Είκοσι; Μήπως είναι πολλά; Μήπως είναι λίγα; Διακοπές; Ποιες διακοπές; Κι αν μείνουμε στο κλεινόν άστυ; Λοιπόν, ας ξεμπερδεύουμε με τα του τίτλου. Από την πληθώρα των βιβλίων που έχουν κυκλοφορήσει εσχάτως (επαναλαμβάνω: εσχάτως), επιλέγω τα 20 που έχουν κάτι να σας πουν.
Ελληνικά και ξένα, λογοτεχνία και μη. Δεν χρειάζεται να βάζουμε στεγανά στο διάβασμα. Τώρα που έχετε περισσότερο χρόνο, καιρός είναι να τον αξιοποιήσετε εποικοδομητικά. Το διάβασμα είναι ένας καλός σύντροφος στις διακοπές, ακόμη και για ανθρώπους που το υπόλοιπο διάστημα δεν διαβάζουν καν μια σελίδα.
Καλές βουτιές και καλά διαβάσματα.
Οι Αθέατοι – Alain Damazio (εκδ. Πόλις)
Ο,τι και να γράψει κανείς γι’ αυτό το βιβλίο θα είναι λίγο. Εκδόθηκε στη Γαλλία το 2019 και έκτοτε έχει πάρει σημαντικά βιβλία και έχει συζητηθεί αναλόγως. Τυπικά είναι sci-fi, ουσιαστικά όμως είναι σπουδαία λογοτεχνία. Ναι, είναι πολυσέλιδο. Ναι, είναι απαιτητικό. Ε και;
Η ιστορία έχει να κάνει με την περίεργη εξαφάνιση ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο το ψάχνουν οι γονείς του. Να απήχθη από τους Αθέατους, κάποιες υπάρξεις που ξεπερνούν τα ανθρώπινα (ή, μήπως, είναι μια σπουδαία εξέλιξη αυτών); Αυτοί οι Αθέατοι είναι που συγκροτούν τον κόσμο του βιβλίου και γύρω από αυτούς ο Νταμαζιό φτιάχνει μια δυστοπία που μας αφορά άμεσα κι ας αναφέρεται στη Γαλλία του 2040 όπου το κράτος έχει καταρρεύσει. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημακόπουλου.
Αβέβαιη χαρά – Joan Sales (εκδ. Άγρα)
Ενα ακόμη μυθιστόρημα για τον Εμφύλιο στην Ισπανία; Αυτό δεν σκεφτόμαστε κι εμείς κάθε φορά που εκδίδεται ένα βιβλίο για τον δικό μας Εμφύλιο; Λογική σκέψη, αλλά όχι και απαραίτητα σωστή. Η λογοτεχνία έχει τους δικούς της χρόνους να αναμοχλεύει τα γεγονότα και να τους δίνει νέα διάσταση.
Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα αντιπολεμικός ύμνος εν μέσω πολέμου και συνάμα ένα εξαίρετο δείγμα της καταλανικής λογοτεχνίας. Ο Σάλες πήρε μέρος στον Εμφύλιο, ήταν στην πλευρά των ηττημένων και φτιάχνει αυτό το πολυπρόσωπο, επιστολικό μυθιστόρημα που μοιάζει με λαβύρινθο μέσα στο χάος του πολέμου, τις κακουχίες, τα χαμένα οράματα, τους τελειωμένους έρωτες και τα θλιμμένα νιάτα. Βιβλίο που δεν το ξεχνάς με τίποτα. Η μετάφραση είναι του Ευρυβιάδη Σοφού.
Καθάρματα – Patrick Radden Keefe (εκδ. Mεταίχμιο)
Αν έτυχε να διαβάσετε το προηγούμενο βιβλίο του Keefe που είχε ως θέμα την άγρια διαμάχη στο Β. Ιρλανδία (βλ. «Μην πεις λέξη», εκδ. Μεταίχμιο) θα διαπιστώσατε πως στις μέρες μας μπορεί να υπάρξει σπουδαία σύζευξη έρευνας, δημοσιογραφίας και λογοτεχνικότητας εν ταυτώ. Ιδού ο άνθρωπος που το κάνει με περισσή ικανότητα.
Στο νέο του βιβλίο, με την ίδια ακριβώς στόφα, καταπιάνεται με διαβόητους εγκληματίες, επαναστάτες, δολοφόνους και απατεώνες. Πρόκειται για 12 ιστορίες όπου η πραγματικότητα παράγει μύθο και το αντίστροφο. Ο Keefe διερευνά, κάνει συνεντεύξεις, ερευνά αρχεία, προβαίνει σε αποκαλύψεις και καταγράφει με πυρετώδη και λαγαρό τρόπο ιστορίες από την «κρύπτη» του αθέατου κόσμου. Τη στιγμή, μάλιστα, που οι πρωταγωνιστές ήταν απόλυτα γνωστοί. Η μετάφραση ανήκει στον Κωστή Πανσέληνο.
Μαθήματα – Ian McEwan (εκδ. Πατάκη)
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Σιδηρούν Παραπέτασμα, Τσέρνομπιλ. Πόσο ακόμη θα χρειαστούμε για να κατανοήσουμε πως η μεγάλη Ιστορία είναι σαν σάρωθρο που μας πηγαίνει, εμάς τις μικρές υποστάσεις, πότε από εδώ και πότε από εκεί; Είμαστε παίγνια και παίζοντες ταυτοχρόνως.
Ο σπουδαίος ΜακΓιούαν μας μιλάει για τη ζωή του Ρόλαντ Μπέινς από τη μικρή του ηλικία, τότε που ήταν οικότροφος και γνώρισε τη δασκάλα του πιάνου, Μίριαλ Κορνέλ (ω πόση παιδική αγάπη μπορεί να κρύβουν τέτοιες συναντήσεις και πόσα τραύματα), έως την ενήλικη όπου εξαφανίζεται η γερμανίδα γυναίκα του. Η αναζήτησή της θα τον οδηγήσει σε μυστικά της οικογένειας (το άλας της λογοτεχνίας). Η βιρτουοζιτέ του ΜακΓιούαν είναι τέτοια που του βγάζεις (ξανά) το καπέλο. Η μετάφραση είναι της Κατερίνας Σχινά.
Tέκνο του Θεού- Cormac McCarthy (εκδ. Gutenberg)
Toν «χάσαμε» πρόσφατα τον ΜακΚάρθι, αλλά τουλάχιστον πρόλαβε και μας άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη. Τα βιβλία του θα πρέπει να γίνουν εγκόλπιο του μέσου δυτικού ανθρώπου, αυτής της μετανεωτερικής οντότητας που βαφτίζεται καθημερινά μέσα στο χάος, τη βία και τον παραλογισμό.
Ισως όχι από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, αλλά σίγουρα πλήρως ενταγμένο στον περίκλειστο λογοτεχνικό κόσμο που έφτιαξε με επιμέλεια ο αμερικανός συγγραφέας. Ήρωας είναι ένας φτωχός αγρότης, ο Μπάλαρντ, άλλος ένας πλάνης του ΜακΚάρθι, ο οποίος αφού έχασε τα πάντα περιφέρεται στα δάση διαπράττοντας διάφορες ανομίες. Ναι, το αγαπημένο θέμα του ΜακΚάρθι: το άτομο απέναντι στην κοινωνία. Στο ενδιάμεσο το σκότος. Η μετάφραση είναι του Παναγιώτη Κεχαγιά.
Περί θανάτου – George Stainer (εκδ. Αντίποδες)
Είναι σαν να βλέπω μπροστά μου τον μέσο αναγνώστη αυτού του άρθρου. Συνοφρυωμένο, κάπως προβληματισμένο, σχεδόν βέβαιο πως αυτό το βιβλίο θα το απορρίψει από το θέμα του. Μα, θάνατος καλοκαιριάτικα; Μικρή συμβουλή: μην το αφήσετε από τα χέρια σας αυτό το βιβλίο. Μόνο θανατόπληκτο δεν το λες.
Το γεγονός και μόνο ότι η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει δύο από τα τελευταία κείμενα του σπουδαίου βρετανού κριτικού λογοτεχνίας (κι όχι μόνο…), από μόνο του είναι ένα γεγονός για όσους αγάπησαν τα κείμενά και τις ιδέες του. Ο Στάινερ επισκοπεί, καταγράφει, εμβαθύνει, αναφέρεται σε θέματα που τον απασχόλησαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ενα διαυγές πνεύμα και ένα εξαιρετικό βιβλίο. Η μετάφραση είναι του Σεραφείμ Βελέντζα.
Αμερικανική αγωγή – Ben Lerner (εκδ. Δώμα)
Εχει διαβάσει Φόστερ Γουάλας ο Μπεν Λέρνερ; Προφανώς. Οπως έχει διαβάσει εξονυχιστικά και τον Τζόναθαν Φράνζεν. Πάνω από όλα, όμως, διάβασε την ποιητική καρδιά του και μας παρέδωσε ένα βιβλίο που μιλάει ευθέως για μια χώρα (και τα πρόσωπά της) που υφίστανται τεκτονικές αλλαγές, τις οποίες αφομοιώνουν με έναν ιδιοσυγκρασιακό τρόπο.
Ήρωας είναι ο 17χρονος Ανταμ Γκόρντον που θαυμάζεται για τις επιδεξιότητά του σε αγώνες ρητορικής. ενώ εκείνος θέλει να γίνει ποιητής. To καταφανές alter ego του Λέρνερ μαθαίνει εν προόδω πως η γλώσσα είναι ισχυρό όπλο. Σε έναν κόσμο που βυθίζεται από την τοξικότητα (αρρενωπή κυρίως) και τον θυμό της αναδυόμενης νέας Δεξιάς. Αυτή είναι η Αμερική σήμερα; Ναι, και ο Λέρνερ είναι ένας εξαιρετικός ανατόμος της. Η μετάφραση είναι της Παλμύρας Ισμυρίδου.
Αρκτικό καλοκαίρι – Damon Galgut (εκδ. Διόπτρα)
Η «Υπόσχεση» του Γκάλγκατ μας είχε δώσει μια… υπόσχεση. Πως από εδώ και πέρα θα έχουμε να διαβάζουμε τα βιβλία ενός πολύ καλού συγγραφέα. Το νέο μυθιστόρημα του νοτιοαφρικανού Damon Galgut πιστοποιεί την αξιοσύνη του.
Κεντρικός ήρωας στο «Αρκτικό καλοκαίρι» είναι ο γνωστός βρετανός συγγραφέας Ε.Μ. Φόρστερ. Είναι, λοιπόν, μια βιογραφία του ανδρός; Ναι, αλλά μέσα από τα μάτια ενός συγγραφέα που ξέρει να εμβαθύνει μέσα στη ψυχή ενός άλλου συγγραφέα. Αίφνης, η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, η αυτογνωσία, η αποδοχή του τι είμαστε, αναδύονται έκτυπα στο μυθιστόρημα. Η μετάφραση είναι της Κλαίρης Παπαμιχαήλ.
Υπερβάσεις – Louise Kennedy (εκδ. Ψυχογιός)
Η Λουίζ Κένεντι ήταν για χρόνια σεφ. Η Λουίζ Κένεντι αποφάσισε να αλλάξει ζωή και να αρχίσει να γράφει. Ας χαιρετήσουμε μια πρωτόβγαλτη, αλλά αρκετά ώριμη συγγραφέα που με το βιβλίο της «Υπερβάσεις» κατάφερε να βραβευτεί και να συζητηθεί. Θέμα της είναι τα ταραγμένα χρόνια στη Β. Ιρλανδία.
Μπορεί μια γυναίκα και ένας άντρας που τους χωρίζει η θρησκεία (η γνωστή κόντρα Καθολικών και Προτεσταντών) και η ηλικία να καταφέρουν να ζήσουν μαζί κόντρα σε όλους και σε όλα; Πόσες υπερβάσεις είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη στιγμή που η αγάπη ξεγλιστράει από μια χώρα που έχει συνηθίσει στη βία; Στρωτό και συγκινητικό βιβλίο. Η μετάφραση είναι της Δέσποινας Δρακάκη.
Β – Steve Sem Sandberg (εκδ. Αλεξάνδρεια)
Το 1836 ο Γκέοργκ Μπύχνερ έγραψε το ημιτελές θεατρικό έργο Βόιτσεκ. Σήμερα ο Σουηδός συγγραφέας Steve Sem Sandberg αναπλάθει μυθιστορηματικά αυτή την ιστορία δίδοντας μια δική του εκδοχή.
Ο δικός του Βόιτσεκ είναι ένας μοναχικός πεζικάριος που πήρε μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους και κατέληξε, σε μια κρίση ζηλόφθονης οργής, να σκοτώσει τη γυναίκα που αγαπούσε. Ενας ήρωας που συνομιλεί ευθέως με τους αντίστοιχους του Ντοστογιέφσκι. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μαθόπουλου.
Μια Μαρίνα Τζάφου – Σωτήρης Δημητρίου (εκδ. Πατάκης)
Πρόσφατα έλαβε το Κρατικό Βραβείο για το πολυσέλιδο μυθιστόρημά του «Ουρανοί απ’ άλλους τόπους» (εκδ. Πατάκη). Αυτό θα μπορούσε να συνιστά μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική παραδοξότητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας του Σωτήρη Δημητρίου περιλαμβάνει ολιγοσέλιδες συλλογές διηγημάτων.
Τώρα επανέρχεται με μια πλειάδα διηγημάτων (περισσότερα από 40), σε μια έκδοση που σπάνια συναντάει κανείς σε συλλογές διηγημάτων (432 σελίδες). Από την μεθόριο έως το κέντρο της πόλης, οι ήρωες του Δημητρίου είναι πάντα έκκεντροι και ρέπουν μεταξύ δραματικού και κωμικού.
Πες της – Χρήστος Οικονόμου (εκδ. Πόλις)
Μια ανώνυμη κούριερ περιδιαβάζει το κέντρο της Αθήνας, αλλά την Κρήτη. Παραδίδει δέρματα, κάνει θελήματα, ακούει τις εξωφρενικές ιστορίες αγνώστων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, όπως ορίζει και το επάγγελμά της, μεταφέρει αυτές τις ιστορίες μέσα την πόλη.
Είναι η πρώτη φορά που ο Χρήστος Οικονόμου αφήνει το αγαπημένο του διήγημα και εκτείνεται σε μια ιστορία σε μορφή νουβέλας. Κι όμως, αυτή η μια ιστορία κουβαλάει πολλές περισσότερες. Ενα πυκνό, αλλά απόλυτα δραστικό βιβλίο.
Τετράδια Αμερικής- Ντίνος Σιώτης (εκδ. Καστανιώτη)
Ο ποιητής Ντίνος Σιώτης έχει ζήσει δύο ζωές σε μια. Ειδικά η πολύχρονη παρουσία του στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σαν Φρανσίσκο, Οντάριο και Κεμπέκ) του πρόσφερε εμπειρίες, γνώση της οικουμενικότητας που πρέπει να έχει ένα δημιουργικό πνεύμα, αλλά και την ευκαιρία να συγχρωτιστεί με σπουδαίες φυσιογνωμίες του χώρου της λογοτεχνίας.
Αυτό το βιβλίο διαβάζεται σαν πηγαίο καταστάλαγμα εμπειριών, ως σενάριο για μια έξοχη road movie, αλλά και ως μυθιστόρημα που περιλαμβάνει πολλούς ήρωες. Δεν μιλάμε για τη γνωστή, τουριστική και εν πολλοίς γραφική Αμερική, αλλά για την άλλη: την ολότελα κρυφή.
Η μπαλάντα των ανίδεων και καλών – Γιάννης Ν. Μπασκόζος (εκδ. Μεταίχμιο)
Ως παλιός Παγκρατιώτης με γέμισε νοσταλγία το νέο βιβλίο του Γιάννη Μπασκόζου. Σαν κάτι να ακούμπησε την καρδιά μου και να ήταν απαλό και ήρεμο. Αυτό το βιβλίο έχει πολύ από Παγκράτι. Οχι το hipster που είναι σήμερα, αλλά το αυθεντικό.
Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης μιας παρέας που μεγαλώνει και βλέπει τα πάντα να αλλάζουν. Οι χώροι, οι μουσικές, τα πρόσωπα, οι καταστάσεις, όλα όσα συγκροτούν αυτό το βιβλίο αποπνέουν μια αίσθηση αυθεντικότητας, παιδικής αφέλειας, ξέφρενης ανεμελιάς, αν και βλέπουν (δίχως να κατανοούν πάντα το γιατί) πως γύρω τους ο κόσμος πάλλεται.
Ερωτες, έρωτες, έρωτες – Βαγγέλης Ραπτόπουλος (εκδ. Κέδρος)
Κατεξοχήν μυθιστοριογράφος και μάλιστα, συχνά, με πολυσέλιδα βιβλία, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια συλλογή διηγημάτων. Μήπως, όμως, δεν είναι τέτοια; Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα που στο τέλος του ανθεί μια νουβέλα;
Το σίγουρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έρωτες, αλλά αρκετά παράξενους, ιδιαίτερους, πολύμορφους, ανθρώπινους και μη (υπάρχουν και ήρωες ζώα). Εδώ που τα λέμε, αν κινούνταν στη σφαίρα του κανονικού, μάλλον δεν θα ενδιέφεραν τον Ραπτόπουλο. Ενα ιδιαίτερο βιβλίο για ένα θέμα που είναι σαν αγκάθι στα πλευρά μας: τον έρωτα.
Συλλέκτης μανιταριών – Κώστας Αρκουδέας (εκδ. Καστανιώτης)
Iσως το πιο φιλοσοφικό βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα. Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα και τη φύση, δυστυχώς ετεροβαρής στις μέρες μας, είναι στο κέντρο της προβληματικής του βιβλίου που διαβάζεται σαν αλληγορία, σαν παραμύθι, αλλά και σαν φιλοσοφικό ταξίδι.
Ενας συλλέκτης μανιταριών συνομιλεί σε ένα αρχέγονο δάσος με έναν λύκο και ένας κόρακας καθισμένος σε μια αρχαία σεκόγια λέει ιστορίες στα άλλα ζώα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των σκέψεων και των ιστοριών κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα: ο άνθρωπος πρέπει να πάψει να είναι δυνάστης του κόσμου και να μάθει να ζει αρμονικά με ό,τι τον περιβάλλει.
Ο κύριος Μ. – Μάρω Λεονάρδου (εκδ. Αρμός)
Η Μάρω Λεονάρδου υπήρξε για χρόνια μια οικεία φυσιογνωμία μέσω της τηλεόρασης. Αρα, γνωρίζει από μέσα τι δύναμη κρύβει αυτό το γυαλί. Στο νέο της βιβλίο χρησιμοποιεί δημιουργικά αυτή την εμπειρία για να διηγηθεί την ιστορία του κυρίου Μ. (δεν έχει όνομα).
Ενα ορφανό παιδί με καταγωγή από ένα ψαροχώρι των Κυθήρων, με τη βοήθεια πέντε ξωτικών, γίνεται δημοσιογράφος, παρουσιαστής ειδήσεων και καναλάρχης. Μόνο που αυτά τα πέντε ξωτικά είναι τα εξής: το Χρήμα, η Ματαιοδοξία, η Τύχη, η Έμπνευση και το Γονίδιο. Οταν αποκτήσουν ανθρώπινη υπόσταση θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τις ιστορίες των ανθρώπων και να τις επηρεάζουν.
Η εξέγερση των Καρυάτιδων – Πέτρος Μάρκαρης (εκδ. Κείμενα)
Κάθε νέο μυθιστόρημα του Πέτρου Μάρκαρη είναι γεγονός και μάλιστα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για πάρα πολλές χώρες όπου ο έλληνας συγγραφέας είναι γνωστός και… ευπώλητος. Τώρα μας προσφέρει μια ακόμη ιστορία με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, ενώ εμφανίζεται στο προσκήνιο και η η αστυνόμος Αντιγόνη Φερλέκη που προΐσταται του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
Την ίδια στιγμή, μια αντιπροσωπεία ξένων επενδυτών επισκέπτεται την Ελλάδα με σκοπό να εκμεταλλευτεί τους αρχαιολογικούς χώρους μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Η κυβέρνηση επικροτεί τα σχέδιά τους, αλλά μια οργανωμένη ομάδα γυναικών προβαίνει σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προξενώντας το μένος των υποστηρικτών του επενδυτικού προγράμματος. Και τότε τρεις γυναίκες δολοφονούνται, τρεις κλασικές γυναικοκτονίες και η δράση ξεκινάει.
Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κινγκ – Δημήτρης Μαμαλούκας (εκδ. Κέδρος)
Συγγνώμη, αλλά δεν γράψει ο Δημήτρης Μαμαλούκας για τον Στίβεν Κινγκ, τότε ποιος θα το κάνει; Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος έλληνας συγγραφέας που να έχει ασχοληθεί με τέτοια πίστη και ενδελέχεια με το έργο του αμερικανού τιτάνα του τρόμου.
Ηρωας του βιβλίου είναι ένας φανατικός συλλέκτης των βιβλίων του Κινγκ που θα συναντήσει την μυστηριώδη Κριστίν (άλλη αναφορά στον Κινγκ) που θα του πουλήσει μια παλιά φωτογραφία του συγγραφέα. Τότε ο Ρέι, ο ήρωας, θα αρχίσει να αποκτάει έμμονη ιδέα ότι θα βρει το πιο σπάνιο βιβλίο του Κινγκ, ένα βιβλίο-φάντασμα που τύπωσε στο Μόντρεαλ κάποιος Τζον Σούτερ, αφού προηγουμένως έκλεψε το χειρόγραφο από τον διάσημο συγγραφέα. Στο μεταξύ, όμως, θα συμβεί ένα έγκλημα και τότε αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι.
Η νεκροφόρα του Ροστροπόβιτς – Σπύρος Γλύκας (εκδ. Νίκας)
Το παιδικό όνειρο του Φοίβου είναι να αποκτήσει µια Σιτροέν. Επισκέπτεται µια έκθεση αυτοκινήτων σε µια άλλη πόλη όπου θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί την κόρη του ιδιοκτήτη, την Όνα. Αρκετά χρόνια αργότερα θα βρει µια αγγελία σε µια εφηµερίδα.
Όταν επισκεφθεί το µέρος που βρίσκεται το αυτοκίνητο των ονείρων του, θα βρεθεί µπροστά σε µια παλιά νεκροφόρα και έναν ιδιόρρυθµο Ρώσο νεκροθάφτη. Ο Φοίβος θα αγοράσει τη Σιτροέν σε τιµή ευκαιρίας κι από τότε µια σειρά από συµπτώσεις θα τον αναγκάσουν να τη χρησιµοποιήσει…
Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Παπαδόπουλος. «Τριάντα χρόνια δούλευα 100 ώρες την εβδομάδα».