Ο Kehinde Wiley, στα 40 του χρόνια, έρχεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: να ζωγραφίσει το πορτραίτο του Barack Obama. (Φωτογραφία: Cfx Inc.)

  Όταν στις 20 Ιανουαρίου 2017 παρέδωσε τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Donald Trump, ένα πέπλο στεναχώριας απλώθηκε όχι μόνο πάνω από τις ΗΠΑ, αλλά πάνω από όλο τον κόσμο. Σίγουρα υπήρχαν οι απόψεις εκείνες που έλεγαν (και είχαν δίκιο για να τα λέμε όλα σωστά) ότι στα 8 χρόνια που έκατσε στο Οβάλ γραφείο ο Barack Obama δεν έκανε όλα όσα θα μπορούσε ή θα έπρεπε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ένας από τους πλέον αγαπητούς Προέδρους της Αμερικής.

  Δεν είναι τόσο η πολιτική του που τον έκανε αγαπητό, αλλά όλο το στυλ του. Η cool εικόνα που έβγαζε προς τα έξω – μια εικόνα όχι ενός απρόσιτου Προέδρου, αλλά του αυθόρμητου, χαλαρού ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Τον έβλεπες και έλεγες με σιγουριά ότι θα ήθελες να πας για φαγητό ή σε έναν αγώνα baseball μαζί του.

  Και όπως φαίνεται αυτό το στυλ δεν ήταν φτιαχτό μόνο για τα χρόνια της προεδρίας του, αλλά είναι έτσι και στη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο. Κάτι που αποδείχθηκε όταν ο Barack Obama αποφάσισε να επιλέξει τον Kehinde Wiley, ώστε να ζωγραφίσει το επίσημο προεδρικό πορτραίτο του για το Smithsonian Portrait Gallery.

  Femme piquée par un serpent, 2008.

  Ο Kehinde Wiley γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1977, από Νιγηριανό πατέρα και Αφροαμερικανίδα μητέρα. Τον πατέρα του έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια μέχρι να τον γνωρίσει -ήταν τότε που αποφάσισε να ταξιδέψει στη Νιγηρία για να ανακαλύψει τις ρίζες του- ωστόσο η μητέρα του ήταν πάντα δίπλα του και στήριζε την απόφασή του να ασχοληθεί με την τέχνη. Δεν είναι τυχαίο, που σε ηλικία 12 ετών ο Kehinde θα αφήσει τον ήλιο της Καλιφόρνια και θα μετακομίσει για μερικούς μήνες στα χιόνια της Ρωσίας προκειμένου να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα σε φημισμένες σχολές τέχνης της Μόσχας.

  Το 2001 θα αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Yale University, θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη και θα ξεκινήσει να βάζει τις βάσεις ώστε να φτιάξει το δικό του όνομα στον κόσμο της τέχνης. Σύντομα τα έργα του θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των ειδικών: ο Wiley, έχοντας ως έμπνευση κλασικούς πίνακες του 19ου και 20ου αιώνα, ξεκινάει να ζωγραφίζει τυχαίους μαύρους ανθρώπους που βλέπει στον δρόμο σε ηρωικές πόζες.

  Αριστερά το έργο Napoleon Leading the Army Over the Alps του Kehinde Wiley από το 2005, που βασίζεται στον πίνακα Napoleon Crossing the Alps του Jacques-Louis David.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο του Napoleon Leading the Army Over the Alps, που βασίζεται στον πίνακα Napoleon Crossing the Alps του Jacques-Louis David από το 1800.

  Η δύναμη των έργων του, τα έντονα χρώματα, αλλά και η εικαστική σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, θα αναγκάσουν πολλά γνωστά μουσεία και γκαλερί να βάλουν τους πίνακές του στις συλλογές τους.

  Ο Kehinde Wiley και η Amy Sherald έγινα οι πρώτοι μαύροι καλλιτέχνες που θα ζωγραφίσουν τα πορτραίτα ενός προεδρικού ζευγαριού για το Smithsonian.

  Παράλληλα, στα περίπου 15 χρόνια που βρίσκεται στον καλλιτεχνικό χώρο, δεν έχει χάσει την ευκαιρία να ζωγραφίσει και πολλούς διάσημους Αφροαμερικανούς, όπως οι Michael Jackson, Notorious B.I.G. και LL Cool J. Και τώρα ήρθε η στιγμή για την μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του, καθώς ο Barack Obama τον επέλεξε ώστε να αναλάβει το επίσημο προεδρικό πορτραίτο του που θα μπει στη συλλογή του Smithsonian Portrait Gallery.

  Άλλωστε ο Kehinde Wiley ήταν γνωστός οπαδός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και ουκ ολίγες φορές είχε αυτοπροταθεί να ζωγραφίσει το πορτραίτο του. «Θέλω πολύ, πολύ, πολύ να τον ζωγραφίσω» είχε δηλώσει το 2008 στο περιοδικό Time Out New York, ενώ 4 χρόνια αργότερα έλεγε στο BBC: «Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να κάνω το προεδρικό πορτραίτο του Obama. Τον έχω μελετήσει πολύ, έχω εξελίξει τις τεχνικές μου και θα δούμε που θα πάει».

  Η εικαστικός Amy Sherald θα ζωγραφίσει το πορτραίτο της Michelle Obama. (Φωτογραφία: The Baltimore Sun)

  Την ίδια ώρα και η Michelle Obama έκανε την έκπληξη για το δικό της πορτραίτο, καθώς επέλεξε την Αφροαμερικανίδα ζωγράφο Amy Sherald. Έτσι ο Kehinde Wiley και η Sherald έγινα οι πρώτοι μαύροι καλλιτέχνες, από το 1994 όταν και ξεκίνησε αυτός ο θεσμός, που θα προσληφθούν από το Smithsonian προκειμένου να ζωγραφίσουν τα πορτραίτα ενός προεδρικού ζευγαριού.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο Ronan Farrow που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο του Hollywood;

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top