Εφόσον θέλουμε και προσπαθήσουμε, ο διασυνδεδεμένος κόσμος μάς δίνει λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Credit: Matthew Burpe/Flickr

Θα κλείσουμε το θέμα «διασυνδεδεμένος κόσμος» του προηγούμενου άρθρου με λίγα παραδείγματα. Πρέπει να γίνει κατανοητό και να διαδοθεί πόσο θα ωφεληθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας και κάθε κοινωνική δράση μας από το «κίνημα» Technology for Good, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στους τομείς της μάθησης και της εκπαίδευσης η τεχνολογία κυριολεκτικά γκρεμίζει τους τοίχους της τάξης όπως τη γνωρίζαμε. Μέχρι τώρα τα σχολεία βασίζονταν στο μοντέλο που παράγει μαζικά εργατικό δυναμικό όμοιων γνώσεων, έχοντας τις ρίζες του στη βιομηχανική επανάσταση και τη στρατιωτική οργάνωση. Οι νέες ικανότητες, η διαθέσιμη τεχνολογία, το πάθος για συνεχή μάθηση, και ο πειραματισμός στην επιχειρηματικότητα (που δεν αφορά μόνο νέα παιδιά…) αλλάζουν το καθιερωμένο. Η επανάσταση των Massive Open Online Courses (MOOC), που φαίνονται σε αυτό τον παγκόσμιο χάρτη, θα αλλάξει την εκπαίδευση για πάντα, κάνοντάς την προσβάσιμη σε όλους, σε χαμηλό κόστος, από οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρίσκονται. Το μάθαμε πρώτη φορά με την Khan Academy και το Coursera και μετά εκατοντάδες πανεπιστήμια ακολούθησαν με διαλέξεις απευθείας σύνδεσης, όπως το Coventry University (σε 500.000 φοιτητές online, χρησιμοποιώντας μια cloud-based λύση). Τα κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Stanford (έχει δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 πετυχημένες επιχειρήσεις), και το MIT σήμερα συνασπίζονται στην οικοδόμηση κοινών εκπαιδευτικών οικοσυστημάτων, προσφέροντας online μαθήματα, ανοιχτά σε όλους.

Η επιχειρηματικότητα ωφελείται όσο τίποτε άλλο. Επιχειρηματίες ανοίγουν επιχειρήσεις on-line σε λιγότερο από 20 λεπτά…

Στη μουσική και την ψυχαγωγία έχουμε μεγάλες αλλαγές. Οι κλάδοι αυτοί, που στηρίζονταν παραδοσιακά στη διάδοση του φυσικού μέσου –από την κασέτα έως το BluRay–, τώρα «αποϋλοποιούνται» ραγδαία μέσω των broadband, mobility, cloud. Η εφαρμογή νέων καινοτόμων μοντέλων διανομής περιεχομένου καταργούν μεσάζοντες, δίνουν βήμα σε νέα παιδιά, κάνουν το περιεχόμενο ψυχαγωγίας πολυδιάστατο. Οι καινοτόμες εταιρείες, όπως το Netflix ή το Spotify, βοήθησαν τους καταναλωτές να απολαμβάνουν μια κοινωνική, συνεργατική και πάντα διαθέσιμη διαδικτυωμένη εμπειρία, μειώνοντας παράλληλα την επίδραση στο περιβάλλον (παραγωγή, χημικά, καύσιμα κλπ). Σήμερα το Spotify έχει περισσότερους από 15.000.000 ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, ενώ το Netflix έχει πάνω από 30.000.000 μέλη streaming σε διάφορες ηπείρους. Πρόσφατα ο γνωστός DJ Avicii καινοτόμησε, όταν από το twitter του κάλεσε την υφήλιο να συνεισφέρει στο πρώτο crowd-sourced release του. Ενώθηκε μέσα σε 28 ημέρες με 4.199 καλλιτέχνες από 140 χώρες που του συνεισέφεραν με 12.951 συνθέσεις! Αλλάζει ο κόσμος…

Η επιχειρηματικότητα ωφελείται από το διασυνδεδεμένο κόσμο όσο τίποτε άλλο.Επιχειρηματίες ανοίγουν επιχειρήσεις on-line σε λιγότερο από 20 λεπτά. Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα εφαρμόζουν επιτυχημένα μοντέλα από όλο τον κόσμο. Η συνεργασία είναι τόσο εύκολη όσο ένα email… Τα mobile payments είναι πραγματικότητα, οι Visa, Mastercard, Western Union συνεργάζονται με δίκτυα επιχειρήσεων. Περίπου 2,5 δις άνθρωποι στον κόσμο χωρίς πρόσβαση σε παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούν υπηρεσίες mobile banking(στην Κένυα 15 εκατ. αξιοποιούν τις M-PESA και to 1/3 του ΑΕΠ της χώρας διακινείται με αυτές). Η Maersk Line, η μεγαλύτερη ναυτιλιακή μεταφορών containers παγκοσμίως, με στόλο χιλιάδων πλοίων, διευκολύνεται με ένα mobile σύστημα για την προληπτική επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση χρόνων παράδοσης μέσω της συνεχούς αλληλεπίδρασης με το στόλο και τους πελάτες της real-time. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε Αυστραλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ασία χρησιμοποιούν την κινητή ευρυζωνικότητα για την εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την παροχή ακριβούς και έγκαιρης τιμολόγησης στους πελάτες τους, ενώ παράλληλα βοηθούν τους καταναλωτές να μειώσουν το κόστος. Η Εσθονία, για παράδειγμα, είναι μια από τις πολλές χώρες που εγκαθιστούν έξυπνους μετρητές για να συμβάλλουν στο στόχο της ΕΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% μέχρι το 2020.

Ο διασυνδεδεμένος κόσμος αποτελεί την αφετηρία για νέους τρόπους καινοτομίας, συνεργασίας και κοινωνικοποίησης στη νέα εποχή. Μας δίνει την ευκαιρία να μετασχηματίσουμε όλους τους κλάδους της οικονομίας, να κάνουμε το μαγαζάκι μας παγκόσμιο και να ενδυναμώσουμε την κοινωνία και τους θεσμούς της προς το καλύτερο. Εφόσον θέλουμε και προσπαθήσουμε, μας δίνει λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Μια από αυτές, που προσωπικά με εκφράζει περισσότερο, είναι ότι πραγματικά απελευθερώνει όλες τις δυνατότητες και τα soft skills κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Αυτό είναι η πιο δημιουργική επανάσταση που μας έχει συμβεί.

 

O Τάσος Παγκάκης είναι στέλεχος επιχειρήσεων από το 1988.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top