To 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για το κρασί και δεν είναι μυστικό. Σύμφωνα με τον International Organisation of Vine and Wine (OIV), το 2023 είναι η χρονιά με τη μικρότερη σοδειά των τελευταίων 60 ετών. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Decanter, στην Ελλάδα σημειώθηκε έως και 45% πτώση του όγκου της παραγωγής. Η χώρα μας χτυπήθηκε από αρκετές καταστροφές που συνετέλεσαν στη μείωση της σοδειάς δραματικά.
Για παράδειγμα, το οινοποιείο Τετράμυθος έχασε το 40% των σταφυλιών του φέτος, ενώ υπάρχουν αμπελώνες στη Θεσσαλία που καταστράφηκαν ολοσχερώς (δείτε το σχετικό άρθρο). Eίχαμε φωτιές σε Έβρο, Πελοπόννησο και Ρόδο αλλά και τις “φονικές” πλημμύρες της Θεσσαλίας. Πέραν αυτών, είχαμε χαλάζι στη Σαντορίνη, εκτεταμένη βροχόπτωση στην Πελοπόννησο κατά τη διάρκεια του τρύγου και ασθένειες που έπληξαν τα αμπέλια.
Εκτός από την Ελλάδα όμως έχουν πληγεί και άλλες χώρες όπως η Ιταλία (μείωση κατά 12%) με τον περονόσπορο να καταστρέφει τους αμπελώνες της χώρας (κεντρική και νότια Ιταλία). Στην Ισπανία από την άλλη μεριά, φαίνεται να υπάρχει μείωση της παραγωγής κατά 14%, ως αποτέλεσμα της έντονης ξηρασίας. Σύμφωνα με το Decanter, η Γαλλία κατάφερε και κράτησε σχετικά σταθερή την παραγωγή της παρόλο που οι αμπελώνες στα νότια και νοτιοδυτικά υπέστησαν ζημιές από την ξηρασία και τον περονόσπορο.
Στο Νέο Κόσμο τώρα (Χιλή, Αργεντινή, Αυστραλία) έχουμε πτώση γύρω στο 20%. Στη Χιλή είχαμε wildfires ενώ στην Αυστραλία τρελές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες λόγω του φαινομένου La Nina. Μη σκάτε όμως, είχε και κερδισμένους αυτή η χρονιά, την Βόρεια Αμερική. Εκεί έπαιξε δροσούλα και βροχούλα που χρειαζόταν οπότε σημειώθηκε 12% αύξηση της παραγωγής.
Ωραία όλα αυτά τα στατιστικά θα μου πείτε, αλλά πως μεταφράζονται για τον καταναλωτή; Ναι δυστυχώς θα γίνει αυτό που φοβάστε. Θα έχουμε αύξηση τιμών, γεγονός βέβαια που δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει και τόσο μιας και τα τελευταία χρόνια αποτελεί στανταράκι. Το άλλο που θα συμβεί είναι πως φυσικά κάποια κρασιά δε θα φτάσουν για όλους. Όποτε στα μέσα της χρονιάς θα υπάρξουν γκρίνιες από μαγαζιά και εισαγωγείς. Δυσάρεστο μεν αλλά μπορεί να ανοίξει χώρος για άλλα κρασιά ή περιοχές και έτσι να έχουμε νέα trends από το 2025 και μετά. Σα να λέμε πως ενδέχεται να ξαναμοιραστεί η τράπουλα για κάποιους, αν το χειριστούν σωστά.
Εκτός από τη μείωση της παραγωγής αυτό που θα πρέπει κυρίως να μας απασχολεί είναι η ποιότητα των κρασιών της χρονιάς του 2023, που έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά και κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά. Τι να περιμένουμε λοιπόν από το 2023; Που αξίζει να επενδύσουμε; Φυσικά ξεκινάμε με τα κρασιά από τη Sonoma και τη Napa, όπου λόγω χαμηλότερων θερμοκρασιών τα κρασιά αναμένεται να έχουν χαμηλότερο αλκοόλ και περισσότερη φρεσκάδα. Μετά πάμε Γαλλία και έχουμε αρκετά καλά νέα για το Bordeaux. H Alexa Boulton, Commercial Manager στο Château Figeac χαρακτήρισε τη χρονιά του 2023 superb ενώ ο Pierre-Louis Arraud, Commercial Director στο Château Lynch-Bages δήλωσε πως αναμένεται το 2023 να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό vintage. Καλής ποιότητας σταφύλια και σε επαρκείς όγκους είχαμε στο Λίγηρα και τη Βουργουνδία ενώ πολλά υποσχόμενο δείχνει να είναι το 2023 και για την Καμπανία (πηγή swifterm).
Στην Ιταλία είχαμε χαλάζι στο βόρειο μέρος (Piemonte) και ένα συνδυασμό καύσωνα και πυρκαγιών στο νότιο (Σικελία). Η Occhipinti είπε στο Decanter πως ενώ έχασαν 30 – 35% της παραγωγής τους, όταν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις ασθένειες και τα κλιματικά φαινόμενα πήραν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια. Κατά κύριο λόγο το πρόβλημα που προέκυψε από βροχές στη μέση του κύκλου και την έξαρση του περονόσπορου που σάρωσε τα πάντα εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική Ιταλία.
Στην Ισπανία η ξηρασία σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες χτύπησε κυρίως τη ζώνη Castilla La Mancha. Περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα όπως το Rias Baixas ή το Bierzo αλλά και σε υψηλότερο υψόμετρο (Rioja Alta), σύμφωνα με το FWS (Foods and Wines from Spain) δείχνουν να έχουν καλές δυνατότητες για τη χρονιά του 2023. Το ίδιο συμβαίνει και για τα κρασιά της περιοχής Toro, είναι κρασιά που μπορεί να μην έχουν πέσει στο ραντάρ σας αλλά πιστέψτε με έχουν εξαιρετικό value for money.
Εν κατακλείδι, η φύση και η δύναμη της είναι ανεξέλεγκτες και πολύ συχνά τόσο απρόβλεπτες που ο άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει μόνο μερικώς ή και καθόλου. Η σοδειά του 2023 αφέθηκε στα έμπειρα χέρια των αμπελουργών και των οινοποιών που καλέστηκαν να κάνουν ότι μπορούν για να μη χαθεί η σοδειά ολοσχερώς. Σε αρκετές περιοχές τα κατάφεραν λαμπρά και θα έχουμε και φέτος κάποια εξαιρετικά κρασιά για να απολαύσουμε.
Αυτό όμως που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως πολλά από τα φαινόμενα που συνέβησαν φέτος αποτελούν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και οι επιστήμονες λένε πως στο μέλλον αυτά θα αυξηθούν ή θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να τα προβλέψει κανείς. Για το λόγο αυτό ας κάνουμε ότι μπορούμε να σώσουμε ότι απομένει και να γίνουμε λίγο πιο environmentally friendly με λίγη ανακύκλωση, λιγότερο κόκκινο κρέας, λογική χρήση νερού και ενέργειας.
Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen: Τα «δικά μου» 10+1 κρασιά της χρονιάς