DSCF2116-1

  “Πολλοί ρωτάνε γιατί δεν το πουλάμε στην Google ή στην Apple. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να κάνουμε. Το talk2lift είναι συσκευή και εμείς πουλάμε τη συσκευή και όχι την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτή”.

  Πώς ξεκίνησε η ENTRANET;
  Ξεκίνησε το 2009 από τρία άτομα. Από εμένα, που είμαι Πολιτικός Μηχανικός, έναν συνεργάτη μου Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κι έναν καθηγητή σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Είχαμε τότε την αίσθηση ότι ο χώρος της οικοδομής χρήζει καινοτομίας σε μια εποχή που η ράμπα αναπήρων σε μια οικοδομή θεωρούνταν καινοτομία! Η πρώτη μας ιδέα ήταν το talk2lift. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ως εξής: Μπαίνεις σε ένα ασανσέρ, πατάς το κουμπί μας και λες για παράδειγμα «Έχω ραντεβού με τον γιατρό» ή το όνομα του γιατρού και σε πάει στον γιατρό. Αν υπάρχουν δύο γιατροί, σε ρωτάει να διευκρινήσεις ποιον από τους δύο ψάχνεις και σε πηγαίνει αντίστοιχα. Παλαιότερα, ακόμα μια εταιρεία είχε δουλέψει πάνω στη συγκεκριμένη ιδέα. Πρόκειται για μια τεράστια εταιρεία της οποίας το τμήμα R&D (Research and Development) αποτελούνταν από 1.000 άτομα προσωπικό. Παρ’ όλα αυτά,  κατάφερε να έχει μόλις 60% αναγνώριση φωνής. Στην ENTRANET έχουμε καταφέρει να αφαιρέσουμε το θόρυβο από την καμπίνα του ασανσέρ, είτε προέρχεται από μηχανικά μέρη είτε ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο, καταφέρνοντας έτσι να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, πιάνοντας ποσοστά 97% αναγνώρισης φωνής. Το ποσοστό αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο.

  Γιατί δεν το βλέπουμε σε σύγχρονες οικοδομές;
  Είναι νωρίς ακόμα. Παρουσιάστηκε στο τέλος του 2013 και διατέθηκε προς πώληση πέρυσι. Ο στόχος μας ήταν να το προωθήσουμε στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα η ιδιοκτησία ακινήτου είναι «ποινικοποιημένη». Η οικοδομή θα κάνει χρόνια να ανακάμψει. Σε αυτήν τη συγκυρία είναι δύσκολο ακόμα και να μαζευτούν τα κοινόχρηστα για το service του ασανσέρ, πόσω μάλλον για να εγκατασταθεί μια συσκευή talk2lift.

  Το κόστος είναι δηλαδή μεγάλο;
  Το κόστος ανέρχεται στα €600 για τον τελικό καταναλωτή. Ωστόσο, οι κατασκευαστικές εταιρείες του εξωτερικού είναι οι ευκολότεροι πελάτες, γιατί τοποθετώντας μια τέτοια συσκευή στην καμπίνα του ασανσέρ αφενός δείχνουν στο πελάτη τους ότι έχουν high tech προδιαγραφές αφετέρου δείχνουν μια ευαισθησία προς τα ΑμΕΑ. Βάζοντας το talk2lift σε μια οικοδομή, μπορείς να την αναβαθμίσεις και να αυξήσεις την τιμή πώλησης, ενώ έχεις δώσει μόλις €600 ευρώ για την αγορά της. Αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνήσει με διανομείς στην Αγγλία και τις ΗΠΑ και προχωράμε δυναμικά.

  Έχετε σκεφτεί να πουλήσετε το συγκεκριμένο λογισμικό σε εταιρεία;
  Πολλοί ρωτάνε γιατί δεν το πουλάμε στην Google ή στην Apple. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να κάνουμε. Το talk2lift είναι συσκευή και εμείς πουλάμε τη συσκευή και όχι την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτή. Το talk2lift είναι βασισμένο πάνω στο δικό μας hardware, σε μια δική μας πλακέτα συγκεκριμένων διαστάσεων, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε μικρότερη. Όμως, όσο και να μικρύνει δεν θα χωρέσει ποτέ σε κινητό, για να βρει άλλες εφαρμογές. Παράλληλα, όμως, δουλεύουμε και σε άλλα projects και κυρίως πάνω στις ανάγκες που θα καλύπτει η φωνητική αναγνώριση στο σπίτι του μέλλοντος.

  Είχαμε σκοπό να κλείσουμε τη συμφωνία, αλλά εξαιτίας των capital controls αντιμετώπισα δυσκολίες στο να πάω στη Ρώμη και οι ίδιοι λίγες μέρες μετά μας θεώρησαν «too risky to do business», επειδή είμαστε Έλληνες.

  Και ποιες είναι αυτές;
  Έχουμε σχεδιάσει το σπίτι του μέλλοντος, το οποίο θα καλύπτει ανάγκες καθημερινότητας όσο και ιδιαίτερες ανάγκες ηλικιωμένων. Το βασικό είναι ότι τα πάντα θα στηρίζονται στη φωνητική αναγνώριση, δηλαδή θα μιλάει κάποιος στο σύστημα και απλώς θα εκτελούνται οι εντολές του. Το έξυπνο σπίτι θα είναι εξοπλισμένο με 3D walls, όπου θα προβάλλονται διάφορα θέματα, αυξάνοντας τη μαθησιακή και επικοινωνιακή αίσθηση των ενοίκων. Επιπρόσθετα, μέσα από το σύστημα έξυπνου σπιτιού θα μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τον καιρό, τα τελευταία νέα, θα μπορεί να διαβάζει παραμύθια στα παιδιά της οικογένειας, να δίνει υπενθυμίσεις και πολλά άλλα που αποτελούν μέρος του σχεδιασμού για το σπίτι του μέλλοντος.
  Παράλληλα, το σύστημα θα παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας των μελών κάθε οικογένειας, επισημαίνοντας για παράδειγμα τον προγραμματισμό λήψης φαρμάκων, ενώ σε περίπτωση ανάγκης θα μπορεί να ειδοποιεί άτομα που θα έχει ορίσει ο ίδιος ο ένοικος.

  Διαβάστε ακόμα: Πού να τρέχεις στη γραμματεία της σχολής; Κατέβασε το Studdle.

  t2l cabin

  Στην ENTRANET έχουμε καταφέρει να αφαιρέσουμε το θόρυβο από την καμπίνα του ασανσέρ, καταφέρνοντας έτσι να έχουμε ποσοστά 97% αναγνώρισης φωνής. Το ποσοστό αυτό είναι μοναδικό στον κόσμο.

  Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεστε; Θα το δούμε σύντομα στην αγορά;
  Τον Ιούνιο του 2015 παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το «housemate» σε έκθεση στο Λονδίνο. Τηλεπικοινωνιακός κολοσσός της Ευρώπης ενδιαφέρθηκε να υιοθετήσει την τεχνολογία μας και να πουλήσει ένα πακέτο έξυπνου σπιτιού στους συνδρομητές της, οι οποίοι είναι περίπου 70 εκατομμύρια! Η εταιρεία επικοινώνησε μαζί μας και θέλησε να συνεργαστεί και κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν τα capital controls! Εκεί αρχίσαν τα προβλήματα. Ήταν δύσκολο να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια και σχεδόν αδύνατο να νοικιάσουμε αυτοκίνητο για να φτάσουμε στο ραντεβού μας. Από τη δύσκολη θέση μας έβγαλαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, οι οποίοι μας δήλωσαν ότι είμαστε οι Έλληνες «too risky to do business». Αυτήν την περίοδο πρόκειται να κάνουμε 2 παρουσιάσεις στην Αμερική και νομίζω ότι θα πάει πολύ καλά.

  Tί προβλήματα συναντήσατε συστήνοντας μια startup;
  Θα σου πω σύντομα την ιστορία, για να καταλάβεις την τρέλα που αντιμετωπίζουμε. Το Σεπτέμβριο του 2009 ξεκινάμε την εταιρεία για να καταθέσουμε χαρτιά σε ένα πρόγραμμα που έτρεχε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Αμέσως μετά την κατάθεση των εγγράφων, προκηρύσσονται εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά ο Γ. Παπανδρέου άλλαξε τα υπουργεία κι ως εκ τούτου άλλαξαν ονόματα, σφραγίδες, επιστολόχαρτα και αντικαθίστανται με νέα που φέρουν το νέο όνομα του υπουργείου. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και κοστίζει όχι μόνο για το ελληνικό Δημόσιο αλλά και για εμάς, που περιμέναμε να πάρουμε την έγκριση. Το Μάιο του 2010 μπαίνουμε στο ΔΝΤ, τον Αύγουστο του 2011 μας καλούν, όλους τους καινοτόμους Έλληνες, μετά από 2 χρόνια, για να ξεκινήσουμε το έργο. Συμβάν που διανθίστηκε από τις απαραίτητες φωτογραφίες για τις εφημερίδες.
  Έλα όμως που τον Οκτώβρη του 2011, μετά τη σύνοδο των Καννών, πέφτει η κυβέρνηση Παπανδρέου κι έρχεται ο Παπαδήμος, αλλάζουν ξανά οι υπουργοί και ξαναγίνονται όσα προανέφερα. Τον Μάρτιο του 2012 μας λένε ότι ξεκινάμε. Γίνονται όμως ξανά εκλογές, βγαίνει τελικά ο Σαμαράς, ο οποίος, τον Ιούλιο, παίρνει τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τη μεταφέρει από το Υπουργείο Παιδείας στο Ανάπτυξης. Ξεσηκώθηκαν τότε ορισμένοι καθηγητές και τον Αύγουστο, η ΓΓΕΤ και μεταφέρεται εκ νέου στο Υπουργείο Παιδείας. Το Σεπτέμβριο μας ενημερώνουν ότι ξεκινάμε, τον Δεκέμβριο πήραμε την έγκριση. Ξεκινήσαμε κανονικά 1η Ιανουαρίου του 2013. Όπως είναι φυσικό, ό,τι είναι καινοτόμο το ‘09 δεν μπορεί να είναι και το ‘12. Φέτος μας έκαναν 7 πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, γιατί μάλλον είμαστε οι μόνοι που επιζήσαμε της λαίλαπας των περασμένων ετών και είμαστε ακόμα ζωντανοί. Η κατάσταση για το επιχειρείν ήταν πάντα δύσκολη στην Ελλάδα. Ό,τι είχε απομείνει καταστράφηκε τώρα με τα capital controls.

  Είναι κακό πράγμα να είσαι επιχειρηματίας στην Ελλάδα. Εδώ, έχουμε συνδέσει τη λέξη με τα μπουζούκια, λόγω της τηλεόρασης. Οπότε η λέξη αυτή είναι καταδικασμένη, ενώ στο εξωτερικό είναι τίτλος τιμής.

  Προοπτική υπάρχει με αυτήν την κατάσταση;
  Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ανοίξαμε παραρτήματα της εταιρείας στο Λονδίνο και στην Αμερική. Tο R&D θα παραμείνει στην Ελλάδα, γιατί οι άνθρωποι που ανέπτυξαν τα συστήματα φωνητικής αναγνώρισης βρίσκονται εδώ, αλλά όλη η ουσιαστική δουλειά που έχει να κάνει με συμφωνίες και πληρωμές θα γίνεται από τις άλλες εταιρείες. Είναι δύσκολο να είσαι επιχειρηματίας στην Ελλάδα, όπου έχει συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με τα μπουζούκια, λόγω της τηλεόρασης. Αντίθετα, στο εξωτερικό είναι τίτλος τιμής. Ακόμα και η αποτυχία εκεί θεωρείται εμπειρία. Το να κάνεις επιχείρηση στην Ελλάδα είναι δύσκολο, λόγω της ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων.

  Η μεγαλύτερη αποτυχία της ENTRANET, μιας και μιλήσαμε για αποτυχίες;
  Το ότι περιμέναμε να ξεκινήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και χάσαμε πολύτιμο χρόνo. Βέβαια δεν είχαμε εναλλακτικές, αφού οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν καθόλου πλέον. Όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι πρωτοπόρο παγκοσμίως, πρέπει να έχεις πολλές εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Στην Αγγλία, όταν πήγαμε να μιλήσουμε με επενδυτές, θεωρηθήκαμε too risky. Στη Φινλανδία, ενώ είχαμε 1 ώρα και ένα τέταρτο για την παρουσίαση, τα 45 λεπτά μας ρωτούσαν αν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι 40 ετών. Αυτό ξέρουν στην Ευρώπη για τον Έλληνα. Ξεκινάς να αποδείξεις ότι δεν είσαι απατεώνας. Εξαιρούνται οι παλιοί μας πελάτες στους οποίους δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Όταν, όμως, πάμε να συναντήσουμε για πρώτη φορά εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών, ξεκινάμε να αποδείξουμε τα αυτονόητα, προκειμένου να φτάσουμε εκεί που πρέπει και να δείξουμε τη δουλειά μας.

  Η απόφαση για τη δημιουργία γραφείου στην Αγγλία και στις ΗΠΑ ήρθε εύκολα;
  Ναι. Στην Αμερική κάναμε 20 λεπτά να ανοίξουμε την εταιρεία με κόστος €60. Δεν υπάρχει πια κανένα συνειδησιακό θέμα. Έχει καταντήσει ρετσινιά το να είσαι Έλληνας επιχειρηματίας. Η χώρα δεν έχει εσωτερική αγορά να σε στηρίξει. Είναι διαφορετικό να μπορείς να το πολεμάς εδώ και να πας στο εξωτερικό για μεγαλύτερη πώληση. Εδώ δεν υπάρχει καμία υποδομή, οπότε είσαι εδώ μόνο επειδή εδώ γεννήθηκες.

  Το μπαστούνι που θα βοηθήσει τους τυφλούς μιλώντας τους πώς πάει;
  Έχει κολλήσει η διαδικασία. Είχαμε εγκριθεί από ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως υψηλά καινοτόμοι. Το 2013 πήραμε τα χαρτιά στα χέρια μας, μας κάλεσαν φέτος τον Ιούνιο και η προθεσμία λήγει τον Οκτώβριο. Η γραφειοκρατία στη χώρα είναι γνωστή σε όλους μας. Είμαστε τελείως ανεπαρκείς σε ό,τι έχει να κάνει με τη σχέση του ιδιώτη με το Δημόσιο. Το μπαστούνι πάντως θα το προχωρήσουμε, γιατί είναι μοναδικό στο είδος του.

  Ποια είναι η ιδιαιτερότητά του;
  Του μιλάς και σου απαντάει. Το ρωτάς πού βρίσκεσαι και σου δίνει την πληροφορία που ζήτησες. Σε οδηγεί όπου του λες βήμα-βήμα με ελάχιστη απόκλιση. Σου διαβάζει τα τελευταία νέα, τον καιρό, τα emails σου και πολλά άλλα. Θα αποτελέσει το απόλυτο εργαλείο μετακίνησης και πρόσβασης στην πληροφορία για εκατομμύρια ανθρώπους με προβλήματα όρασης σε όλο τον κόσμο.

  ENTRANET map

  Ανοίξαμε παραρτήματα της εταιρείας στο Λονδίνο και στην Αμερική. Tο R&D θα παραμείνει στην Ελλάδα, γιατί οι άνθρωποι που ανέπτυξαν τα συστήματα φωνητικής αναγνώρισης βρίσκονται εδώ, αλλά όλη η ουσιαστική δουλειά που έχει να κάνει με συμφωνίες και πληρωμές θα γίνεται από τις άλλες εταιρείες.

  Διαβάστε ακόμα: Αυτοί είναι οι διεθνείς «μαχητές» του Internet!

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top