Το «Πιρουνάκι» της Ελένης: Φαγάδικο σαν στο σπίτι της

Ο nomad chef Ανδρέας Λαγός δοκιμάζει, διασκεδάζει και προτείνει. Στην Αθήνα και όχι μόνο.

 
DSC_0494

«Αν βρεθείτε στον Βόλο και μπείτε στο ”Πιρουνάκι”, η Ελένη θα σας περιποιηθεί σαν μια καλή φίλη».

Οταν η «δική μου» Ελένη Ψυχούλη μιλάει για την πόλη στην οποία γεννήθηκε, τον Βόλο, και το μαγευτικό Πήλιο, τα μάτια της λάμπουν από (ολοζώντανες) μνήμες. Τελικά όλος αυτός ο νόστος ήταν φυσικό (λόγω του «τερέν» όπου κινείται) να οδηγήσει στην ιδέα μιας δικής της «κουζίνας» στον τόπο όπου μεγάλωσε. Και εγένετο «Πιρουνάκι».

Η αίθουσα θυμίζει σπίτι που επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα η ίδια: αν τη γνωρίζεις στενότερα, αναγνωρίζεις αμέσως το «φλύαρο» ύφος που θέλει πάντα για την διακόσμηση των χώρων της. Κι όσο για την κουζίνα, η Ελένη κάνει αυτό που ξέρει καλά: μαγειρεύει σαν μαμά, με ό,τι καλύτερο υλικό από την αγορά. Δεν τσιγαρίζει, δεν χρησιμοποιεί έτοιμους ζωμούς, φυτικές κρέμες ή κρέμα γάλακτος.  Μαγειρεύει τοπικές συνταγές, που δεν φοβούνται να γίνουν λίγο πιο κοσμοπολίτικες, να ταξιδέψουν στα μυρωδικά του κόσμου. Και, καθώς είναι αθεράπευτα τελειομανής, θέλει να περάσει στις γεύσεις της τις εποχές και τα προϊόντα του τόπου της.

p9

«Στην αίθουσα αναγνωρίζεις αμέσως το ‘’φλύαρο’’ ύφος που θέλει η ίδια για τη διακόσμηση των χώρων της».

Αγαπώ πολύ τις τάρτες της με σπιτική ζύμη, που μοσχοβολούν γίδινο βούτυρο, τη μακαρονάδα με λευκό ταραμά, θυμάρι και λεμόνι (εξαιρετικός συνδυασμός), τα βολιώτικα φρέσκα μοσχαρίσια λουκάνικα με πουρέ πιρουνάτο, φέτα και μαϊντανό. Η μαγειρική της για μένα –παρόλο που η ίδια δεν το παραδέχεται‒ στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά, δημιουργεί εικόνες θαλπωρής και ξεγνοιασιάς παρέα με αγαπημένους φίλους και οικείους ανθρώπους. Προϊδεάζοντας για μια νέα, έχω την αίσθηση, γαστρονομική τάση (που ευνοούν και οι καιροί…), η οποία εστιάζει στο ουσιαστικό, στο μακριά απ’ τα περιττά και τις περίπλοκες ιδέες.

Αν βρεθείτε στον Βόλο και μπείτε στο «Πιρουνάκι» της, η Ελένη είναι σίγουρο ότι θα σας μαγειρέψει με την ψυχή της και θα σας περιποιηθεί σαν μια καλή φίλη. Όπως κάνει πάντα με όλους τους δικούς της ανθρώπους.

Πιρουνάκι, Ογλ 20, Βόλος, 2421 021206.

p8

Τα πιάτα που θα έρθουν στο τραπέζι στοχεύουν «κατευθείαν στην καρδιά, η μαγειρική της δημιουργεί εικόνες θαλπωρής και ξεγνοιασιάς παρέα με οικείους ανθρώπους».

p10

Ένα δικό της εστιατόριο στην πόλη όπου μεγάλωσε. Η Ελένη έκανε πραγματικότητα ένα όνειρο που της γλύκαινε την ψυχή.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close