10256025_711708608892300_8112861333540619082_o

Για πάνω από έναν αιώνα, το Chivas πρωταγωνιστεί στην αρένα του Blended Whisky και έχει γίνει αντικείμενο πόθου από ονόματα όπως ο Frank Sinatra και ο Dean Martin.

Το Chivas Regal 12 Years Old δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Για πάνω από έναν αιώνα –πρωτοπαρουσιάστηκε το 1909- πρωταγωνιστεί στην αρένα του Blended Whisky και έχει γίνει αντικείμενο πόθου από ονόματα όπως ο Frank Sinatra και ο Dean Martin.

Γενικά, διόλου δεν εμπιστεύομαι την παλέτα των celebrities, όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν θα διαφωνήσω μαζί τους. Το Chivas είναι ένα αρμονικό, πολύπλοκο ουίσκι που οφείλει τις αρετές του στη 200 ετών εμπειρία του οίκου Chivas και στις δυνατότητες που του προσφέρει η ιδιοκτησία κάποιων εκ των σημαντικότερων αποστακτηρίων της Σκοτίας.

Ποια είναι, όμως, τα μυστικά πίσω από τη μοναδική προσωπικότητα ενός τέτοιου σπουδαίου αποστάγματος;

Το χρώμα

Το διάφανο αποτέλεσμα της απόσταξης αποκτά το χρώμα του από την παλαίωση σε βαρέλια διαφορετικών περιοχών και εσωτερικών καψιμάτων. Έτσι, ένα ουίσκι μπορεί να κυμαίνεται από το αχυροκίτρινο –που συνήθως συναντάμε σε νεαρά αποστάγματα που έχουν ωριμάσει σε βαρέλια με λεπτούς πόρους και ελάχιστο κάψιμο- μέχρι το μαονί, όταν το ουίσκι μείνει για πολλές δεκαετίες σε έντονα καπνισμένα και χοντρόκοκκα βαρέλια.

Το Chivas διαθέτει ένα λαμπερό κεχριμπαρένιο χρώμα (ενδεικτικό της παραμονής του σε ποικιλία βαρελιών για τουλάχιστον 12 χρόνια), χρώμα που υπογραμμίζει την ισορροπημένη του παρουσία.

Ήδη από τα μέσα του 19ου αι., η Chivas τροφοδοτεί τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας. Εξ ου κι ο αριστοκρατικός και γλυκός χαρακτήρας του ουίσκι τους με την κλασάτη, ξηρή επίγευση.

Το άρωμα

Μήλα πασπαλισμένα με κανέλα, λουλούδια, μέλι και ξηροί καρποί είναι τα πρώτα αρώματα που αποκαλύπτονται στο ποτήρι. Τα δύο πρώτα κατά βάση οφείλονται στη δράση των ζυμών, οι οποίες μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλη πρoτού το ουίσκι οδηγηθεί στους άμβυκες, αλλά και στην ίδια την απόσταξη. Τα δύο τελευταία συνήθως προέρχονται από την επαφή με τα βαρέλια και την αργή οξείδωση μέσα σε αυτά. Στην περίπτωση του Chivas, είναι τονισμένα, αφού μέσα στο blend κυριαρχούν ουίσκι από αποστακτήρια που φημίζονται για το μελένιο χαρακτήρα τους, όπως το Aberlour.

Λίγες στάλες νερού αρκούν για να συμπληρώσουν τη μύτη με δύο αρώματα που βρίσκονται στην καρδιά του σκοτσέζικου ουίσκι: αυτά των δημητριακών -και ιδιαίτερα του βυνοποιημένου κριθαριού, το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό του- αλλά και του ρεικιού, αυτού του θάμνου με όψη λεβάντας που κυριαρχεί στο τοπίο της ενδοχώρας.

Τα αποστακτήρια του Chivas διασφαλίζουν ένα πλούσιο, ελαιώδες και γεμάτο γεύση απόσταγμα, ενώ το χαρμάνι συμπληρώνεται από malt ουίσκι ελαφρύτερου στυλ, καθώς και με βανιλάτο, απαλό grain whisky, τα οποία προσδίδουν έναν ευκολόπιοτο χαρακτήρα.

Τα αποστακτήρια του Chivas διασφαλίζουν ένα πλούσιο, ελαιώδες και γεμάτο γεύση απόσταγμα, ενώ το χαρμάνι συμπληρώνεται από malt ουίσκι ελαφρύτερου στυλ, καθώς και με βανιλάτο, απαλό grain whisky, τα οποία προσδίδουν έναν ευκολόπιοτο χαρακτήρα.

Η γεύση

Ήδη από τα μέσα του 19ου αι., τα αδέλφια Chivas τροφοδοτούσαν τη βασιλική οικογένεια με τα προϊόντα τους, οπότε η επιλογή να μην προσδώσουν στο 12χρονο διαμάντι τους τον “αλήτικο” ιωδιούχο χαρακτήρα των νησιωτικών ουίσκι φάνταζε αναμενόμενη!

Αντίθετα, προτίμησαν έναν πιο αριστοκρατικό και γλυκό χαρακτήρα, βάζοντας σαν μηχανή του την πρώτη ύλη από σπουδαία αποστακτήρια της περίφημης περιοχής Speyside, όπως το Strathisla και το Longmorn. Οι μικροί σε μέγεθος άμβυκες που διαθέτουν αυτά τα αποστακτήρια διασφαλίζουν ένα πλούσιο, ελαιώδες και γεμάτο γεύση απόσταγμα, ενώ το χαρμάνι συμπληρώνεται από malt ουίσκι ελαφρύτερου στυλ, καθώς και με βανιλάτο, απαλό grain whisky, τα οποία προσδίδουν έναν ευκολόπιοτο χαρακτήρα.

Το γλυκό όμως μπορεί εύκολα να γίνει γλυκερό, χαρακτηριστικό που θα χαλούσε τις ισορροπίες και τη φινέτσα ενός κορυφαίου blended whisky. Γι’ αυτό, οι Master Blender του Chivas έχουν φροντίσει να βάλουν την υπογραφή μιας κλασάτης, ξηρής επίγευσης με τις dry πινελιές αποστακτηρίων σαν τα Braeval και Glenallachie να συμπληρώνουν αυτές του Strathisla.

Ποιος ισχυρίστηκε ότι η δημιουργία ενός σπουδαίου Blended Whisky είναι μια απλή υπόθεση;

 

Διαβάστε ακόμα: Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 18 νέα διαμαντάκια για την κάβα σας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top