Όταν η μητέρα δεν είναι εδώ…

  Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος, αναζητά –εξηγώντας πώς– με τη φωτογραφική του μηχανή κραυγές και ψίθυρους στο άδειο σπίτι της μητέρας του. Μια συγκινητική έκθεση, από αύριο 14 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

   
  Screen Shot 2015-02-07 at 8.17.04 AM (2)

  «Γύρισα τη λειτουργία της μηχανής στο βίντεο και τράβηξα μια σύντομη ταινία ακολουθώντας τις πλεγμένες κλωστές». (Από το video installation, που θα φιλοξενηθεί επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης «My mother’s silence», στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά)

  Βρέθηκα στο άδειο διαμέρισμα της μητέρας μου αργά ένα απόγευμα –αν και η ώρα δεν έχει σημασία–, τα παράθυρα ήταν όλα κλειστά, το μόνο φως ήταν εκείνο του λαμπατέρ στο σαλόνι. Έκλεισα πίσω μου την πόρτα και ο ήχος της κλειδαριάς σηματοδότησε το όριο της σιωπής. Μετά από αυτό δεν ακουγόταν πλέον τίποτα. Μόνον ένας χαμηλός βόμβος σαν την ανάσα του σπιτιού.

  Christos Chrissopoulos

  «Ακούμπησα το πανωφόρι μου σε μια καρέκλα, στάθηκα για λίγο και μετά έβγαλα από την τσάντα τη φωτογραφική μηχανή».

  Ακούμπησα το πανωφόρι μου σε μια καρέκλα, στάθηκα για λίγο και μετά έβγαλα από την τσάντα τη φωτογραφική μηχανή.

  Όταν κοιτάς μέσα από το φακό, όλα σιωπούν ακόμα περισσότερο. Πλησίασα το πρώτο αντικείμενο –δεν θυμάμαι τώρα ποιο ήταν, δεν έχει σημασία άλλωστε– και ξαφνικά αισθάνθηκα λες και μπορούσα να διαβάσω μια αφήγηση αποτυπωμένη στις επιφάνειες. Η πορσελάνη, το ξύλο, το κρύσταλλο έμοιαζαν εμποτισμένα από τη μνήμη και την ιστορία του σπιτιού: το πρόσωπο της μητέρας μου, του πατέρα που λείπει, εγώ ως παιδί, κάτι αφόρητα γλέντια, πρωινά μέσα-έξω στη βεράντα, τσακωμοί, βράδια αργά μπροστά στην τηλεόραση…

  «Έτσι προέκυψε αυτή η έκθεση: Είκοσι τέσσερις φωτογραφίες και ένα βίντεο για το ίχνος του χρόνου και για τη μνήμη».

  Και μετά πρόσεξα εκείνο το σεμέν, κι όταν πλησίασα με τη φωτογραφική μηχανή, κοιτάζοντας εξονυχιστικά την πλέξη, διαπίστωσα ότι κάθε χιλιοστό κλωστής δεν είναι ένα κομμάτι ύλης, αλλά ένα κομμάτι χρόνου που απομένει φυλακισμένο στη διαδρομή του νήματος. H αποτύπωση του νεκρού χρόνου.

  Γύρισα τη λειτουργία της μηχανής στο βίντεο και τράβηξα μια σύντομη ταινία, ακολουθώντας τις πλεγμένες κλωστές.

   

  «Είκοσι τέσσερις φωτογραφίες με σκοτεινή μπλε παλέτα...»

  «Είκοσι τέσσερις φωτογραφίες με σκοτεινή μπλε παλέτα…»

  Έτσι προέκυψε αυτή η έκθεση: μέσα σε ένα απόγευμα αδιευκρίνιστης ώρας. Εικοσιτέσσερις φωτογραφίες και ένα βίντεο για το ίχνος του χρόνου και για τη μνήμη.

  Έφυγα από το διαμέρισμα αφήνοντας τα αντικείμενα πίσω στον άχρονο κόσμο τους.

  Christos Chrissopoulos_My mother's silence_11

  «Ξαφνικά αισθάνθηκα λες και μπορούσα να διαβάσω μια αφήγηση αποτυπωμένη στις επιφάνειες…»

  //Η έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου «My mother’s silence» εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, 12:00 μ.μ. στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, τηλ. 210 3215717. Διάρκεια έκθεσης (επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος) έως 26 Απριλίου.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ο φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος και το συγκλονιστικό Road Trip του στην Αμερική.

  Christos Chrissopoulos_My mother's silence_14

  «Τα παράθυρα ήταν όλα κλειστά, το μόνο φως ήταν εκείνο του λαμπατέρ στο σαλόνι…»

  «Το πρόσωπο της μητέρας μου, του πατέρα που λείπει...»

  «Το πρόσωπο της μητέρας μου, του πατέρα που λείπει…»

  Όταν κοιτάς μέσα από το φακό όλα σιωπούν ακόμα περισσότερο».

  Όταν κοιτάς μέσα από το φακό όλα σιωπούν ακόμα περισσότερο».

  «Η πορσελάνη, το ξύλο, το κρύσταλλο, έμοιαζαν εμποτισμένα από τη μνήμη και την ιστορία του σπιτιού».

  «Η πορσελάνη, το ξύλο, το κρύσταλλο, έμοιαζαν εμποτισμένα από τη μνήμη και την ιστορία του σπιτιού».

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Πιο δημοφιλή

  Έτσι μνημονεύεται στη νεοελληνική ποίηση –αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα και πιο αντιπροσωπευτικά ποιήματα– ο Ανδρέας Κάλβος. Έφυγε από τη ζωή, δίχως να μας αφήσει ούτε μια απεικόνισή του, 150 χρόνια πριν σαν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου 1869.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Το 1839 –πριν από 80 χρόνια– ο Αμερικανός συγγραφέας και νατουραλιστής φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θορώ έκανε, για μια εβδομάδα, μαζί με τον αδελφό του Τζον, μια εκδρομή με βάρκα στους ποταμούς Κόνκορντ και Μέριμακ. Διαβάστε –όπως το θέτει ο ίδιος– γιατί «η σχέση του ανθρώπου με τη φύση πρέπει να γίνει προσωπική».

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα νεοελληνικά ποιήματα για τον στρατό –συνοδευμένα με πίνακες Ελλήνων ζωγράφων: για έναν φίλο στον θάλαμο, για μια αιφνίδια επιστράτευση, για το τι κάνει ένας στρατιώτης όταν τρελαίνεται, για ένα παιδί που ήθελε να γίνει αξιωματικός... Με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

  Πιο ήρεμος και κατασταλαγμένος από ποτέ, ο δημοφιλής ηθοποιός φωτογραφίζεται για το Andro και συζητάει με την Μία Κόλλια για τη σημασία της πατρότητας στη ζωή του, το θέατρο, την αναγνωρισιμότητα και την αγάπη του για τα ταξίδια και τη μουσική.

  Andro Ο Άνδρας από την αρχή
  Button to top Andro