H Grey Goose είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ποτά παγκοσμίως, μια βότκα με κορυφαία φινέτσα και γαλλική υπογραφή. Και όταν λέμε γαλλική υπογραφή, εννοούμε ότι από την αρχή μέχρι το τέλος, από τις πρώτες ύλες μέχρι την εμφιάλωση, όλα γίνονται στη Μέκκα της γαστρονομίας, τη Γαλλία. Συγκεκριμένα η Grey Goose φτιάχνεται από χειμερινό σιτάρι από την Picardie και φυσικό νερό από την πηγή Gensac-la-Pallue, σε μια και μοναδική απόσταξη.
Η γεύση της είναι λεπτή, διακριτικά ανθική και έχει πολύ στρογγυλό στόμα, με το αλκοόλ απόλυτα ενταγμένο στο σύνολο. Είναι σίγουρα απολαυστική σκέτη αλλά μπορεί να κάνει και εξαιρετικά cocktails. Τι, νομίζατε πως τελειώσαμε εδώ; Ούτε καν! Μιας και η Grey Goose είναι βέρα Γαλλίδα σκεφτήκαμε να τη συνδυάσουμε με εκλεκτά γαλλικά εδέσματα για να σας δώσουμε έμπνευση για τα καλοκαιρινά (στην πισίνα ή και όχι) πάρτι που έρχονται! Πάμε;
Ξεκινάμε με Steak tartare, με τραγανές πατάτες τηγανητές, και ένα περιποιημένο Bloody Mary. Συνεχίζουμε με Γαλλικά στρείδια από τη Βρετάνη, σερβιρισμένα στον πάγο, με λίγες σταγόνες λεμόνι και παγωμένη βότκα. Και περνάμε στο Ροκφόρ. Ναι, ροκφόρ, μπλε και διαπεραστικό, με μακρόστενα σφηνάκια σκέτης γαλλικής βότκας να παίζουν τζαζ μαζί στο στόμα. Ή -κρατηθείτε- ένα κυβάκι τυρί αντί για ελιά σε μαρτίνι με Grey Goose. Για επιδόρπιο, ένα αέρινο μακαρόν φιστίκι, ή φραμπουάζ, ή λεμόνι, με ένα αρωματικό Cosmopolitan.
1. Spicy Bloody Mary με tartare μοσχαρίσιο, στο Simul
Δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα καλοφτιαγμένο Bloody Mary, φτιαγμένο extra spicy! Είναι το απόλυτο γαστρονομικό cocktail, γεμάτο umami τόσο από την ντομάτα όσο κι από την αντζούγια (!) που έχει η Worcestershire sauce. Για να μη μιλήσουμε για το φλογερό tabasco. Αν στα παραπάνω συστατικά προσθέσουμε και την Grey Goose, τότε μιλάμε για έπος.
Το συγκεκριμένο cocktail αγαπά τις έντονες γεύσεις και το tartare έχει μπόλικες τέτοιες όπως η μουστάρδα Dijon και το αγγουράκι τουρσί. Θα δέσουν τέλεια μαζί γιατί θα υπάρξει ισορροπία στην οξύτητα του cocktail με αυτή του πιάτου και φυσικά θα δώσει και μια πικάντικη πινελιά στο κρεάτινο ταμπλό. Ζημιά.
Οι λάτρεις των καθαρών γεύσεων μπορούν να συνδυάσουν αυτό το φίνο tartare με μια σκέτη Grey Goose on the rocks. Μη φοβηθείτε το λεμόνι, που θα αναδείξει τη λεπτή γεύση του ωμού κρέατος.
⇒ SIMUL: Υψηλάντου 63, Αθήνα.
2. Στρείδια Βρετάνης με σφηνάκια Grey Goose, στο Hams and Clams
Εντάξει, εδώ μιλάμε για κλασικό συνδυασμό, αρκεί να αναλογιστείτε το πόσο πάει το χαβιάρι με τη Vodka. Το στρείδι, όπως και το χαβιάρι, έχουν έντονη θαλασσινή γεύση, διακριτική αλμύρα και εκρηκτικές δόσεις umami. Η αίσθηση του οστρακοειδούς που γλιστράει στο λαρύγγι με την «παγωμένη φωτιά» της βότκας, είναι ακαταμάχητη.
H mineral αίσθηση της Grey Goose με τη λεπτή της γεύση έρχονται και δένουν απίστευτα με το ζουμερό ωμό στρείδι, ιδίως αν στάξετε από πάνω μια σταγόνα λεμόνι, συστατικά που κάθε καλή Vodka λατρεύει. Έτσι μου ‘ρχεται να το δοκιμάσω τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, και ας είναι ακόμα πρωί!
Εναλλακτικά μπορείτε να παραγγείλετε ένα Bloody Mary με Grey Goose που το κάνουν θεσπέσιο στο Hams & Clams, και να κάνετε το πιο σέξι brunch της άνοιξης. Ατενίζοντας τη θάλασσα μπροστά στη μαρίνα Ζέας, ίσως νιώσετε προς στιγμήν ότι βρίσκεστε στη Νίκαια της Γαλλίας. Τι Νίκαια τι Πειραιάς, μην κολλάμε σε τέτοια! Σε αυτή την περίπτωση παρακαλώ μην το λυπηθείτε το Tabasco.
⇒ Hams & Clams: Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς.
3. Grey Goose martini με ροκφόρ αντί ελιάς… From Paris
H βουτυράτη αλμύρα πάει γάντι με τη Vodka, καθώς υπογραμμίζει την πιο φρουτώδη και «γλυκόπιοτη» πλευρά της. Δοκιμάστε το, δεν είναι υπερβολή. Το τυρί και το απόσταγμα είναι δύο βόμβες γεύσεις που συνεργάζονται πολύ όμορφα. Προσοχή όμως, δεν είναι για κάθε μέρα.
Ναι, οι πολύ έντονες γεύσεις τα πάνε υπέροχα ειδικά με τη Vodka μιας και η λεπτή και σχετικά ουδέτερή γεύση της βοηθά να αναδειχτούν τα αρώματα του τυριού, εφόσον είναι υψηλής ποιότητας. Και αν πρόκειται για αστεράτο γαλλικό Roquefort, τότε μιλάμε για πάρα πολύ σοβαρό συνοδευτικό.
Το Roquefort είναι από τα τυριά που λατρεύεις ή μισείς, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Το άρωμα του διαπεραστικό και πολύπλοκο, η γεύση του βουτυράτη με αρκετή δόση αλμύρας και η επίγευση… η επίγευση απλώς δεν τελειώνει ποτέ, μόνο έρχεται και σβήνει γλυκά με μια γουλιά παγωμένης Grey Goose.
Είστε τολμηροί; Αν ναι, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την ελιά στο Dry Martini σας με ένα κύβο Roquefort, τόσο σέξυ…οριακά πρόστυχο! Δίνει νέα σημασία στον όρο «dirty martini», με ούγια γαλλική.
Γενικά, το Dry Martini, με Grey Goose φυσικά, είναι εκτός από τρελά σοφιστικέ, ένας φίνος καμβάς με τον οποίο μπορείτε να παίξετε και να πάρετε τελείως διαφορετικά αλλά άκρως γοητευτικά αποτελέσματα από τα τυριά. Δοκιμάστε το και με φρέσκο κατσικίσιο chevre για παράδειγμα, ή με ώριμο αγελαδινό Compté.
⇒ FROM PARIS: Κλεισθένους 35, Αγία Παρασκευή.
4. Macarons του Arnaud Larher με αρωματικό Cosmopolitan
H επιτομή της γαλλικής φινέτσας κρύβεται σε μια μικροσκοπική μπουκιά από αμύγδαλο, ζάχαρη και ασπράδι αυγού, σε ένα macaron δηλαδή. Δηλώνω απόλυτα εθισμένη στα macarons και αγαπώ τις κλασικές γεύσεις όπως φιστίκι, λεμόνι και φυσικά τη framboise.
Στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, o chef patissier Arnaud Larher δίνει ρεσιτάλ macaron κυρίες και κύριοι. Το μαρεγκάτο κέλυφος άυλο και παράλληλα τραγανό, κρύβει μέσα του μια λεπτή αρωματική κρέμα τόσο – όσο γλυκιά, για να μη μπορείς με τίποτα να σταματήσεις στο ένα.
Επιλέξτε να κλείσετε το δείπνο ή το βράδυ σας με μια τριλογία macarons παρέα με ένα παιχνιδιάρικο, αρωματικό Cosmopolitan στο Alexander’s Bar. Αν πάλι προτιμάτε το αλκοόλ σας σκέτο και «καθαρό» τότε μια παγωμένη Grey Goose παρέα με το macaron λεμόνι ή framboise, θα είναι ένας έξοχος συνδυασμός.
Στην υγεία σας!
⇒ ALEXANDER’S: Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, πλατεία Συντάγματος.
Διαβάστε ακόμα: GREY GOOSE VX: η ultra premium βότκα με ένα άγγιγμα… κονιάκ.