Όταν η εσωτερική διακόσμηση είναι μια ύψιστη μορφή τέχνης.

Ο Yves Saint Laurent και ο Pierre Bergé, από κοινού, έφτιαξαν έναν νέο κόσμο μέσα στον ήδη υπάρχοντα. Ο πρώτος με την πηγαία έμπνευσή του και ο δεύτερος με το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Οταν ενώθηκαν δημιούργησαν τον οίκο Yves Saint Laurent, ο οποίος για δεκαετίες υπήρξε ένας από τους πλέον καθοριστικούς στην εξέλιξη της μόδας του 20ου αιώνα.

Σπάνια αντικείμενα που θα ζήλευε κάθε συλλέκτης.

Από τα χέρια των Yves Saint Laurent και Pierre Bergé πέρασαν χώροι που διαπνέονταν από φαντασία και αυστηρότητα.

Αμφότεροι υπήρξαν άνθρωποι του κόσμου, πραγματικοί γευσιγνώστες σπάνιων εμπειριών, τις οποίες μετουσίωναν σε δημιουργίες. Παράλληλα, όμως, με το χώρο της μόδας ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με το χώρο του interior design. Η προσέγγισή τους ήταν -ομοίως- ιδιαίτερη.

Το εσωτερικό των σπιτιών αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των δύο ιδρυτών του οίκου.

Από τα χέρια τους πέρασαν χώροι που διαπνέονταν από φαντασία και αυστηρότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μεγαλόπρεπων χώρων εμποτισμένων και προσωπικότητα και ξεχωριστό στιλ. Γι’ αυτό το «παράλληλο» έργο τους συνεργάστηκαν επί χρόνια με τον διάσημο σχεδιαστή Jacques Grange, δημιούργησαν ιδιωτικούς χώρους γεμάτους θαύματα και γοητεία.

Ο Yves Saint Laurent υπήρξε λάτρης της τέχνης.

Ο Yves και ο Pierre υπήρξαν πραγματικοί συλλέκτες. Τους ενδιέφερε η λογοτεχνική και ιστορική γνώση.

Η έκδοση του οίκου Assouline «Yves Saint Laurent at Home» που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, στρέφει την προσοχή της σε μια άλλη πτυχή του πλούσιου ταλέντου το γάλλου σχεδιαστή μόδας και του συνεταίρου του. Πώς ήταν το εσωτερικό των δικών τους σπιτιών; Τι το ιδιαίτερο έφεραν; Πόσο αντικατόπτριζαν την προσωπικότητά τους;

Το maison de couture στη λεωφόρο Marceau.

Οι αναγνώστες καλούνται να ανακαλύψουν το savoir faire των δύο δημιουργών και συνιδρυτών του οίκου Yves Saint Laurent  μέσα από τις πιο εξαιρετικές φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων και των κήπων του Château Gabriel του Yves, της ντάτσας στη Ντοβίλ, της Villa Majorelle στο Μαρακές, του διαμερίσματος στην rue de Babylone και του maison de couture του στη λεωφόρο Marceau.

Μια λεπτομέρεια από το διαμέρισμα στην rue de Babylone.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Marianne Haas, ενώ τα κείμενα και ειδικές συνεισφορές από τους Jacques Grange, Catherine Deneuve, Betty Catroux, Laurence Benaïm, Louis Benech και άλλα μέλη της «φυλής» του Yves, η κληρονομιά του οποίου παραμένει ακόμη και στις μέρες ενεργή.

Σπάνια έργα τέχνης κοσμούν όλα τα διαμερίσματα.

Τα σπίτια τους φαίνεται να είναι «στοιχειωμένα» από αμέτρητους χαρακτήρες βιβλίων και παραμυθιών.

Μια απλή παρατήρηση των εξαιρετικών φωτογραφιών δείχνει πως ο Yves και ο Pierre υπήρξαν πραγματικοί συλλέκτες -το είδος των ουμανιστών που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα- που συλλέγουν με ενδιαφέρον για τη λογοτεχνική και ιστορική γνώση. Τα σπίτια τους φαίνεται να είναι «στοιχειωμένα» από αμέτρητους χαρακτήρες βιβλίων και παραμυθιών.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της έκδοσης.

Σπάνια και -φυσικά- αυθεντικά έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών. Αντικείμενα που θα ζήλευε κάθε συλλέκτης και έπιπλα που παντρεύουν διαφορετικές σχολές και τεχνοτροπίες, διαμορφώνουν τους χώρους μέσα στους οποίους έζησαν αυτοί οι δύο άντρες και δείχνουν έμπρακτα πως γι’ αυτούς η εσωτερική διακόσμηση ήταν μια ύψιστη μορφή τέχνης.

 

Διαβάστε ακόμα: Ένα λεύκωμα – ωδή στη σαμπάνια!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top