Το προσωπικό Volvo S90 του Χρύσανθου Πανά, σταθμευμένο μπροστά στο Private House, ένα exclusive καταφύγιο δίπλα στο Island.

Πότε άρχισε το μεγάλο της ζωής σας «ταξίδι» στην ενασχόλησή σας; Τι σας ενέπνευσε, ποιος ήταν ο πρώτος «σπινθήρας στα μπουζί» για να ξεκινήσετε;
Το ταξίδι ξεκίνησε τα πολύ τρυφερά χρόνια των 20, την περίοδο των σπουδών και την εποχή που χάσαμε τον πατέρα μας με τον αδελφό μου Σπύρο Πανά και έπρεπε ξαφνικά να πατήσουμε στα πόδια μας και να ορίσουμε την δική μας πορεία. Η μετάβαση ήταν σκληρή και απότομη, ωστόσο η παιδεία που είχαμε κληρονομήσει από τους γονείς μας ήταν πάντα σύντροφος και οδηγός σε όλη την διαδρομή.

Ποιες «αποσκευές» έχετε πάντα μαζί σας στη δύσκολη διαδρομή της καταξίωσης;
Όσα μου έδωσε η οικογένεια μου: Παιδεία, αντίληψη, αγάπη.

«Το πότε πατάς γκάζι και πότε φρένο, είναι κάτι που το μαθαίνεις με τα χρόνια. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία να πατήσεις γκάζι σε στροφή και να βγεις αλώβητος»

Πότε «πατάτε γκάζι» σε μια πρόκληση και πότε επιλέγετε την ασφάλεια και «πατάτε φρένο»;
Το πότε, είναι κάτι που το μαθαίνεις με τα χρόνια. Χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να πατήσεις γκάζι σε στροφή και να βγεις αλώβητος. Χρειάζεται χρόνια έκθεση στην παραγωγική διαδικασία για να μάθεις πότε πατάς φρένο. Ίσως ακούγεται σαν παραίτηση το φρένο, αλλά αντίθετα, απαιτεί απόλυτη ψυχραιμία και γνώση.

«Ακόμα και στην πιο δύσκολη περίοδο, δεν μου πέρασε ούτε μια στιγμή να “παραιτηθώ”. Αυτό που κάνω, το αγαπώ. Αυτό που κάνω, είμαι εγώ».

Από πού αντλείτε τη δύναμη για να συνεχίσετε, όταν νιώσετε ότι φτάνετε σε «αδιέξοδο»;
Από την οικογένεια μου και τους ανθρώπους που έχω γύρω μου και αγαπώ.

Τι είδους «σέρβις» προσφέρετε στον εαυτό σας για να ανανεώνεστε και να είστε αποδοτικός;
Προσπαθώ να εξασφαλίζω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο γίνεται με την γυναίκα μου και τον γιο μου για να μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές σε χώρες του εξωτερικού. Είναι το πιο αποδοτικό σέρβις.

«Οι “αποσκευές” που έχω πάντα μαζί μου, είναι όσα μου έδωσε η οικογένεια μου: παιδεία, αντίληψη, αγάπη».

Πότε δίνετε το «τιμόνι» της ζωής και της καριέρας σας σε συνεργάτες, σε πρόσωπα εμπιστοσύνης, σε άτομα που αγαπάτε;
Όταν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μου, το οποίο μετά από τόσα χρόνια στην δουλειά και τόσους συνεργάτες, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει.

Όταν συναντάτε μια σημαντική δυσκολία, συνεχίζετε απαρέγκλιτα ευθεία (στο όραμα/στο στόχο σας), ή καμιά φορά στρίβετε το «τιμόνι»;
Σταθερά ευθεία, με δύναμη στο δεξί πεντάλ.

«Το να πατάς “φρένο” κάποια στιγμή, ίσως ακούγεται σαν παραίτηση, αλλά η αλήθεια είναι πως απαιτεί απόλυτη ψυχραιμία και γνώση».

Σε μια φαινομενικά αξεπέραστη διαφωνία με κάποιον σημαντικό συνεργάτη σας πότε επιλέγετε τη «σύγκρουση»;
Όταν επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη και οι ίδιες κακές συνήθειες.

Στο μακρύ ταξίδι της επιτυχίας/καταξίωσης, σας πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό να σβήσετε τη «μηχανή»;
Ποτέ. Ακόμα και στην πιο δύσκολη περίοδο, δεν μου πέρασε ούτε μια στιγμή να «παραιτηθώ». Αυτό που κάνω, το αγαπώ. Αυτό που κάνω, είμαι εγώ.

«Θα ήθελα να με θυμούνται σαν ένα άνθρωπο που μέσα από τη δουλειά του προσπάθησε να πάει τη χώρα ένα βήμα πιο πέρα, που θέλησε να εκπαιδεύσει το κοινό σε πιο ποιοτικές διαδρομές».

«Όλα είναι δρόμος»: Πώς το σχολιάζετε, πώς το έχετε κάνει πράξη (στην ενασχόλησή σας);
Όλα είναι δρόμος: μια εύστοχη παρομοίωση της ίδιας της ζωής. Άλλοτε ευθεία με λιακάδα, άλλοτε ανηφόρα και άλλοτε χωματόδρομος. Επιλέγω να πηγαίνω ευθεία, δεν μ’ αρέσουν οι στροφές. Με ζαλίζουν.

«Η οικογένεια μου, αλλά και οι άνθρωποι που έχω γύρω μου και αγαπώ, είναι αυτοί που μου δίνουν δύναμη στις δύσκολες στιγμές».

Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται όταν έρθει η ώρα να τραβήξετε «χειρόφρενο»;
Σαν ένα άνθρωπο που μέσα από τη δουλειά του προσπάθησε να πάει τη χώρα ένα βήμα πιο πέρα, σαν έναν άνθρωπο που προσπάθησε να εκπαιδεύσει το κοινό σε πιο ποιοτικές διαδρομές και τέλος σαν έναν άνθρωπο που το όποιο ταλέντο του χάρισε η φύση, προσπάθησε να το μοιραστεί προς όφελος και των συνανθρώπων του και όχι να το κρατήσει για τον εαυτό του.

 

Δείτε εδώ το αποκλειστικό VIDEO: Ο Χρύσανθος Πανάς ξεναγεί την κάμερα του Andro στο Island, στο Zonar’s και στο Salon de Bricolage.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top