IMK32961

«Ο Lycello είναι ο πλέον ηδονιστικός καφές που έχω μυρίσει», λέει ο Σίμος Γεωργόπουλος. «Και μια εμπειρία που κάθε μανιακός με τον σπουδαίο καφέ θα πρέπει να προσφέρει έστω και για μια φορά στον εαυτό του».

Στον κόσμο του εκλεκτού καφέ το ρόλο του Άγιου Δισκοπότηρου έχει αναλάβει η Gesha. Μια ποικιλία σπανιότατη και πανάκριβη, που μπορεί έχει τις ρίζες της στο ομώνυμο χωριό της Αιθιοπίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή δίνει καρπό μόνο σε λιγοστά κτήματα του Παναμά. Βλέπετε το μεγάλο ύψος των δέντρων και οι τρομακτικά χαμηλές αποδόσεις την καθιστούν τόσο ασύμφορη που ακόμα και οι ίδιοι οι Αφρικανοί την εγκατέλειψαν.

Όμως ο σπουδαίος καλλιεργητής Don Pachi Serracin την έφερε στον Παναμά από το Ινστιτούτο καφέ της Κόστα Ρίκα (στο οποίο είχε διασωθεί) εκτοξεύοντας το καφεϊκό prestige της κεντροαμερικάνικης χώρας στα ουράνια. Και αυτό γιατί οι επιδόσεις που επιτυγχάνει όταν καλλιεργείται στις ορεινότερες φυτείες με τα ηφαιστειογενή εδάφη τη θέτουν στην κορυφή των ποικιλιών του κόσμου.

Η απόκτηση ενός μικρού πακέτου των 70 γραμμαρίων δεν απέχει και πολύ από αυτήν ενός φημισμένου έργου τέχνης. Δεν θα το βρεις στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, ούτε καν στο ψαγμένο καφεκοπτείο της, αφού η σπανιότητα αυτού του καφέ τον καθιστά αποκλειστικά και μόνο αντικείμενο δημοπρασιών.

«Ο Lycello είναι μια σπουδαία Βουργουνδία –και συγκεκριμένα το Musigny Vieilles Vignes του Vogue– μετεμψυχωμένη σε καφέ!»

Το κακό, βέβαια, της Gesha σε σχέση με ένα έργο τέχνης (το οποίο απλώς το αγοράζεις και το κρεμάς) είναι ότι πρέπει να την φτιάξεις καφέ! Έτσι όταν ο Lycello του παραγωγού Ninety Plus έπεσε στον μύλο, η πίεση δεν ανέβηκε μόνο στην Miss Silvia μου αλλά και στην καρδιά μου, αφού τα λάθη εδώ πληρώνονται ακριβά!

Θεωρητικά η σπουδαία ποικιλία αναδεικνύεται καλύτερα σε παρασκευή φίλτρου, όμως το Tailor Made εκτέλεσε ένα λεπτεπίλεπτο καβούρντισμα espresso, επιτρέποντάς μου να απολαύσω το μεγαλείο της Gesha on steroids!

Η αρωματική ένταση του Lycello δεν εντυπωσιάζει, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την πολυπλοκότητά του. Είναι ο πλέον ηδονιστικός καφές που έχω μυρίσει, αφού η πανδαισία των εξωτικών φρούτων, των γλυκών ινδικών μπαχαρικών, του περγαμόντου και των καρυδιών pecan μου θύμιζαν πολύ έντονα τα συγκλονιστικά γυναικεία αρώματα του Hermes από την σειρά Jardin Collection.

Όμως η ανυπέρβλητη ντελικατέτσα του γίνεται ακόμα πιο εμφατική στο στόμα, το οποίο διαθέτει πολύ ελαφρύ σώμα, σπουδαία οξύτητα και ένα τόσο εκρηκτικό flavor που θα έφερνε σε δύσκολη θέση ακόμα και την πλέον μυθική Σαμπάνια.

«Να είστε σίγουροι, πρόκειται για τη φθηνότερη από τις μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις!»

Ο συνδυασμός τύχης και διαίσθησης μου αποκάλυψε την αριστοκρατικότητα της Gesha από την πρώτη κιόλας προσπάθεια. Μια αριστοκρατικότητα ωστόσο εύθραυστη, κρυμμένη κάτω από μια ντελικάτη κρέμα που δεν συγχωρεί ούτε δευτερόλεπτο καθυστέρησης στην κατανάλωση. Η διαστροφή του home barista οδήγησε το χέρι μου σε πιο λεπτά κοψίματα, που σαν αποτέλεσμα είχαν πιο σκούρο και πυκνό καϊμάκι, περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη γλύκα. Όμως τα παραπάνω έφεραν στο φλιτζάνι μου μια πρίμα μπαλαρίνα που προπονείται για πυγμάχος, αφού η Gesha έχασε όλη την αέρινη παρουσία και τη μαγική της φινέτσα.

Με δεδομένη τη λεπτότητα, την σπανιότητα και το κύρος του, ο Lycello είναι μια σπουδαία Βουργουνδία –και συγκεκριμένα το Musigny Vieilles Vignes του Vogue– μετεμψυχωμένη σε καφέ! Μια εμπειρία που κάθε μανιακός με τον σπουδαίο καφέ θα πρέπει να προσφέρει έστω και για μια φορά στον εαυτό του.

Πολλοί λένε ότι ο καφές είναι η φθηνότερη από όλες τις γαστρονομικές απολαύσεις. Και μπορεί η τιμή αυτού του παναμέζικου διαμαντιού εν πρώτοις να φαίνεται ότι δεν επιβεβαιώνει τα παραπάνω, να είστε όμως σίγουροι ότι ο Lycello είναι η φθηνότερη από τις μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις!

Τιμή: 10€/ 70γρ., Tailor Made (τηλ. 213 0049645).

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top