«Είναι τόσα πολλά που με ωθούν και με εμπνέουν στο bmx, που πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό».

  «Είναι τόσα πολλά που με ωθούν και με εμπνέουν στο bmx, που πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό».

  Η ώρα είναι τρεις και περιμένω τον Ιάσονα Ευσταθίου έξω από το Μουσείο Ακρόπολης. Εκεί κοντά εντοπίσαμε ένα ωραίο «σποτ». Είναι η παιδική χαρά στην οδό Καλλισπέρη, ένα από τα δύο έργα αστικής ανάπλασης στην Αθήνα, χορηγίας Ιδρύματος Νιάρχου σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger-Katsota. Μια παιδική χαρά διαφορετική από τις συνηθισμένες ξύλινες προκάτ που βρίσκονται παντού στην Αττική. Οτιδήποτε ξεχωριστό και ασυνήθιστο προσφέρεται για bmx.

  Μια μεγάλη πτυχή του αθλήματος αυτού είναι να βγαίνεις στο δρόμο και ό,τι βλέπεις μπροστά σου να το «ride-άρεις» με τον τρόπο σου, να το δαμάζεις αν θέλετε, ή να το ξεπερνάς. Παγκάκια, σκαλιά, τοίχους, δέντρα, οτιδήποτε. Ναι, μιλάω για αυτά τα παιδιά που στα μάτια των περισσότερων χαλάνε τις πλατείες που με τόσο κόπο οι δήμαρχοι της Αττικής σπεύδουν να ξαναχτίσουν παραμονές εκλογών. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η πλευρά των πραγμάτων. Το freestyle γεννήθηκε στους δρόμους και αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του. Είναι μη ανατρέψιμο και θεμελιώδες στοιχείο της ταυτότητάς του.

   

  Ιασωνας πορτραιτο

  «Το bmx είναι πολλά, όλα και τίποτα –όπως το δει κανείς. Για μένα πάντως είναι κάτι που με κρατάει ζωηρό και πωρωμένο».

  Πιστεύω πως υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι που εξηγούν ότι αθλήματα όπως το bmx και το skate αναπτύχθηκαν μέσα στις μεγαλουπόλεις. Είναι φυσική εξέλιξη ή ένας άλλος τρόπος αποφυγής της ψευδαίσθησης ασφάλειας που προσφέρει μια ρουτίνα. Ένας τρόπος να κρατήσει κανείς τη φαντασία και την
  δημιουργικότητά του ζωντανή, ακόμα και αν το περιβάλλον είναι ασφυκτικό και δυσκοίλιο. Είναι τρόπος έκφρασης, ανορθόδοξος ίσως για πολλούς, αλλά γιατί όχι; Πώς άλλωστε καθορίζεται το στυλ; Το μέσο διαφέρει μόνο.

  «Το Rideon Corners tour είναι μια σειρά με tours στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, με σκοπό την προβολή του bmx και των αναβατών του».

  Είναι μεσημέρι και ο ήλιος δυνατός. Καθώς περπατάμε προς την παιδική χαρά, ο Ιάσονας μου λέει για το καλοκαιρινό ταξίδι του στην Κέρκυρα με την ομάδα του RideOn. Ένα από τα δύο-τρία ποδηλατάδικα στην Ελλάδα ειδικευμένα στο bmx, με ομάδα που αριθμεί 9 αναβάτες από όλη την Ελλάδα. Κάθε χρόνο οργανώνουν ταξίδια για φωτογραφήσεις και βίντεο, αλλά φέτος το ταξίδι τους ήταν χωρισμένο σε 4 μέρη, για τις 4 άκρες της Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμα: Top 10 συμβουλές ποδηλατικής επιβίωσης στον καύσωνα

  Ο Ιασωνας Ευσταθιου με ένα "barspin" πάνω από το rail στο καινουργιο skatepark στο ΟΑΚΑ.

  Ο Ιάσονας Ευσταθίου με ένα «barspin» πάνω από το rail στο καινούργιο skatepark στο ΟΑΚΑ.

  Σκέφτομαι ότι είναι αστείο που μια παιδική χαρά μπορεί να προσφέρει χαρά και σε έναν ενήλικα με ένα μικρό ποδηλατάκι. Τραβάμε μερικές φωτογραφίες και οι γείτονες, κάποιοι με περιέργεια και κάποιοι με προκατάληψη, βγαίνουν στα παράθυρα να δουν τι γίνεται. Οι ζαρντινιέρες και τα παγκάκια της παιδικής χαράς μου θυμίζουν κάτι από το Σαρακήνικο της Μήλου. Ευγενικά εξογκώματα που αν χρησιμοποιηθούν σωστά έχουν αποτέλεσμα πολύ διασκεδαστικό. Ο Ιάσονας βρίσκει τον τρόπο να το χαρεί ενώ εγώ παλεύω με τον δυνατό μεσημεριανό ήλιο.

  Αυτό ήταν. Με καλό τρόπο μας ζητήθηκε να δώσουμε τέλος σε αυτήν την στιγμή, γιατί η παιδική χαρά σχεδιάσθηκε για παιδιά. Έτσι αποφασίσαμε να πάμε στο ΟΑΚΑ για να είμαστε ανενόχλητοι. Να σημειώσω εδώ, μιας και ανέφερα το κράτος και τους δήμους, πως στον χώρο του Ολυμπιακού σταδίου, από τον Μάιο φέτος, λειτουργεί επιτέλους Skatepark. Ένας δημόσιος χώρος που απευθύνεται στις ανάγκες για riding. Μια «οργανωμένη πλατεία» συγκεκριμένα για να μπορεί να ξεδώσει ή να προπονηθεί η νεολαία με τα πατίνια και τα ποδηλατάκια.

  Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το κυνήγι για το απόλυτο σποτ στον αστικό ιστό θα τελειώσει. Το freestyle γεννήθηκε στους δρόμους και αυτό είναι το φυσικό του περιβάλλον.

  jason8

  Το bmx αναπτύχθηκε στις μεγαλουπόλεις. Είναι ένας τρόπος αποφυγής της ψευδαίσθησης ασφάλειας που προσφέρει η ρουτίνα. Ένας τρόπος να κρατήσει κανείς τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του ζωντανή, ακόμα και αν το περιβάλλον είναι ασφυκτικό και δυσκοίλιο.

  Καθώς ανεβαίνουμε την λεωφόρο Κηφισίας, συζητάμε με τον Ιάσονα και αφήνω το recorder ανοιχτό.

  Όνομα και ηλικία;
  Ιάσονας Ευσταθίου, 21 ετών.

  Είσαι από την Αθήνα;
  Όχι, μεγάλωσα στον Βόλο και τώρα μένω εδώ.

  Σπουδάζεις;
  Σπούδασα γραφιστική και σχέδιο στην Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να δώσω για την Καλών Τεχνών, αλλά θέλει καλή προετοιμασία.

  Τι είναι το bmx;
  Το bmx είναι πολλά –όλα και τίποτα! Είναι όπως το δει κανείς, για μένα πάντως είναι κάτι που με κρατάει ζωηρό και πωρωμένο.

  Τι σε εμπνέει και σε κάνει να βγαίνεις κάθε μέρα για ποδήλατο;
  Είναι τόσα πολλά που με ωθούν και με εμπνέουν, που πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό.

  Οδό Καλλισπέρη "ledge ride"

  Ο Ιάσονας ride-άρει στην οδό Καλλισπέρη, κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα δύο έργα αστικής ανάπλασης στην Αθήνα, χορηγίας Ιδρύματος Νιάρχου σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger-Katsota.

  Πώς πιστεύεις ότι σε βοηθάει το bmx;
  Στη ζωή, όπως και στο ποδήλατο, υπάρχουν δυσκολίες και φόβοι, όταν τα καταφέρνεις στο ένα τα καταφέρνεις και στο άλλο.

  Διαφέρει καθόλου με τα υπόλοιπα αθλήματα που είναι πιο διαδεδομένα στην Ελλάδα;
  Δεν νομίζω ότι διαφέρει και πολύ, το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν το γνωρίζει και πιο πολύ για τον λόγο ότι είναι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει.

  Πώς ξεκίνησε όλο αυτό για σένα;
  Ξεκίνησε από κάτι βίντεο που είδα στο διαδίκτυο, δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς τα πρώτα μου βήματα στο χώρο, πλέον κάθε μέρα μου φαίνεται ίδια με την πρώτη, ίδια πώρωση, ίδια όρεξη αλλά με περισσότερη εμπειρία.

  «Η Βαρκελώνη είναι ένα μέρος που όσες φορές και να πάω πάντα θα βρω καινούργια μέρη για ποδήλατο».

  Αγαπημένος προορισμός που έχεις ταξιδέψει με το ποδήλατο και για ποιο λόγο;
  Η Βαρκελώνη είναι ένα μέρος που, για μένα, όσες φορές και να πάω πάντα θα βρω καινούργια μέρη για ποδήλατο και η κουλτούρα τους είναι πολύ κοντά στη δική μας.

  Διαβάστε ακόμα: The Folding Project: Το πρώτο ελληνικό αναδιπλούμενο ποδήλατο!

  Δουλευωντας με τον Hadrien

  Ο Ιάσονας Ευσταθίου με τον Γάλλο κινηματογραφιστή Hadrien Picard, που είναι υπεύθυνος για τη σειρά Pureviews της Nokia.

  Το bmx ταλαιπωρεί το σώμα σου; Έχεις συχνά τραυματισμούς;
  Συνεχώς. Και δυο δόντια που δεν θα τα ξαναδώ ποτέ.

  Θα το έκανες σαν κανονική δουλειά;
  Θα ήθελα, γιατί είναι κάτι που μου αρέσει να κάνω καλά, αλλά στην Ελλάδα το bmx δεν είναι ακόμα σε τέτοιο επίπεδο για να μπορεί να βοηθήσει τόσο πολύ έναν αναβάτη.

  Rideon Corners tour. Τι είναι; Πώς βοηθάει;
  Είναι μια σειρά με tours που γίνονται στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας με σκοπό την προβολή του bmx και των αναβατών που το πλαισιώνουν, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

  Δεν έχεις φρένα στο ποδήλατό σου, πώς κι έτσι;
  Δεν χρειάζονται πλέον, σε εμένα τουλάχιστον!

  Μια μεγάλη πτυχή του bmx είναι να βγαίνεις στο δρόμο και ό,τι βλέπεις μπροστά σου να το «ride-άρεις» με τον τρόπο σου, να το δαμάζεις, να το ξεπερνάς. Παγκάκια, σκαλιά, τοίχους, δέντρα, οτιδήποτε.

  Μια μεγάλη πτυχή του bmx είναι να βγαίνεις στο δρόμο και ό,τι βλέπεις μπροστά σου να το «ride-άρεις» με τον τρόπο σου, να το δαμάζεις, να το ξεπερνάς. Παγκάκια, σκαλιά, τοίχους, δέντρα, οτιδήποτε.

  Πιστεύεις ότι το bmx έχει φτάσει σε ένα σημείο που πλέον μπορεί να στηριχτεί μόνο του σαν σπορ;
  Όχι ακριβώς, οι riders όμως το παλεύουν, εξάλλου τίποτα δεν μπορεί να έχει υπόσταση χωρίς βοήθεια.

  Βοήθεια από σπόνσορες;
  Υπάρχει και, προφανώς, παίζει μεγάλο ρόλο.

  Πώς βλέπεις την εξέλιξή του;
  Ανεβαίνει και με γρήγορους ρυθμούς.

  Τι είναι σημαντικό για σένα στο bmx;
  Να το έχω δίπλα μου παντού!

  Την τελευταία φορά που είδα τον Ιάσονα Ευσταθίου ήταν πριν από δυο μήνες περίπου. Με τον ίδιο και τον Γάλλο φωτογράφο Hadrien Picard, γυρίσαμε την Αθήνα για ένα επεισόδιο της σειράς Nokia Pureviews, που κάνει σε συνεργασία με την Nokia Γαλλίας. Πρόκεται για μια σειρά με διαδικτυακά βίντεο τα οποία είναι εξ ολοκλήρου τραβηγμένα με το κινητό Lumia 1020. Μιλώντας με τον Hadrien μου είπε ότι διάλεξε τον Ιάσονα και την Ελλάδα όχι μόνο λόγω της διαφορετικότητας, αλλά και λόγω του ότι, αν και είμαστε γνωστοί πλέον στην Ευρώπη για την κρίση και τα σκάνδαλα, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος…

  Η καλοκαιρινή σεζόν του Ιάσονα ξεκίνησε με τα δυο πρώτα σκέλη του RideOn Corners tour σε Κέρκυρα και Κομοτηνή και ακολούθως με ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ όπου με την υπόλοιπη international ομάδα της Federal Bikes πέρασαν μια εβδομάδα με πολύ ποδήλατο και φιλμάρισμα. Στα μέσα Ιουλίου ήταν τα πιο καθιερωμένα events, το Bogiatiland στην Αθήνα και το Bmx Festival στην Ναύπακτο. Συνέχεια είχε το υπόλοιπο Corners tour σε όλη την Κρήτη. Η ανυπομονησία και η προσμονή είναι εμφανέστατες στα μάτια του Ιάσονα: κρίνοντας από το καλοκαιρινό του πρόγραμμα, θα έλεγα ότι, για ένα σπορ που στην Ελλάδα ακόμα βρίσκεται στην εφηβεία του, καταλαβαίνει κανείς ότι έχει αρχίσει να ωριμάζει.

  Δείτε εδώ τον Ιάσονα Ευσταθίου να «ride-άρει» στην Αθήνα, στο πλαίσιο της σειράς «Nokia Pureviews»:

   

  Δείτε εδώ τον Ιάσονα Ευσταθίου και άλλους 8 αναβάτες Federal Bikes Barcelona 2013

   

  Φωτογραφίες: Λεωνίδας Γερμανόπουλος

   

  Διαβάστε ακόμα: Ένας τροχός που μετατρέπει κάθε ποδήλατο σε υβριδικό!

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top