεις πρόταση σε άτομο που υποψιάζεσαι ότι δεν θα απαντήσει θετικά. Οπότε το ερώτημα γίνεται τις περισσότερες φορές εκ του ασφαλούς, και έχει απαντηθεί ήδη ανεπισήμως. Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.

Οι ενδεχόμενες αντιδράσεις στο σοκ ενός τέτοιου “ρομαντικού βούκινου” είναι μάλλον τρεις. Η πρώτη να ενσωματωθεί ο αποδέκτης στη φάση και να βάλει τα κλάματα από χαρά αδιαφορώντας για τα χειροκροτήματα και τα κινητά που παίρνουν φωτιά τριγύρω. Να πει ένα ανακουφιστικό “ναι” που να είναι στο μήκος κύματος της αναπάντεχης περφόρμανς και όλα να λήξουν με το “καλά στέφανα”.

Η δεύτερη είναι να νιώσει την παγωμένη εκείνη αίσθηση που σε κυριεύει όταν πχ κάποιος αποκαλύπτει δημόσια ένα μυστικό σου (ότι κοιμάσαι ακόμα με τον αγκαλίτσα-μελισσάκι που είχες από τα έξι σου λόγου χάρη) και εσύ από ευγένεια χαμογελάς και όπου βγει. Ενώ από μέσα της αρχίζει να αναρωτιέσαι πού έμπλεξε. Εδώ αν δεν σκεφτεί γρήγορα κάτι έξυπνο, για να ξεπεραστεί η ντροπή, θα πει πάλι “ναι” με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Η τρίτη επιλογή είναι να τα πάρει αυτομάτως στο κρανίο, και να μετατρέψει την πρόταση στη χειρότερη ιδέα που θα μπορούσε να έχει κάποιος, αφήνοντας τον σύξυλο με το κουτάκι στο χέρι και αδιαφορώντας για την αντίδραση του φιλοθεάμονος κοινού που πιθανότατα θα χαρίσει την αμέριστη συμπάθεια του (καρυκευμένη με τα απαραίτητα “δεν σου άξιζε”) στον τύπο που βρίσκεται στα κρύα του λουτρού (ο οποίος έχει ταυτόχρονα και τον καημό να μην γίνει viral).

«Όλοι λένε σ’ αγαπώ»: Λίγο μετά την δημόσια πρόταση γάμου, στο νοσοκομείο με φόντο την ακτινογραφία με το δαχτυλίδι που κατάπιε κατά λάθος η Ντρου Μπάριμορ.

Εφόσον λοιπόν αντί να πείτε κατ ιδίαν “ρε Μαράκι, αν δεν έχεις κανονίσει κάτι στις 2 Απριλίου, δεν παντρευόμαστε;” προτιμήσετε να γίνει η απόπειρα επισημοποίησης της σχέσης σας σχολικό σκετς, σας έχουμε ορισμένες συμβουλές για να συμβεί ανώδυνα. Ή με έναν πόνο.

Πρώτον, μην το κάνετε! Δεύτερον, μην το κάνετε! Αν επιμένετε πάντως (η ευθύνη δική σας) καλό είναι να σημειώσετε τα εξής: Όχι σε ποδοσφαιρικό (ή άλλου αθλήματος) αγώνα. Ή τουλάχιστον όχι πριν την σέντρα. Οι οπαδοί σε γενικές γραμμές είναι (είστε) προληπτικοί και δεν θέλετε να συνδυαστεί η έναρξη του έγγαμου βίου σας με την βαριά ήττα της ομάδας από τον Αστέρα Καμένων Βούρλων. Θα το χτυπάτε μια ζωή.

Επίσης κάντε λίγο την αναγωγή σε ένα τυπικό ματς σε ελληνικό γήπεδο. Τι πιθανότητες έχετε να ζήσετε μια αλησμόνητη ρομαντική στιγμή όταν το μισό γήπεδο ασχολείται με την σεξουαλική ζωή της μητέρας του διαιτητή και το άλλο μισό προσπαθεί να σημαδέψει με στυλό λέιζερ τον αντίπαλο τερματοφύλακα; Ποιος αλήθεια θα ασχοληθεί με τo δικό σας surprise momment;

Όχι εκπλήξεις με κρυμμένα μονόπετρα στο πιάτο. Στην ταινία “Όλοι λένε σ’ αγαπώ” του Γούντι Άλεν η δημόσια, μέσα σε κατάμεστο εστιατόριο, πρόταση, έχει απρόσμενη εξέλιξη όταν η μέλλουσα σύζυγος καταπίνει το δαχτυλίδι που υπήρχε μέσα στο γλυκό, πριν προλάβει να αντιδράσει ο φίλος της με την ατυχή έμπνευση. Η συνέχεια και το αναβληθέν “ναι” δόθηκε στο ακτινολογικό του νοσοκομείου.

Όχι σε μέσα μεταφοράς, όχι σε δημόσια πάρκα, όχι σε γεμάτα ασανσέρ άνω των πέντε ατόμων, όχι σε κάποια αποχαιρετιστήρια συναυλία των Πυξ-Λαξ, όχι στο μνημόσυνο της γιαγιάς της, και βέβαια όχι τη στιγμή που πάει να παίξει στον Εκατομμυριούχο (και εσείς κάνετε συνεννόηση με την παραγωγή του καναλιού γιατί πιστεύετε ότι θα ενθουσιαστεί). Μην ξεχνάτε ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί και να κερδίσει πολύ χρήμα και να σας στείλει από εκεί που ήρθατε: Από τη χώρα της πομπώδους κακογουστιάς.

Τέλος, όχι (κατηγορηματικό) σε οποιασδήποτε σεναριακής έμπνευσης πρόταση γάμου μέσα στο εργασιακό περιβάλλον της κοπέλας. Ιδίως αν επαγγέλλεται νευροχειρουργός, ιατροδικαστής, βοηθός ταχυδακτυλουργού ή ελέγκτρια εναέριας κυκλοφορίας. Θα γίνει ζημιά. Επίσης, μην το κάνετε. Τελεία.

 

Διαβάστε ακόμα: Όχι άλλη αποδομημένη σπανακόπιτα παιδιά, λυπηθείτε τις παραδοσιακές μας συνταγές!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top