H αυτοκτονία του Άντονι Μπουρντέν το 2018 ήταν ένα σοκ για τα εκατομμύρια των οπαδών του, αλλά κυρίως για την οικογένεια και τους φίλους του. Ήταν, δε, τέτοια η επίδραση του αδόκητου θανάτου του που βύθισε όσους τον ήξεραν σε μια σιγή ιχθύος. Ουδείς μιλούσε δημόσια γι’ αυτόν.
Αυτή η σιωπή συνεχίστηκε μέχρι το 2021, όταν πολλοί από τον στενό του κύκλο έδωσαν συνεντεύξεις για το ντοκιμαντέρ «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain» και για το «Bourdain: The Definitive Oral Biography». Τα δύο έργα έδειχναν μια πιο περίπλοκη πλευρά του κ. Μπουρντέν, ο οποίος είχε ολοένα και πιο αμφίθυμες απόψεις την επιτυχία του, αλλά και για την τελευταία σχέση του με την ιταλίδα ηθοποιό Asia Argento.
Ωστόσο, κανένα από τα δύο ντοκιμαντέρ δεν αναφερόταν άμεσα στο πόσο πολύ «βρόμικη» είχε γίνει η ζωή του τους μήνες που οδήγησαν στη νύχτα που κρεμάστηκε σε ηλικία 61 ετών.
Στις 11 Οκτωβρίου, ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster θα εκδώσει, όπως αποκαλεί, την πρώτη μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του Μπουρντέν υπό τον τίτλο «Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain».
Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο με νέες, οικείες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων ακατέργαστων, αγωνιωδών κειμένων λίγες ημέρες πριν από το θάνατο του διάσημου σεφ, όπως και τα τελευταία μηνύματα που αντάλλαξε με την Argento και την πρώην γυναίκα του Ottavia Busia-Bourdain.
«Μισώ τους θαυμαστές μου. Μισώ να είμαι διάσημος. Μισώ τη δουλειά μου», έγραψε ο κ. Μπουρντέν στην πρώτην γυναίκα του σε μια από τις σχεδόν καθημερινές επαφές που είχαν μέσω μέιλ. «Είμαι μόνος και ζω σε διαρκή αβεβαιότητα».
Βασιζόμενος σε περισσότερες από 80 συνεντεύξεις και αρχεία, κείμενα και email από το κινητό και το φορητό υπολογιστή του Μπουρντέν, ο δημοσιογράφος Charles Leerhsen εντοπίζει τη μεταμόρφωσή του από έναν σκυθρωπό έφηβο σε ένα προάστιο του New Jersey, που η οικογένειά του δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά, σε σούπερ σταρ της κουζίνας και στη συνέχεια σε τηλεοπτική περσόνα παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο Leerhsen είπε σε συνέντευξή του ότι ήθελε να γράψει ένα βιβλίο χωρίς τη λάμψη αυτού που αποκάλεσε «ένα επίσημο… προϊόν Bourdain». Πράγματι, απεικονίζει έναν άνδρα που στο τέλος της ζωής του ήταν απομονωμένος, κάνοντας ενέσεις στεροειδών, πίνοντας στα σκοτεινά, επισκεπτόμενος ιερόδουλες και έχοντας εξαφανιστεί από τη ζωή της 11χρονης κόρης του.
«Δεν είχαμε ποτέ ως τώρα τόσο μεγάλη ιστορία, αυτό το μεγάλο κομμάτι που έλεγε τι συνέβη, πώς αυτοκτόνησε ο τύπος με την καλύτερη δουλειά στον κόσμο», είπε ο Leerhsen, πρώην εκτελεστικός συντάκτης στο Sports Illustrated and του People.
Το βιβλίο έχει ήδη τραβήξει τα πυρά της οικογένειας του Μπουρντέν, πρώην συνεργατών και στενών φίλων του. Ο αδερφός του, Christopher Bourdain, έστειλε στους Simon & Schuster δύο email τον Αύγουστο, αποκαλώντας το βιβλίο προσβλητικό και δυσφημιστικό μυθιστόρημα και απαιτώντας να μην κυκλοφορήσει μέχρι να διορθωθούν τα πολλά λάθη του Leerhsen.
«Όλα αυτά που γράφει για τις σχέσεις μέσα στην οικογένειά μας ως παιδιά και ως ενήλικες τα κατασκεύασε ή έκανε τελείως λάθος», είπε σε συνέντευξή του. Η Felice Javit, αντιπρόεδρος και ανώτερος σύμβουλος του εκδότη, απάντησε στον Christopher Bourdain με ένα email: «Με όλο τον σεβασμό, διαφωνούμε ότι το υλικό του Βιβλίου περιέχει δυσφημιστικές πληροφορίες και επιμένουμε στην επικείμενη έκδοσή μας».
Ο Leerhsen είπε ότι ο στενός κύκλος του Μπουρντέν και ακόμη και μερικοί από τους διεθνείς επιμελητές του και πρώην μάγειρες πρώτης γραμμής αρνήθηκαν να μιλήσουν μαζί του για τη βιογραφία, εν μέρει επειδή ο μακροχρόνιος ατζέντης του Μπουρντέν, Kim Witherspoon, τους είπε να μην το κάνουν.
Ο Leerhsen είπε ότι μια τέτοια αντίσταση από το στρατόπεδο του διάσημου σεφ βοήθησε να ανοίξει άλλες πόρτες γι ‘αυτόν. «Πολλοί άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να μου μιλήσουν επειδή γνώριζαν τον Τόνι πολύ καλά, όπως και την αρνητική πλευρά του».
Ένα άτομο από το στενό περιβάλλον του Μπουρντέν, το οποίο δεν έχει σταθεί ενάντια στο βιβλίο είναι η σύζυγός του, η κυρία Μπούσια-Μπουρντέν, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία του. Το πιο αποκαλυπτικό υλικό του βιβλίου προέρχεται από αρχεία και μηνύματα που αντλήθηκαν από το τηλέφωνο και το φορητό υπολογιστή του Μπουρντέν, τα οποία αποτελούν βρίσκονταν στην κατοχή της γυναίκας του.
Ο Leerhsen είπε ότι πήρε αυτό το υλικό από μια εμπιστευτική πηγή, αλλά πρόσθεσε ότι «η πλευρά Μπουρντέν δεν έχει αντιταχθεί και δεν αναμένω αντιρρήσεις». Αυτό που σίγουρα δεν αποκαλύπτει είναι αν πήρε ή όχι συνέντευξη από την Μπούσια-Μπουρντέν.
Ο σεφ Eric Ripert, ένας στενός φίλος του που βρήκε νεκρό στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην Αλσατία, είπε ότι δεν έδωσε πληροφορίες για το βιβλίο, αν και το έχει διαβάσει. Είπε ότι βρήκε πολλές ανακρίβειες, αλλά εξεπλάγη που περιείχε προσωπικές λεπτομέρειες από εκείνες τις μέρες στη Γαλλία, τις οποίες ο Μπουρντέν είναι εκμυστηρευτεί σε ελάχιστα άτομα.
Σε ένα email στους New York Times, η Argento είπε ότι δεν είχε διαβάσει το βιβλίο, προσθέτοντας: «Έγραψα ξεκάθαρα σε αυτόν τον άντρα ότι δεν μπορούσε να δημοσιεύσει τίποτα από όσα του είπα».
Πέντε ημέρες πριν από το θάνατό του, η Αrgento φωτογραφήθηκε να χορεύει με τον γάλλο ρεπόρτερ Hugo Clément στο λόμπι του Hotel de Russie στη Ρώμη, όπου η ίδια και ο Μπουρντέν είχαν μείνει μαζί. Ο Μπουρντέν εξοργίστηκε, λέει το βιβλίο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, έψαξε το όνομά της στο Διαδίκτυο εκατοντάδες φορές και οι δυο τους μάλωναν μέσω μηνυμάτων και τηλεφώνου.
Ο Leerhsen δεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που προσπαθεί να εξηγήσει το άγνωστο: γιατί ο Μπουρντέν αυτοκτόνησε. Το βιβλίο του προσφέρει μια θεωρία. Δύο μέρες πριν πεθάνει ο Μπουρντέν, πήγε με τον κ. Ρίπερτ για ένα γεύμα στο JY’s, ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin που ανήκει σε έναν παλιό φίλο, τον σεφ Jean-Yves Schillinger.
Μετά το γεύμα, οι τρεις άνδρες κατευθύνθηκαν στο Φράιμπουργκ, μια γερμανική πόλη 30 μίλια μακριά, για μπίρες αργά το βράδυ. Ο Schillinger είπε ότι ο Μπουρντέν έγινε δεκτός σαν το αστέρι που ήταν. Ο Leerhsen ισχυρίζεται ότι μετά από αυτό το ταξίδι, ο Αντονι είδε το κόστος της απαιτητικής συναισθηματικής του αναζήτησης της Argento.
«Νομίζω ότι στο τέλος, τις τελευταίες μέρες και ώρες, συνειδητοποίησε τι είχε γίνει», είπε ο Leerhsen. «Κατάλαβε και τελικά ήξερε ότι δεν ήθελε να είναι αυτό που είχε γίνει».
Οι σκέψεις του, πάντως, στις τελευταίες μέρες και ώρες του θα είναι για πάντα θέμα εικασιών. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι φίλοι του ανησυχούσαν, και τα τελευταία του κείμενα ρίχνουν λίγο φως στην κατάσταση του μυαλού του.
Όταν η παρέα επέστρεψε από το Φράιμπουργκ εκείνο το βράδυ, ο Ρίπερτ, που έμενε στο διπλανό δωμάτιο του Μπουρντέν, ακούμπησε το αυτί του στον τοίχο και με ανακούφιση άκουσε τον φίλο του να ροχαλίζει ειρηνικά. Την επόμενη μέρα, λέει το βιβλίο, ο Μπουρντέν και η Argento τσακώθηκαν ξανά.
«Είμαι καλά», της έστειλε μήνυμα. «Δεν είμαι μοχθηρός. Δεν ζηλεύω που ήσουν με άλλον άντρα. Δεν σε κατέχω. Είσαι ελεύθερη. Οπως είπα. Οπως υποσχέθηκα. Όπως πραγματικά εννοούσα. Όμως ήσουν απρόσεκτη. Ήσουν η ζωή μου». Της είπε ότι δεν άντεχε την κτητικότητά του και δεν μπορούσε να μείνει άλλο στη σχέση.
Μετά τα γυρίσματα της επόμενης μέρας, αναφέρει ο Leerhsen, ο Μπουρντέν βγήκε μόνος του και έφαγε και ήπιε πολύ. Αυτός και η Argento είχαν τότε την τελευταία τους ανταλλαγή μηνυμάτων, την οποία οLeerhsen τοποθετεί στην αρχή του βιβλίου του:
– Μπουρντέν: Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;
– Αρτζέντο: Σταμάτα να μου τα πρήζεις.
– Μπουρντέν: Εντάξει.
Εκείνο το βράδυ, κρεμάστηκε.
Διαβάστε ακόμα: Η αυθεντική καλτίλα του «The Race of Gentlemen». Tέρμα τα γκάζια στην άμμο.