Τα Pet Nat κρασιά είναι φρουτένια, παιχνιδιάρικα, έχουν ενίοτε κάποια αζύμωτα σάκχαρα και είναι τέλεια είτε σόλο είτε με εύκολα μεζεδάκια.

Υπάρχουν κρασιά που είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν χαρά, χωρίς να απαιτούν πολλή σκέψη, κρασιά που αδειάζεις το μπουκάλι χωρίς να το καταλάβεις. Τα Petillant Naturel («χαϊδευτικά» Pet Nat) κρασιά ανήκουν ξεκάθαρα σε αυτή την κατηγορία και τώρα που οι θερμοκρασίες παίρνουν ανοδική πορεία αποτελούν ιδανική επιλογή. Είναι φρουτένια, παιχνιδιάρικα, έχουν ενίοτε κάποια αζύμωτα σάκχαρα (δείτε παρακάτω) και είναι τέλεια είτε σόλο είτε με εύκολα μεζεδάκια, τα λεγόμενα της τεμπέλας.

Πριν μπούμε στο ζουμί ας δούμε μερικές πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο παραγωγής των Pet Nat. Αρχικά η μέθοδος ονομάζεται methode ancestrale και αυτό λόγω του ότι είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους παραγωγής αφρωδών κρασιών. Λέγεται πως προηγήθηκε της methode traditionnelle της Καμπανίας και πως ανακαλύφθηκε (και αυτή) από Γάλλους μοναχούς στο Limoux.

Πως γίνεται; Το κρασί ξεκινάει τη ζύμωση και στα μισά περίπου μεταφέρεται σε φιάλη για να ολοκληρωθεί η ζύμωση και να εγκλωβιστεί μέσα το διοξείδιο του άνθρακα με τη μορφή φυσαλίδων. Ο αφρισμός τους είναι πιο ήπιος και συνήθως έχουν μια ελαφριά θολερότητα καθώς το κρασί δεν φιλτράρεται μετά το πέρας της ζύμωσης. Επίσης είναι συχνό φαινόμενο να έχουν και κάποια αζύμωτα σάκχαρα εφόσον το που θα σταματήσει η ζύμωση είναι ανεξέλεγκτο μιας και γίνεται μέσα στη φιάλη. Λόγω του ότι παίζει αυτό ο κομμάτι της «έκπληξης» χρειάζεται έναν μαέστρο και έμπειρο οινοποιό για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον πως τα Pet Nat παίζουν δυνατή μπαλίτσα παγκοσμίως και έχουν μπει σε πολλά wine bars (στο Λονδίνο και στο Παρίσι σαρώνουν), ιδίως με natural προσέγγιση. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στην Ελλάδα έχουμε πια αρκετά και μάλιστα πάρα πολύ καλά, οπότε πάμε να δούμε τα 5 πιο αγαπημένα μου.

Πέραν από τις σούπερ pop και fun ετικέτες του, έχει και όλα αυτά τα λουλουδάτα και λουκουμένια αρώματα της ποικιλίας με δροσιστική οξύτητα και τσαχπίνικες μπουρμπουλήθρες.

Pet Nat Μοσχοφίλερο Μποσινάκης

Το Pet Nat του Μποσινάκη μου έκλεψε την καρδιά από το Οινόραμα. Πέραν από τις σούπερ pop και fun ετικέτες του, έχει και όλα αυτά τα λουλουδάτα και λουκουμένια αρώματα της ποικιλίας με δροσιστική οξύτητα και τσαχπίνικες μπουρμπουλήθρες. Ανοιξιάτικες μπαλκονάδες με κους κους και sushi ή ταϊλανδέζικα πικάντικα και εξωτικά πιατάκια θα απογειωθούν δίπλα του.

Αποτελείται από Σαββατιανό και έχει φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, πεπονιού, περγαμόντου, ζύμης και κίτρου.

PetNat Vassaltis

Ναι, έχω φανερή αδυναμία στο PetNat του Βασάλτη. Μου θυμίζει καλοκαίρια που παγώνει στη θάλασσα ή στο ψυγειάκι κάτω από την ομπρέλα για να μας δροσίσει το μεσημεράκι. Αποτελείται από Σαββατιανό και έχει φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, πεπονιού, περγαμόντου, ζύμης και κίτρου. Έχει αναζωογονητική οξύτητα και είναι ξηρό. Είναι τέλειο σκέτο αλλά του πάνε και γλυκά τυράκια όπως μια γραβιέρα Κρήτης ή ένα κασέρι Βόλου. Αν ξεφύγουμε από τη φάση παραλία μπορεί να συνοδεύσει άνετα και πράσινες σαλάτες με φρούτα και τυριά όπως μια πράσινη σαλάτα με ροδάκινα και μπλε τυρί.

Λαμπερό γλειφιτζουρί χρώμα και έντονη προσωπικότητα.

Migma Pet Nat Rose Κτήμα Χατζηβαρύτη

Η πρώτη φορά που δοκίμασα το Migma Pet Nat Rosę της Χλόης Χατζηβαρύτη ήταν μέσα στην καραντίνα, τότε που έσκαγαν στο σπίτι μου φορτηγά με δείγματα. Το αγάπησα από την πρώτη γουλιά για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι το λαμπερό γλειφιτζουρί χρώμα του. Ο δεύτερος είναι η προσωπικότητα του: ζουμερές φράουλες, τριαντάφυλλα και φυτικός και βοτανικός Ξινομαυρίσιος χαρακτήρας και δομημένο στόμα. Παγωμένο, δίπλα σε πίτσα με nduja και ρόκα και δε θέλω τίποτα άλλο.

Ένα ήπιων παρεμβάσεων ροζέ Pet Nat από Λημνιώνα με χαρακτήρα κόκκινων φρούτων και λευκών λουλουδιών.

A-grafo Limniona Ancestral Rose Οινοποιείο Κοντοζήση

H Λημνιώνα είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο εξειδικεύεται το Οινοποιείο Κοντοζήση. Η ήπια φυσική οινοποίηση είναι το δεύτερο. Έτσι εδώ έχουμε ένα ήπιων παρεμβάσεων ροζέ Pet Nat από Λημνιώνα με χαρακτήρα κόκκινων φρούτων και λευκών λουλουδιών και έντονες, γαργαλιστικές φυσαλίδες. Είναι το κρασί που θα έβαζα δίπλα στη burrata μου με τοματίνια και φράουλα αλλά και εκείνο που θα συνόδευε αριστουργηματικά πλατό με αλλαντικά όπως culatello,  jamon serano reserva και cecina.

Αιθέριο στο στόμα αλλά με τονισμένη οξύτητα και τσαγανό.

Pet Nat Ασύρτικο Μαλαγουζιά Ανατολικός Αμπελώνας

Για το Pet Nat Ασύρτικο Μαλαγουζιά του Ανατολικού Αμπελώνα η ζύμωση ξεκινά σε αμφορέα, χαρίζοντας μια πιο γήινη υπόσταση στο κρασί. Το χαρμάνι από Ασύρτικο και Μαλαγουζιά δίνει τους γιαρμάδες, τα κίτρα, τις φράπες και τα λευκά άνθη σε ζάχαρη άχνη. Αιθέριο στο στόμα αλλά με τονισμένη οξύτητα και τσαγανό, θα το έβλεπα δίπλα σε πιο πολύπλοκα πιάτα όπως αποδομημένη σπανακόπιτα σε μορφή σαλάτας ή τάρτας, καλαμάρι τηγανιά με πιπεριές και μουστάρδα αλλά και καλαμάκια κοτόπουλου με πικάντικη σως γιαουρτιού.

Και όμως αυτή η ρετσίνα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα Pet Nat της ελληνικής αγοράς και όχι άδικα.

Bonus track: Αφρός Κεχρής

Και όμως αυτή η ρετσίνα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα Pet Nat της ελληνικής αγοράς και όχι άδικα. Είναι η ρετσίνα που «ξεγελάει» ακόμα και όσους δεν αγαπούν τη ρετσίνα και αυτό γιατί μοσχοβολάει τσουρέκι, μαστίχα, μαχλέπι, περγαμόντο, αχλάδι και κίτρο. Πεντανόστιμη μπουρμπουλήθρα με ισορροπημένη οξύτητα που φωνάζει καλαμαράκι τηγανητό με ταραμοσαλάτα και καραβιδάκι αχνιστό με βούτυρο και λεμόνι παρέα με προζυμένιο ψωμί για βουτιές.

ΥΓ.: Έρχεται στη Θεσσαλονίκη, 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου (και δεν είναι ψέμα) το Thessaloniki Wine Show 2024, του Στέφανου Κόγια. Αν βρίσκεστε εκεί γύρω να πάτε, αναμένεται να έχει πολύ κρασί και εξαιρετικά masterclasses με διακεκριμένους sommeliers και mixologists.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο Οινόραμα ανακαλύψαμε τα διαμαντάκια που θα πίνουμε όλη τη χρονιά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top