Ο Ανδρέας Αποστολίδης. Εικονογράφηση: Vladimir Radibratovic.

Ο Ανδρέας Αποστολίδης.

Ρέημοντ Τσάντλερ, «Αντίο, γλυκιά μου»

Ο Ρέιμοντ Τσάντλερ παρουσιάζει τον Φίλιπ Μάρλοου σε ένα από τα ωραιότερα μυθιστορήματά του. Είναι ο αντιφατικός, σκληρός και ρομαντικός ιδιωτικός ντετέκτιβ. Η προσωποποίηση του σύγχρονου συναισθήματος της ζωής στη μεγαλούπολη. Κι από πίσω, η κρυφή γοητεία του συγγραφέα του: η μοναχικότητα, η αγωνία και ο ερωτισμός του. (Εκδ. Άγρα)

Ντάσιελ Χάμετ, «Το γεράκι της Μάλτας»

Αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά και μια παραβολή γύρο από το πολύτιμο γεράκι, σύμβολο όχι μόνο των ανταλλάξιμων αξιών στις κεφαλαιοκρατικές κοινωνίες, αλλά και κίβδηλο αντικείμενο. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα. Ο Σαμ Σπέιντ θα κλείσει στο τέλος την ελκυστική Μπριγκίτ Ο’ Σόνεσι στη φυλακή. (Εκδ. Μεταίχμιο)

Τζιμ Τόμσον, «Ο δολοφόνος μέσα μου»

Κλασικό μαύρο μυθιστόρημα. Αφηγητής ο Λου Φορντ, βοηθός σερίφη και διεστραμμένος δολοφόνος. «Ζούμε σε έναν ιδιόμορφο πολιτισμό. Η αστυνομία είναι υπόκοσμος και ο υπόκοσμος αντιγράφει την αστυνομία. Οι πολιτικοί γίνονται ιεροκήρυκες και οι ιεροκήρυκες πολιτικοί», λέει, ενώ βυθίζεται στην κόλαση με ανατριχιαστική ψυχραιμία. (Εκδ. Μέδουσα)

Πατρίτσια Χάισμιθ, «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ»

Η Πατρίτσια Χάισμιθ παρουσιάζει εδώ για πρώτη φορά τον εγκληματία ήρωά της, Τομ Ρίπλεϋ, που έχασε από μικρός τους γονείς του, μεγάλωσε με τη θεία του, την οποία μισεί, και προσπαθεί με διάφορες απατεωνιές να ανέβει κοινωνικά. Ένα τυχαίο γεγονός τον φέρνει κοντά σε έναν πλούσιο γνωστό του στην Ιταλία. Θα τον σκοτώσει και θα τον κληρονομήσει. Το επίτευγμα της Χάισμιθ είναι ότι οι αναγνώστες της συμπάσχουν με τον Ρίπλεϋ. (Εκδ. Άγρα)

Ουίλλιαμ Μπερνέτ, «1928, Αντίο Σικάγο»

Ο Γουίλιαμ Μπερνέτ είναι ο συγγραφέας που εγκαινίασε το γκανγκστερικό μυθιστόρημα από τη δεκαετία του ’20 με τον «Μικρό Καίσαρα», ο οποίος στη συνέχεια τροφοδότησε τις αντίστοιχες ταινίες του Χόλιγουντ. Πριν πεθάνει, έγραψε ένα τελικό βιβλίο πάνω στην εποχή του, το Σικάγο του 1928: μια οριστική αποτίμηση του γκανγκστερισμού και της μυθοποίησής του. (Εκδ. Άγρα)

top5-amerikanika

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top