Οι θεοί του Ολύμπου με διαφορετική, εντελώς σύγχρονη ματιά.

  Μας τα έφερναν νονοί και θείες στις ονομαστικές μας εορτές ή το καλοκαίρι με το που τέλειωναν τα σχολεία: τα απαραίτητα εξωσχολικά βιβλία. Ήταν σκληρόδετα, μεγάλου σχήματος από εκδοτικούς που, πλέον, οι περισσότεροι δεν υπάρχουν. Είχαν τίτλους που τραβούσαν το μάτι: «Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου», «Η δημιουργία του κόσμου», «οι 12 θεοί των Αρχαίων Ελλήνων» και τέλος δεν είχε η… αναγνωστική ανάβαση ως την κατοικία τους.

  Όλοι κουβαλάμε στο θυμικό μας μνήμες από εκείνες τις εικονογραφήσεις και σίγουρα έχουν διαμορφώσει ένα σημαντικό μέρος της αισθητικής μας προσέγγισης προς αυτούς. Είναι ευσταλείς και αρρενωποί οι άντρες, εύμορφες και κυριαρχικές οι γυναίκες. Ήταν όλοι τους bigger than myth διότι μόνο έτσι φτιάχνονται οι μύθοι: πέρα από κάθε μέτρο.

  Ο θεός Απόλλων. Θα μπορούσε να είναι κι ένας σύγχρονος ροκ σταρ.

  Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, το… σκάψιμο που έκανε ο graphic designer/art director, Απόστολος Τσιοβάρας και η θαυμαστή ομάδα του Curson Design Studio όταν δέχθηκαν την πρόσκληση της εταιρείας Care4bag, μέλος της safe bag να δημιουργήσουν 12 stickers που θα αναπαριστούσαν τους 12 θεούς του Ολύμπου. Πώς ξεφεύγεις, άραγε, από τη στερεοτυπική εικόνα που κουβαλάμε όλοι μας γι’ αυτούς; Πώς δεν ακολουθείς την πεπατημένη;

  «Στόχος μας ήταν να μην βγάζουν τα πρόσωπα ούτε χαρά ούτε θλίψη. Να μην κυριαρχεί το συναίσθημα».

  Υπάρχει τρόπος όταν υπάρχει έμπνευση. Το Curson Design Studio συνεργάστηκε αρμονικά με την Design Ambassador, ο Βασίλης Π. Μπαρτζώκας διεύθυνε το project (Curation και Program Management ), τα σχέδια άρχισαν να φτιάχνονται το ένα με το άλλο, αφού είχε προηγηθεί μια λεπτομερής περιγραφή προς την Care4bag, η οποία με τη σειρά τους έστειλε άκρως θετικό feedback. Το αποτέλεσμα είναι πετυχημένο για δύο βασικούς λόγους. Τα σχέδια εκπέμπουν δύο εκ πρώτης όψεως αντιθετικά μηνύματα που όμως παντρεύονται αρμονικά: σοβαρότητα και παιγνιώδης διάθεση.

  Ο θεός Άρης,. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το παρελθόν συνδέεται με το παρόν.

  Ο Απόστολος Τσιοβάρας μίλησε στο Andro για την εμπειρία της δημιουργίας, αλλά και το σκεπτικό πίσω από το project: «Θέλαμε να λειτουργήσουμε με απλές φόρμες και πιο καθαρή αρχιτεκτονική. Το ζητούμενο ήταν τα πρόσωπα των θεών να βγάζουν μια αυστηρότητα και συνάμα μια γλυκύτητα. Να εκπέμπουν κάτι αθώο, αλλά να φέρουν και το στοιχείο της καθημερινότητας. Δηλαδή, να υπάρχουν τα σημάδια που παραπέμπουν στην αρχαιότητα δίχως όμως να παραγνωρίζεται το σήμερα». Kάπως έτσι το παρελθόν ήρθε να συναντήσει με γόνιμο τρόπο το παρόν.

  Η θεά Άρτεμις. Το τατουάζ στο χέρι της κάνει τη διαφορά.

  Δεν αρνείται πως οι δικές του παιδικές μνήμες έδωσαν ένα αρχικό ερέθισμα. «Η αλήθεια είναι ότι κάναμε αρκετή έρευνα, ενώ οι εικόνες που έχουμε από παιδιά ξεπηδούσαν συνεχώς καθώς προχωρούσαμε εις βάθος. Ωστόσο, θέλαμε να δώσουμε ένα ιδιαίτερο στιλ και αποδώσουμε τους θεούς με πιο φρέσκο τρόπο. Αν παρατηρήσει κανείς τις εικόνες θα διαπιστώσει πως οι θεοί, αν και βγάζουν κάτι λάγνο, το τελικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο. Στόχος μας ήταν να μην βγάζουν τα πρόσωπα ούτε χαρά ούτε θλίψη. Να μην κυριαρχεί το συναίσθημα». Και όπως συμβαίνει πάντα: όταν το συναίσθημα δεν υπερτονίζεται και δεν επιβάλλεται τόσο πιο ατόφιο είναι.

  Η σύγχρονη εκδοχή της θεάς Αθηνάς.

  Για τη συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στους δημιουργούς και την εταιρεία, ο Αποστόλης Τσιοβάρας έχει μόνο καλά λόγια: «Ήταν μια όμορφη και αρμονική συνεργασία. Θα ήθελα να τονίσω την ελευθερία που είχαμε για να εκφραστούμε».

  Επί του πρακτέου: Τη συλλογή των sticker είναι ολοκαίνουργια (μόλις μια εβδομάδα έχει περάσει από την κυκλοφορία τους) και μπορεί κανείς να την βρει στους αερολιμένες «Ελ. Βενιζέλος« Αθηνών και στο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

  Ο Άγιος Βασίλης σε μια εντελώς νέα version.

  Επειδή, όμως, τα όμορφα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ: ο Απόστολος Τσιοβάρας και η ομάδα του, ενταγμένοι στο κλίμα των ημερών δεν θα μπορούσαν να μην σχεδιάσουν και τον δικό τους Άγιο Βασίλη. Μόνο που κι αυτός είναι κάπως διαφορετικός από τη στερεοτυπική εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Γι’ αυτό και είναι ένας Captain Santa Claus που μας καλωσορίζει στις αερογραμμές του Βόρειου Πόλου. Καλό είναι να τον εμπιστευτούμε και να πετάξουμε μαζί του αυτές τις γιορτές!

   

  Διαβάστε ακόμα: Μέσω του «Unseen Greece», η αθέατη Ελλάδα θα δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό.

   

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top