Θα μπορούσε να είναι και screenshot από την καλτ ταινία «Η επίθεση του γιγαντιαίου λουκουμά» – αν φυσικά υπήρχε τέτοια ταινία.

Αν είσαι λίγο πάνω-λίγο κάτω από τα 40, τότε σίγουρα θα θυμάσαι τις κλασσικές οικογενειακές Αμερικάνικες κωμωδίες της δεκαετίας του ’80: αυτές που έδειχναν ένα ζευγάρι με καμιά 10αρια παιδιά να αγοράζει ένα βαν και να αποφασίζει να ανακαλύψει την ΗΠΑ κάνοντας roadtrip, όπου φυσικά στον δρόμο τους τύχαιναν ένα σωρό τρελά πράγματα. Να είμαι ειλικρινείς αυτές οι ταινίες ποτέ δεν ήταν οι αγαπημένες μου, άσχετο αν μπορεί να τις κρυφοκοίταζα καθώς εκείνα τα χρόνια είχαμε 3 κανάλια με το ζόρι.

Αυτό πάντως που μου έχει μείνει από εκείνα τα φιλμ είναι τα 24ωρα (αν μπορούμε να τα πούμε έτσι) μαγαζιά, όπου μπορούσες να παρκάρεις, να φας και να ξεκουραστείς μερικές ώρες, τα οποία ήταν η έννοια της κακογουστιάς. Τεράστια ντόνατς στις σκεπές τους, γιγάντιοι καουμπόηδες στις εισόδους τους και ένα κάρο τρελά σχέδια. Τόσο τρελά που έλεγες ότι τα είχαν φτιάξει επίτηδες για τις ταινίες.

Κι όμως αγαπητοί, αυτά τα μαγαζιά που βρίσκονται κατά μήκος των μεγάλων αυτοκινητόδρομων στην Καλιφόρνια ήταν πέρα για πέρα αληθινά.

Τεράστιοι άνθρωποι που σε κοιτάνε με ένα περίεργο έως τρομακτικό βλέμμα.

Από τη δεκαετία του ’20 όταν το αμάξι άρχισε να γίνεται κομμάτι της ζωής των Αμερικανών και οι αυτοκινητόδρομοι χτίζονταν πιο γρήγορα και από κάστρα στην άμμο, εκατοντάδες μαγαζιά με παρανοϊκή αρχιτεκτονική άρχισαν να ξεφυτρώνουν στην δυτική ακτή. Δεινόσαυροι στη μέση του πουθενά, είσοδοι καταστημάτων σε μορφή γουρουνιών και σκύλων, γιγάντιοι άνθρωποι να σε κοιτάνε ελαφρώς τρομακτικά, τα ντόνατς τα είπαμε πιο πάνω, σκεπές σε μορφή κούπας και τσαγερού κι ότι μπορεί να φανταστεί ένα ανθρώπινο μυαλό υπάρχουν κατά μήκος των μεγάλων αυτοκινητόδρομων.

Μέχρι και εισόδους σε μορφή σκύλου βλέπεις.

Σε αυτή την αρχιτεκτονική τρέλα (και κακογουστιά, συμπληρώνουμε εμείς) μας μεταφέρει το βιβλίο «California Crazy. American Pop Architecture» των εκδόσεων TASCHEN, προσπαθώντας να ανακαλύψει τις ρίζες αυτής της κουλτούρας αλλά και να μας παρουσιάσει τα πιο ακραία παραδείγματα.

Το «California Crazy. American Pop Architecture» κυκλοφορεί τον Ιούνιο. Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Το «κιτς» ως νεοελληνική φιλοσοφία ζωής

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top