Ο Peter Lindbergh είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την φωτογραφία μόδας μια για πάντα. (Φωτογραφία: peterlindbergh.com)

«Αυτό που είναι απλά όμορφο με κάνει και βαριέμαι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το δυνατό και το αληθινό». Πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να πουν την παραπάνω φράση χωρίς να σου προκαλέσει εντύπωση. Αλλά όταν αυτή βγαίνει από το στόμα του Peter Lindbergh δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Και δεν μπορεί να μην σου κάνει εντύπωση.

Ο λόγος; Μάλλον ξεκάθαρος. Όταν μιλάς για τον Peter Lindbergh σκέφτεσαι αμέσως τον άνθρωπο που άλλαξε τη φωτογραφία μόδας. Ουσιαστικά, ήταν αυτός που δημιούργησε τα supermodels της δεκαετίας του ’90. Ήταν στην ίδια «σχολή» με τους Helmut Newton, Guy Bourdin και Hans Feurer. Ήταν ένα από τα αγαπημένα «παιδιά» του Pirelli Calendar (4 φορές έχει φωτογραφίσει για το γνωστό ημερολόγιο), αλλά και το μεγάλων περιοδικών μόδας. Άρα, πώς γίνεται να θεωρεί βαρετό το όμορφο; Ο λόγος; Μάλλον ξεκάθαρος. Ο Peter Lindbergh δεν μοιάζει με κανέναν άλλο φωτογράφο που ξέρεις.

Η Penélope Cruz.

Ένα γρήγορο βιογραφικό σημείωμα. Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1944 στην πόλη Λέσνο της Πολωνίας, αλλά μεγάλωσε στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας. Στις αρχές της δεκατίας του ’60 θα πάει στο Βερολίνο για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει τα βήματα του ειδώλου του, του Vincent van Gogh. Θα ταξιδέψει στην γαλλική πόλη Αρλ με ωτοστόπ, ενώ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια ο δρόμος θα τον βγάλει στην Ισπανία και το Μαρόκο.

«Προτίμησα να ακολουθήσω τα βήματα του Vincent van Gogh, παρά να ζωγραφίζω υποχρεωτικά τοπία, όπως διδάσκουν οι σχολές» θυμάται ο Lindbergh για αυτή την περιπέτειά του. Και οι περιπέτειες δεν σταματάνε εκεί. Επιστρέφει στη Γερμανία, γίνεται βοηθός του Γερμανού φωτογράφου Hans Lux, ανοίγει δικό του στούντιο το 1973, αρχίζει να δουλεύει για το περιοδικό Stern, κερδίζει την διεθνή αναγνώριση στα τέλη της δεκαετίας του ’80 φωτογραφίζοντας τις -τότε άγνωστες- Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz, Cindy Crawford και Christy Turlington, βλέπει τις δουλειές του να γίνονται εκθέματα στα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη.

«Αυτό που είναι απλά όμορφο με κάνει και βαριέμαι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το δυνατό και το αληθινό».

Έχει πετύχει αυτό που θα ήθελε κάθε φωτογράφος. Και όμως, αυτοί που δεν λένε πολλοί για τον Lindbergh, είναι ότι έφερε την αντι-μόδα στον κόσμο της μόδας. Δεν ήθελε τα μοντέλα του «ψεύτικα», στημένα, απρόσωπα. Τα ήθελε αληθινά, ζωντανά, ρεαλιστικά. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του θα γράψουν ιστορία, καθώς ξεχείλιζαν από συναισθήματα και πάθος.

Η Lupita Nyong’o.

Και σε αυτόν τον κόσμο μας βάζει το βιβλίο Peter Lindbergh. Shadows on the Wall από τις εκδόσεις Taschen. Μέσα σε 288 σελίδες, παρουσιάζει διαφορετικές, αληθινές, εύθραυστες στιγμές γυναικών που λάτρεψε – ανάμεσά τους οι Nicole Kidman, Julianne Moore, Alicia Vikander, Dame Helen Mirren, Jessica Chastain, Kate Winslet, Léa Seydoux, Lupita Nyong’o, Penélope Cruz, Robin Wright, Rooney Mara, Uma Thurman και Zhang Ziyi. Γυναίκες «που θα ήθελα να τις έχω παντρευτεί, αλλά δεν είχα ποτέ τα κότσια να τους το πω» όπως έχει δηλώσει όταν φωτογράφιζε το Pirelli Calendar του 2017.

//Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Peter Lindbergh. Shadows on the Wall» θα βρείτε εδώ.

Η Uma Thurman.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο πιο γνωστός ηθοποιός που μάλλον δεν έχεις δει ποτέ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top