Το Talisker 1o Eτών έχει έντονο άρωμα τύρφης, καπνισμένου ξύλου και αλμύρα της θάλασσας, ανάλογα με τη διάθεση χαϊδεύουν ή ταρακουνούν τον ουρανίσκο σε κάθε γουλιά.

 Η Νήσος του Skye, στη βορειοδυτική ακτή της Σκωτίας που πλέον συνδέεται και οδικώς με την ξηρά με γέφυρα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας (για κολύμπι δεν σας το συνιστώ, τα νερά του ωκεανού είναι αρκετά κρύα) χάρις στα άγρια ρομαντικά τοπία με τη δραματική θέα των απόκρημνων βράχων που κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα και τους χτυπά το κύμα, τα γραφικά ψαροχώρια και τα μεσαιωνικά κάστρα – για να μην αναφέρουμε τις pub, στις οποίες παραδοσιακά καταλήγει κάθε περιήγηση.

Προτού φτάσετε όμως στην pub, πρώτα θα κάνετε μια στάση στα περίφημα αποστακτήρια που φιλοξενούνται στο νησί. Το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους των Εσωτερικών Εβρίδων έχει μια οδοντωτή ακτογραμμή γεμάτη χερσονήσους και στενούς κολπίσκους, ένας από τους οποίους φιλοξενεί από το 1830 το αποστακτήριο Talisker. Δεν είναι τυχαίο πως οι φιάλες που βγαίνουν από το χωριουδάκι του Carbost αναγράφουν υπερήφανα Made by the Sea – κάτι που μπορεί να σημαίνει “Φτιαγμένο δίπλα στη θάλασσα” ή “Φτιαγμένο από τη θάλασσα”.

Η ιδιαίτερη ταυτότητα του Talisker οφείλεται εν πολλοίς στην αλμυρή ατμόσφαιρα του Ατλαντικού που συνδυάζεται με το γλυκό νερό της πηγής από το Cnoc nan Speireag.

Σίγουρα ισχύουν και τα δύο. Η ιδιαίτερη ταυτότητα του Talisker οφείλεται εν πολλοίς στην αλμυρή ατμόσφαιρα του Ατλαντικού που συνδυάζεται με το γλυκό νερό της πηγής από το Cnoc nan Speireag, το οποίο νερό φιλτράρεται φυσικά μέσα από τύρφη και προσθέτει επιπλέον πολυπλοκότητα στο ουίσκι. Η θαλασσινή αύρα περνά μέσα από τις χαραμάδες που είναι επίτηδες αφημένες στην οροφή και επιδρά στα βαρέλια στα οποία το ουίσκι ωριμάζει για χρόνια ή δεκαετίες. Το αποτέλεσμα είναι το μοναδικό μικροκλίμα του Loch Harport να δίνει στο ουίσκι που φτιάχνεται στη θέα των λόφων Cuillin αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που το έχει κάνει τόσο αναγνωρίσιμο και δημοφιλές.

Το μοναδικό μικροκλίμα του Loch Harport δίνει στο ουίσκι που φτιάχνεται στη θέα των λόφων Cuillin αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που το έχει κάνει τόσο αναγνωρίσιμο και δημοφιλές.

Από τις διάφορες εμφιαλώσεις του Talisker, η πιο γνωστή- το κατεξοχήν θα μπορούσαμε να πούμε- είναι αυτή των 10 ετών. Το έντονο άρωμα τύρφης, τα χαρακτηριστικά αρώματα καπνού και η έντονη αλμύρα της θάλασσας, «χαϊδεύουν» ή ταρακουνούν τον ουρανίσκο σε κάθε γουλιά. Ιδιαίτερο γευστικά, εύκολα αναγνωρίσιμο και εμφιαλωμένο σε ασυνήθιστο επίπεδο περιεκτικότητας αλκοόλ 45,8%, το Talisker είναι ένα από τα πιο βραβευμένα Single Malt Scotch Whiskies παγκοσμίως και ένα από τα πιο αγαπητά.

Η αιχμηρή, πικάντικη και καπνιστή γεύση του συνδυάζεται ιδανικά με καπνιστό σολομό και φρέσκα ιωδιούχα θαλασσινά όπως στρείδια.

Στο στόμα αφήνει γεύση αποξηραμένων φρούτων, ίχνη καπνού, και ισχυρή αίσθηση κριθαριού-βύνης. Μακρύ, ζεστό και πιπεράτο τελείωμα με  όμορφη γλυκύτητα. Λαμπρό χρυσαφί χρώμα. Πλούσιο και πλήρες σώμα. Η πληθωρική γεύση του, του έχει κερδίσει την επωνυμία  “η λάβα των Cuillins”.

Το Talisker όπως κάθε καλό ουίσκι το απολαμβάνεται κανείς σε κάθε στιγμή. Μπορείτε να το πιείτε σκέτο, κατά προτίμηση αραιωμένο με ελάχιστο νερό, το οποίο καλό είναι να είναι πτωχό σε μέταλλα, ιδανικά νερό πηγής. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε και ως κυρίως ποτό για το φαγητό. Το μεστό ύφος του αντικατοπτρίζει πραγματικά το θαλάσσιο περιβάλλον και η αιχμηρή, πικάντικη και καπνιστή γεύση του συνδυάζεται ιδανικά με καπνιστό σολομό ή θαλασσινά.

Η θαλασσινή αύρα επιδρά στα βαρέλια στα οποία ωριμάζει το ουίσκι για χρόνια ή δεκαετίες.

Αν έχετε συμμετάσχει σε Burns Night (καλομελέτα κι έρχεται: 25 Ιανουαρίου) τότε ήδη γνωρίζετε ότι η καπνιστή γεύση του Talisker συνδυάζεται εξαιρετικά με καρυκευμένα πιάτα κρέατος, όπως το haggis ή το γευστικά όχι πολύ μακρινό του κοκορέτσι (η βασική διαφορά ότι στο χάγκις τα εντόσθια δεν είναι τυλιγμένα αλλά ψιλοκομμένα και ψημένα μέσα στην κοιλιά του ζώου). Φυσικά ταιριάζει και με τη γεμιστή γαλοπούλα και τα ωραία ψητά των γιορτών.

Ακόμα συνδυάζεται πολύ άνετα με ζεστές χειμωνιάτικες βελουτέ σούπες κρέατος ή λαχανικών, ακόμα και με λιπαρές ψαρόσουπες, με παστά κρέατα ή καπνισμένα ψάρια (όσο πιο καπνιστό τόσο καλύτερα), με αλμυρά παλαιωμένα τυριά όπως η πικάντικη γραβιέρα, ένα καλό παλιό σκληρό κίτρινο ολλανδικό τυρί,  ή ένα ώριμο cheddar.

Το Talisker κουβαλάει μια αδρή λεπτότητα που απελευθερώνεται σε κάθε γουλιά ταξιδεύοντας τον γευσιγνώστη νοερά στο όμορφο και άγριο τοπίο του Skye.

Από αυτή  τη γευστική πανδαισία, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα αλλαντικά – ελαφριά είτε πιο καρυκευμένα. Με κάθε είδους βολβούς, και βέβαια με κάθε είδους ψωμάκια, κράκερ και παξιμάδια ή κριτσίνια, ιδίως από βρώμη και σίκαλη. Επιπλέον συνοδεύει και όλες τις ελληνικές παραδοσιακές πίτες (πιπεράτη σπανακόπιτα). Φυσικά συνδυάζεται και με ασιατικές κουζίνες. Το Talisker κουβαλάει μια αδρή λεπτότητα που απελευθερώνεται σε κάθε γουλιά ταξιδεύοντας τον γευσιγνώστη νοερά στο όμορφο και άγριο τοπίο του Skye.

Άλλη μια πανδαισία γεύσεων που προσφέρουν τα θαλασσινά ουίσκι, με το Talisker να πρωτοστατεί, είναι η συνοδεία τους με στρείδια. Ήταν σύνηθες, στις σκωτσέζικες pubs, να προτείνουν τον συγκεκριμένο συνδυασμό, μιας και τα στρείδια μαζί με το ουίσκι είναι τοπικής παραγωγής. Εκτός από το Talisker 10 Year Old υπάρχουν και μια σειρά από πιο ώριμες ετικέτες, που πηγαίνουν τα επίζηλα χαρακτηριστικά του αγαπημένου ουίσκι σε μεγαλύτερα και πιο μύχια γευστικά βάθη.

Όμως το Talisker 10 Ετών παραμένει μια βασική και αδιαμφισβήτητη αξία στους φίλους των εκλεκτών αποσταγμάτων. Μεγαλωμένο ανάμεσα στους λόφους και στη θάλασσα, το Talisker κουβαλάει μια αδρή λεπτότητα που απελευθερώνεται σε κάθε γουλιά ταξιδεύοντας τον γευσιγνώστη νοερά στο όμορφο και άγριο τοπίο του Skye.

Ένα αγαπημένο single malt για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.

Απολαύστε υπεύθυνα.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: Η γαλλική βότκα CÎROC είναι φτιαγμένη από εκλεκτά σταφύλια.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top