600 μέτρα πριν την κορυφή του Έβερεστ, η προσπάθεια της Κικής Τσακαλδήμη έφτασε στο τέλος της. Φωτογραφίες: (c) Satyabrata Dam, Higher than Everest

  «Αν εγώ ανέβω στο Έβερεστ, τότε ο καθένας μπορεί να επιτύχει οτιδήποτε», μας είχε πει η Κική Τσακαλδήμη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν ετοίμαζε το ταξίδι της στην κορυφή του κόσμου.

  Τότε είχε μιλήσει στον Άκη Τεμπερίδη, από τη «ζεστασιά» της Αλεξανδρούπολης. Σήμερα τα ξημερώματα, στην παγωνιά του Έβερεστ, η προσπάθειά της έλαβε τέλος. Μιλώντας ξανά στον Άκη Τεμπερίδη, περιέγραψε τις τελευταίες της στιγμές πριν κλείσει οριστικά για φέτος το «παράθυρο» που είχε για να φτάσει στην κορυφή: «Εκεί πάνω μόνο να επιβιώσω και να γλιτώσω τα κρυοπαγήματα σκεφτόμουν. Έλεγα Παναγία μου, βοήθα να τη βγάλουμε καθαρή! Δεν μπορούσαμε να κατασκηνώσουμε από τον αέρα, ήμασταν δεμένοι δυό – δυό μπας και κρατήσει ο ένας τον άλλο».

  «Ένιωσα ταπεινή, ευγνώμων και τυχερή που βγήκα ζωντανή από αυτή τη δοκιμασία».

  Επιστρέφοντας σώα και αβλαβής, σχεδόν τρία χιλιόμετρα πιο κάτω, στο base camp, η Κική έβαλε τις σκέψεις της σε μια σειρά:

  Everest Base Camp, 26.5.2017, 08:11 πμ.

  Ας ξεκινήσω έτσι: είμαι πίσω στο Everest Base Camp ( 5.300 μ), ασφαλής και σε καλή κατάσταση. Τι να πρωτοπώ; Ο κόσμος μοιάζει πολύ διαφορετικος από τα 8.250 μέτρα…

  Γύρω στις 2 πμ (ξημερώματα) της 23ης Μαΐου, η προσπάθειά μου προς την κορυφή του Έβερεστ έφτασε στο τέλος της». Ήμασταν μόλις 600 μέτρα κάτω από την κορυφή (στα 8250 μ. υψόμετρο), ασθμαίνοντας και παλεύοντας ανάμεσα σε φούριους ανέμους των 100-110 χλμ./ώρα. Χτυπιόμασταν πέρα δώθε σαν κούκλες με wind chill -60 βαθμών κελσίου να κατατρώει τα σώματά μας σαν δράκοντας.

  «Κανένα βουνό, ούτε και το Έβερεστ, δεν αξίζει για να πεθάνεις κι εκείνη τη νύκτα είχα ήδη βιώσει το θάνατο γύρω μου στη “ζώνη θανάτου”».

  Μόλις και μετά βίας κρατιόμασταν όρθιοι. Κάθε εκατοστό που ανεβαίναμε παίζαμε με τις ζωές και τα άκρα μας, ήταν μία αδυσώπητη μάχη με τα φυσικά μας όρια. Εκείνη τη νύκτα το Έβερεστ εξαπέλυσε όλες του τις δυνάμεις απέναντί μας.

  Παγωμένα σώματα πεταμένα τριγύρω σαν κουρέλια, χωρίς καμία ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άνθρωποι που είχαν πεθάνει φορώντας μάσκες οξυγόνου μέσα στις σκηνές τους…

  Τα δώσαμε όλα και ακόμη περισσότερα αλλά στο τέλος ο οδηγός μου, ο Satyabrata Dam, αποφάσισε ότι θα ήταν πιο φρόνιμο να γυρίσουμε πίσω ζωντανοί παρά να χάσουμε τις ζωές μας ή τα άκρα μας, κάτι που σίγουρα θα συνέβαινε αν συνεχίζαμε. Κανένα βουνό, ούτε και το Έβερεστ, δεν αξίζει για να πεθάνεις κι εκείνη τη νύκτα είχα ήδη βιώσει το θάνατο γύρω μου στη “ζώνη θανάτου”.

  «Κοιτάξαμε ψηλά ευχαριστήσαμε το Έβερεστ που μας επέτρεψε να φτάσουμε μέχρι εκεί».

  Παγωμένα σώματα πεταμένα τριγύρω σαν κουρέλια, χωρίς καμία ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άνθρωποι είχαν πεθάνει φορώντας μάσκες οξυγόνου μέσα στις σκηνές τους. Ήταν μία τρέλα, η “μυρωδιά” του θανάτου διασκορπισμένη παντού.

  Δεν φοβήθηκα, ούτε και η ομάδα μου φοβήθηκε αλλά δεν μπορούσα να αποδεχτώ το θάνατο σε τέτοια απομόνωση. Κοιτάξαμε ψηλά ευχαριστήσαμε το Έβερεστ που μας επέτρεψε να φτάσουμε τόσο ψηλά και στρέψαμε τα βήματά μας πίσω στο καταφύγιο των μικρών σκηνών μας που ήταν χτυπημένες σαν ερείπια.

  «Μόλις και μετά βίας κρατιόμασταν όρθιοι. Κάθε εκατοστό που ανεβαίναμε παίζαμε με τις ζωές».

  Ένιωσα ταπεινή, ευγνώμων και τυχερή που βγήκα ζωντανή από αυτή τη δοκιμασία. Η κορυφή θα ήταν το τέλειο αλλά για μένα το ταξίδι ήταν πάντα πιο σημαντικό από τον προορισμό και αυτό ήταν το ταξίδι της ζωής μου.

  Η Κική Τσακαλδήμη.

  Υπάρχουν περισσότερα πράγματα στη ζωή μας από ένα Έβερεστ και τώρα θα ξεκινήσω το ταξίδι μου γι’ αυτά τα άλλα που με περιμένουν στο γυρισμό μου. Έχω μεγαλύτερα όνειρα και πιο υψηλούς στόχους μπροστά μου. Το Έβερεστ ήταν το πρώτο μου βήμα και μου απέδειξε ότι όλα είναι δυνατά.

  Τώρα πηγαίνω πίσω στον πολιτισμό, αργά αλλά σταθερά, να ανακτήσω τις δυνάμεις μου και να απολαύσω το ζεστό ήλιο. Θα ακολουθήσουν περισσότερες ιστορίες και φωτογραφίες.

  Νιώθω πραγματικά υπόχρεη στον καθένα από εσάς που μου έδωσε κουράγιο και με στήριξε με τα καλά του λόγια, δίνοντάς μου μία ώθηση προς την κορυφή – κυριολεκτικά – του κόσμου. Δεν θα είχα φτάσει εδώ χωρίς τη στήριξη και την αγάπη σας.

  Και σας παρακαλώ, να θυμάστε πάντα ότι το πρότζεκτ μου είναι “Ψηλότερα από το Έβερεστ”. Μόλις έκανα τα πρώτα μου βήματα, άρα αυτό είναι μόνο η αρχή και θα δούμε πια είναι τα επόμενα. Σας στέλνω όλη μου την αγάπη και τις καλύτερες ευχές μου. Τα λέμε στην κορυφή!

   

  Διαβάστε ακόμα: Η Ελληνίδα που «κατέκτησε» τις 16 υψηλότερες κορυφές των Πυρηναίων

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top