Τα «Crus» του καφέ: Finca Kassandra, Μεξικό

Ο barista επιλέγει τους κόκκους που θα δώσουν υπεραξία στον εσπρέσο σας.

 
IMK32936

Ο Σίμος Γεωργόπουλος στο «Tailor Made». «Tρελαίνομαι κάθε φορά που βλέπω τους κόκκους της σπάνιας ποικιλίας Pacamara», παραδέχεται.

Αν και ως άνθρωπος του οίνου έχω συνηθίσει να ταυτίζω την ποιότητα με τον μικρό καρπό ‒σχεδόν όλα τα σπουδαία κρασιά προέρχονται από μικρόρωγα σταφύλια‒ τρελαίνομαι κάθε φορά που βλέπω τους κόκκους της σπάνιας ποικιλίας Pacamara. Αν ο παραγωγός είναι τελειομανής και ο ψήστης ικανός, το άνοιγμα ενός πακέτου με φέρνει μπροστά στο υπέροχο θέαμα των καλοσχηματισμένων, σκουρόχρωμων κόκκων, τόσο τεράστιων σε μέγεθος που θαρρείς ότι δεν έχουν προέλθει από καμία φυτεία της Κεντρικής Αμερικής, αλλά από κάποιο λιβάδι του Τσερνομπίλ!

Μόνο το τελευταίο από τα παραπάνω δεν ισχύει στην περίπτωση του καφέ που δημιουργεί η οικογένεια Rivas στην περιοχή Vera Cruz του Κεντρικού Μεξικού. Από τα 3.200 στρέμματα της φυτείας της μόνο τα 250 είναι φυτεμένα με την πολύτιμη Pacamara, η οποία απολαμβάνει όλης της προσοχής και της επιλεκτικότητας του παραγωγού, αλλά και που προσεκτικού roasting του «Tailor Made», έτσι ώστε να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο ο μοναδικός της χαρακτήρας.

Καϊμάκι που το κόβεις με το μαχαιροπίρουνο, τρομακτική συμπύκνωση και πληθωρικός χαρακτήρας.

Χωρίς μεγάλη δυσκολία έφτιαξα τα πρώτα φλιτζάνια και απόλαυσα τις αρετές της ποικιλίας: καϊμάκι που το κόβεις με το μαχαιροπίρουνο, τρομακτική συμπύκνωση και πληθωρικός χαρακτήρας. Άρχισα μάλιστα να κομπάζω για τις ικανότητές μου ως home barista, μέχρι που η Kassandra, σαν απαιτητική ερωμένη, μου ψιθύρισε στο αυτί «αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς;»

md_974008_mexico paca

Από τα 3.200 στρέμματα της φυτείας τής οικογένειας Rivas στην περιοχή Vera Cruz του Κεντρικού Μεξικού μόνο τα 250 είναι φυτεμένα με την πολύτιμη Pacamara…

Τα καμπανάκια του μυαλού άρχισαν να χτυπάνε, η ζυγαριά άναψε και ο μύλος πήρε φωτιά στην προσπάθεια να ξεζουμίσω κάθε ίχνος γεύσης από τους πολύτιμους κόκκους. Τελικά η επιλογή χοντρού κοψίματος και μέτριας ποσότητας στο γκρουπ μού αποκάλυψε όλη την πολυπλοκότητα ενός σπουδαίου καφέ.

Μοναδικά αρώματα που θυμίζουν σοκολάτα γάλακτος, πράσινη ελιά και λιαστή ντομάτα προσδίδουν μια διάσταση κρασιού στην πυκνή μύτη. Το στόμα διαθέτει απίστευτο πλούτο, γεμίζοντας με γλύκα και όγκο το στόμα. Και εκεί που νομίζεις ότι στο φλιτζάνι σου έχεις μια 500άρα Μερσεντές (και μάλιστα με τον παππού στο τιμόνι!), η Lotus αναλαμβάνει δράση στριγκλίζοντας στον κόφτη, μετεμψυχωμένη σε μια απίθανη οξύτητα που προσδίδει στην Kassandra μια ατέλειωτη επίγευση βασιλικού. Viva Mexico!

 

Τιμή: 8€/ 250γρ, «Tailor Made», Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, τηλ. 213 0049645.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close