Μόλις έχει ρίξει στο καναβάτσο και τον Τζόκοβιτς. Θα έρθουν κι άλλες μεγάλες νίκες (Photo by Fred Lee/Getty Images/Idealimage).

Στις 21 Ιανουαρίου 2019 νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ. Ήταν το «πρώτο» αίμα. Η ανάγκη του να διαρρήξει τις σχέσεις του με το παρελθόν και ορθωθεί μπρος στο μεγάλο του είδωλο. Διότι, ως γνωστόν, αν δεν σκοτώσεις τον «πατέρα» θα μείνεις πάντα «γιος».

Εκείνη η νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά ξεκίνησε ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων για το μέλλον του έλληνα τενίστα. Θα ήταν ένα χτύπημα κόμπρας που επιτεύχθηκε άπαξ ή θα είχε συνέχεια; Δεν χωράει αμφιβολία: είχε την ανάλογη συνέχεια. Στους μήνες που ακολούθησαν μέτρησε σημαντικές νίκες και κάποιες ήττες που πόνεσαν. Λογικό και επόμενο όταν αγωνίζεται στο άκρως ανταγωνιστικό πεδίο των τουρνουά της ATP.

Αυτό που εγγυάται το μέλλον του είναι η θαυμαστή σταθερότητά του και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι ακόμη και όταν κάτι δεν του πάει.

Σήμερα (11/10) νίκησε το Νο1 της κατάταξης, τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς κι αφού χρειάστηκε μάλιστα να κάνει να ανατροπή. Η νίκη του σηματοδοτεί τυπικά την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Shanghai Masters, αλλά ουσιαστικά απαντάει σε όλα τα προηγουμένα ερωτήματα για το μέλλον του Έλληνα αθλητή και για το αν πρόκειται για κομήτη του τένις που θα προκαλέσει κάποια ρήγματα (πού και πού) κι ύστερα θα χαθεί από τον ορίζοντα.

Αυτή τη στιγμή τόσο ο Ναδάλ (που δεν τον έχει νικήσει), όσο και οι Φέντερερ-Τζόκοβιτς έχουν εκφραστεί δημοσίως για τις δυνατότητες του Τσιτσιπά και έχουν σκιαγραφήσει το πιθανό μέλλον του. Ανήκει στην Top εικοσάδα των τενιστών ανά τον κόσμο. Η πρώτη 10άδα έτσι κι αλλιώς του ανήκει, αλλά, όχι, δεν φαίνεται να περιορίζεται σ΄αυτόν τον στόχο. Είναι ικανός για ακόμη πιο ψηλά.

Αυτό που εγγυάται το μέλλον του είναι η θαυμαστή σταθερότητά του και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι ακόμη και όταν κάτι δεν του πάει. Στο ματς με τον Τζόκοβιτς έχασε το πρώτο σετ εύκολα (6-3), όμως το αντιπαρήλθε και επέστρεψε στο δεύτερο σετ νικώντας 7-5 για να κλείσει το θρίαμβο με ένα δικό του άνετο 6-3 στο τρίτο και νικητήριο σετ.

Αυτό δείχνει μέταλλο αθλητή, αποφασιστικότητα και ωριμότητα στο να ξεπερνάει εμπόδια και να μην λυγίζει υπό το βάρος του ονόματος που φέρει ο αντίπαλός του. Μάλλον, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα όλοι ότι και το δικό του όνομα έχει αντίστοιχο βάρος. Θα πρέπει να το συνηθίσουμε όλοι – εντέλει. Θα ακολουθήσουν κι άλλες νίκες σαν κι αυτή επί του Τζόκοβιτς.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιάννη, ο κόσμος είναι δικός σου.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top