Το ποδήλατο στην πόλη δεν είναι ούτε τόσο επικίνδυνο, ούτε τόσο δύσκολο. Αρκεί να τηρείς μερικούς βασικούς κανόνες (Konstantinos Tsakalidis / SOOC).

Ό,τι και να λέμε, το να ποδηλατείς μέσα στην πόλη τρομάζει τους περισσοτέρους, αν όχι όλους μας. Η ιδέα και μόνο πως κάθε αυτοκίνητο μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε πολτοποιήσει είναι τρομακτική.

Ο φόβος λοιπόν είναι το ένα από τα δυο που αποτρέπουν αρκετούς από το να βγουν με το ποδήλατο στον δρόμο. Το άλλο είναι η έλλειψη φυσικής κατάστασης, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Ωστόσο, το ποδήλατο στην πόλη δεν είναι ούτε τόσο επικίνδυνο, ούτε τόσο δύσκολο –εκτός βέβαια κι αν μένεις στον Λυκαβηττό ή στο Γαλάτσι– όσο ακούγεται. Αρκεί να τηρείς μερικούς βασικούς κανόνες.

Πρώτα βέβαια πρέπει να συνειδητοποιήσεις πώς συμπεριφέρεται ο μέσος νεοέλληνας οδηγός αυτοκινήτου. Μόλις εξοικειωθείς με την τυπική του συμπεριφορά, θα δεις ότι μπορείς να προβλέπεις πολύ περισσότερα απ’ όσα νόμιζες στην αρχή. Να λοιπόν ένας δεκάλογος για να ευχαριστιέσαι κάθε χιλιόμετρο με ασφάλεια.

1. Θεώρησε πως είσαι αόρατος
Δίπλα στο γυμνό σου ποδήλατο, τα αυτοκίνητα (πόσο μάλλον τα λεωφορεία και τα φορτηγά) με τα οποία μοιράζεσαι τον ίδιο δρόμο φαντάζουν άρματα μάχης. Οι περισσότεροι οδηγοί δεν προσέχουν καν για μοτοσυκλέτες, πόσο μάλλον για ποδήλατα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που απλώς σε ζηλεύουν. Οπότε μην προκαλείς με τον τρόπο που ποδηλατείς. Διότι σε οποιαδήποτε επαφή θα είσαι χαμένος από χέρι – ή από πόδι. Θεώρησε λοιπόν πως όλοι θέλουν να σε κάνουν κιμά και μάθε να προβλέπεις το απρόβλεπτο.

2. Φόρα ΠΑΝΤΑ κράνος
Χωρίς άλλα σχόλια. Χρειάζεσαι δηλαδή και αιτιολόγηση για να προστατέψεις το κεφάλι σου ώστε να μην ανοίξει σαν καρπούζι στην άσφαλτο, σε πόρτα κίτρινου Octavia ή σε καπό Scania; Με την αφορμή, φόρα πάντα και ποδηλατικά γυαλιά. Και γάντια, απ’ αυτά που αφήνουν τα δάχτυλα ελεύθερα.

3. Φρόντισε να φαίνεσαι
Μέρα-νύχτα. Φόρα ρούχα με έντονα χρώματα και, αν κινείσαι και το βράδυ, φόρα και κάτι που να αντανακλά τα φώτα. Βάλε στο ποδήλατό σου φώτα, μπρος-πίσω. Τα καλά φώτα που υπάρχουν στην αγορά για ποδήλατα είναι ιδιαίτερα λαμπερά. Σε δρόμους με φωτισμό και κίνηση είναι καλύτερα το μπροστινό σου φως να αναβοσβήνει – αντί δηλαδή να είναι μόνιμα αναμμένο. Αντίθετα, έχε το μόνιμα αναμμένο σε δρόμους χωρίς φωτισμό. Το πίσω φως πάντως είναι καλύτερα πάντα να αναβοσβήνει – μόνιμα αναμμένο και δεν τραβάει το μάτι και χάνεται μέσα στον περιβάλλοντα φωτισμό.

4. Μη φοράς ακουστικά
Απλώς μην! Είτε για μουσική, είτε για κουβεντούλα στο κινητό. Μην αφαιρείσαι ποδηλατώντας.

5. Βλέπε γύρω σου
Και κάνε κάθε πρόθεσή σου έγκαιρα ορατή. Αν, για παράδειγμα, δεις κάποιο εμπόδιο (λακκούβα, πέτρα, νερά, λάδια) στον δρόμο σου, φρόντισε να αλλάξεις πορεία ομαλά από πριν, ιδανικά «βγάζοντας φλας» με το χέρι, και όχι απότομα την τελευταία στιγμή. Στις δε διασταυρώσεις, προσπάθησε να δεις τον άλλο στα μάτια (“establish eye contact”, λένε οι αγγλοσάξονες) πριν θεωρήσεις ότι σ’ έχει δει.

Μην εκπλαγείς πάντως αν, έχοντας ξεκινήσει από σύντομες βόλτες στην πόλη, γρήγορα αναζητάς όλο και περισσότερες αφορμές για να ανέβεις στη σέλα (Konstantinos Tsakalidis / SOOC).

6. Καβάλα το σωστό ποδήλατο
Το οποίο, για τις ελληνικές τουλάχιστον πόλεις με τη θλιβερή άσφαλτο, τις λακκούβες, τις ανθρωποθυρίδες κ.λπ., είναι καλύτερα να είναι mountain-bike, έστω και με ημι-ασφάλτινα λάστιχα. Τα αμιγώς ασφάλτινα ποδήλατα, ή έστω τα υβριδικά, μπορεί να είναι ελαφρύτερα και με μικρότερη τριβή κύλισης, αλλά ένα ΜΤΒ (ιδανικά με δισκόφρενα) ισοπεδώνει τα πάντα.

7. Και φρόντισε αυτό να είναι υγιές
Έλεγξε δηλαδή πως όλα (τροχοί, φρένα, τιμόνι, σέλα, πεντάλ κ.λπ.) είναι στη θέση τους και καλά σφιγμένα. Έχουν τις σωστές πιέσεις τα λάστιχά σου; Μήπως χάνει αέρα κάποιο; Είναι η αλυσίδα σου καθαρή και λαδωμένη; Αλλάζουν όλες οι ταχύτητες σωστά; Όλα αυτά δεν θα σου πάρουν πάνω από δυο-τρία λεπτά για να τα τσεκάρεις.

8. Έχε μαζί σου τα απαραίτητα εργαλεία
Ποια είναι τα απαραίτητα; (1) ένα απ’ αυτά τα ποδηλατικά πολυ-εργαλεία, (2) μια ανταλλακτική σαμπρέλα, (3) ένα-δυο λεβιεδάκια για να αφαιρείς το λάστιχο χωρίς να χαλάς το μανικιούρ σου, (4) ένα κουτάκι αυτοκόλλητα μπαλώματα και (5) μια μικρή τρόμπα. Όλα αυτά, εντάξει, εκτός της τρόμπας, χωράνε σ’ ένα μικρό τσαντάκι κάτω από τη σέλα. Η τρόμπα μπορεί επίσης να στηριχτεί στο ίδιο το ποδήλατο. Με την αφορμή, έχε μαζί σου και κάτι που να λέει ποιος είσαι και κάποιο τηλέφωνο συγγενή ή φίλου – κούφια η ώρα.

9. Έχε μαζί σου νερό
Σ’ ένα, ή και δυο, απ’ αυτά τα ειδικά παγούρια που στηρίζονται στον σκελετό. Όχι μόνο για ενυδάτωση, αλλά και για τυχόν αμυχές, πληγές κ.λπ. από δυσάρεστες επαφές με άψυχα ή έμψυχα.

10. Κλείδωσέ το
Σωστά όμως. Κλειδώνοντας τον σκελετό μαζί με τον πίσω τροχό (τον ακριβότερο δηλαδή από τους δυο) σε κάτι στερεό, όχι σε δεντράκι. Και φεύγοντας, μη ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου οτιδήποτε αφαιρείται εύκολα (τσαντάκι, κοντέρ, φώτα, τρόμπα…)

Όπως και με κάθε χόμπι, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα για να μάθεις. Εν προκειμένω, πολλά εξαρτώνται από το τι θες να κάνεις με το ποδήλατό σου. Μην εκπλαγείς πάντως αν, έχοντας ξεκινήσει από σύντομες βόλτες στην πόλη, γρήγορα αναζητάς όλο και περισσότερες αφορμές για να ανέβεις στη σέλα.

Μείνε λοιπόν ασφαλής και διασκέδασέ το.

 

Διαβάστε ακόμα: Αλέξης Παππάς – «Σκέφτομαι όπως ένα παιδί και απολαμβάνω την προπόνηση σαν παιχνίδι».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top