Κι όμως, στην πόλη των μυριάδων καφέ, κάποια θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν.

Ακόμη και στην πόλη των μυριάδων καφέ, κάποια θα καταφέρνουν να ξεχωρίζουν.

Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, σε αυτήν την πόλη των εκατοντάδων cafés είναι δύσκολο να βρεις ένα μαγαζί όπου θα μπορείς να απολαύσεις έναν καφέ με τις σωστές προδιαγραφές. Θα μου πεις «έλα μωρέ, καφές είναι, από όπου κι αν τον πάρεις, το ίδιο είναι». Δεν είναι, όμως, έτσι και ειδικά για κάποιον σαν και μένα που είναι φανατικός οπαδός και λάτρης του μαύρου αυτού ροφήματος.

Έτσι, κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα μέρος όπου μπορείς να τον γευτείς όπως πραγματικά του αξίζει, είναι για μένα είδηση. Ένα τέτοιο μέρος είναι και το «Exo’s Roasters & Brewers» στην πολυσύχναστη Κατεχάκη.

0261

Ο χώρος είναι λιτός, βιομηχανικός. Αλλά η απόλαυση πληθωρική.

Ο χώρος απλός, με άκρως λιτή και βιομηχανική διακόσμηση, θα σε τραβήξει αμέσως από τα αρώματα που τον κατακλύζουν. Εδώ, η ομάδα του Κώστα (ένας από τους ιδιοκτήτες, με 15ετή εμπειρία στο χώρο) έχουν μετατρέψει τον καφέ σε τέχνη και κάνουν μια πολύ προσεγμένη δουλειά. Αγαπούν τον καφέ και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή: πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, καθοδηγήσουν, συμβουλέψουν και να σε μυήσουν στα γευστικά μονοπάτια του.

Στόχος τους είναι η παρασκευή ροφημάτων με τη μικρότερη δυνατή οξύτητα, πράγμα που επιβάλλει παρακολούθηση σε όλα τα στάδια: επιλογή ποικιλιών με αυστηρά κριτήρια, εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων καβουρδίσματος, ωρίμανσης και παρασκευής.

Στο Exo, όλη διαδικασία παρασκευής του καφέ παρακολουθείται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, καταγράφεται σε όλα του τα στάδια και αρχειοθετείται.

Ο καφές εδώ έρχεται στην αρχική του πράσινη μορφή και εισάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ινδονησία και πάντα από εμπόρους που σέβονται το Fair Trade. Καβουρδίζεται στη μηχανή που διαθέτουν, ενώ η όλη διαδικασία παρακολουθείται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, καταγράφεται σε όλα του τα στάδια και αρχειοθετείται.

0558-4

Το ταξίδι του καφέ στο Exo’s ξεκινά από τις φυτείες της Κεντρικής Αμερικής και της Αφρικής, για να καταλήξει στην Κατεχάκη.

Πέρα από τον καφέ, τα συνοδευτικά σφολιατοειδή, σάντουιτς και γλυκά που θα βρεις φτιάχνονται από τους ίδιους στο ανοιχτό πατάρι με την τεράστια τζαμαρία του Exo.

Όπως ήταν φυσικό, δεν δοκίμασα μόνο ένα είδος καφέ, αλλά αρκετά! Το ενδιαφέρον μου τράβηξε, όμως, ο κρύος καφές που παρασκευάζεται, σύμφωνα με μια ιαπωνική μέθοδο απόσταξης που κρατά 12 ώρες, και ο οποίος σερβίρεται και με ξινόνερο. Γεμάτος σε γεύση και άρωμα και όσο τον αφήνεις τόσο πιο ωραίος γίνεται.

10458842_662888223789696_6586236413666701733_n

Καφές με 12ωρη ιαπωνική διαδικασία απόσταξης – και αυτός στο Exo’s.

Στο Exo σίγουρα θα επιστρέψω, όχι μόνο για να πιω και να πάρω καφέ για το σπίτι, αλλά και γιατί έχω πολλά ακόμα να μάθω γι’ αυτό το εκπληκτικό ρόφημα. Και εδώ βρήκα ένα καλό σχολείο και πρόθυμους ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν το πάθος τους.

⇒ «Exo’s Roasters & Brewers», Κατεχάκη 44-46, τηλ. 2106745533.

 

Διαβάστε ακόμα: Το καβούρδισμα του καφέ είναι σαν την οινοποίηση!

10505339_675336672544851_3183876863803029775_n

Το ιδανικό φινάλε, ένας εσπρέσο “με υπογραφή”…

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top