Τα κρασιά του Torres (η σειρά Natureo) είναι κάποια από τα καλύτερα στην κατηγορία «χωρίς αλκοόλ». Έχει λευκό, ροζέ, κόκκινο και αφρώδες.

Μπορεί να κουνάτε το κεφάλι ή να σκέφτεστε τι ξενέρωτα είναι αυτά που σας λέω και ποιος ο λόγος να πιείτε κρασί χωρίς αλκοόλ αλλά μάλλον δεν το έχετε σκεφτεί εκτενώς το θέμα. Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ όμως για να φωτίσω τις πλευρές ενός μεγάλου trend, που πιστέψτε με, ήρθε για να μείνει.

Αρχικά ας δούμε πως γίνεται το κρασί χωρίς αλκοόλ. Κατά την αλκοολική ζύμωση οι ζύμες μετατρέπουν τη ζάχαρη του μούστου σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Μετά το τέλος της ζύμωσης ή και της ωρίμασης, το κρασί υπόκειται σε μια διεργασία που ονομάζεσαι αντίστροφη ώσμωση, προκειμένου να αφαιρεθεί το αλκοόλ που περιέχει. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω πολύ απλά.

Ο λόγος ύπαρξης αυτών των κρασιών και η αυξανόμενη δημοφιλία τους οφείλεται στην ανάγκη για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, φυσικά για λόγους υγείας.

Το κρασί περνάει από ένα ειδικό φίλτρο, με πολύ μικρούς πόρους από τους οποίους περνάει μόνο το αλκοόλ και το νερό. Μετά γίνεται απόσταξη του αλκοόλ και το νερό, χωρίς αλκοόλ πλέον, επιστρέφεται στα δομικά και γευστικά συστατικά του κρασιού που δεν πέρασαν από το φίλτρο. Με τη διαδικασία αυτή δεν αφαιρείται όλο το αλκοόλ, παραμένει περίπου 0.5 % στο κρασί. Φυσικά και δεν πρόκειται για μια ήπια διαδικασία, όπως καταλαβαίνετε και σαφέστατα αφαιρεί ή αλλοιώνει κάποια από τα αρώματα αλλά και τη δομή του κρασιού.

Σκεφτείτε το λίγο σαν τον πύργο του Jenga. Αφαιρείς κάποια σημαντικά τουβλάκια (το αλκοόλ) και χαλάει η ισορροπία του πύργου. Μετά φυσικά ο οινοποιός μπορεί να παρέμβει κάπως, διορθώνοντας οξύτητα ή σάκχαρα στο τελικό προϊόν, ώστε να επιτύχει ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα. Να σημειωθεί εδώ πως δεν πρόκειται για μια οικονομική διαδικασία μιας και το κόστος της αρχικής επένδυσης ξεπερνάει τα 4 μηδενικά. Επίσης δεν είναι και νόμιμο παντού, χρειάζεται ειδική άδεια και τα σχετικά.

Tα κρασιά Freixenet μπορούμε να τα βρούμε σε λευκή και ροζέ εκδοχή (φωτογραφία: freixenet.es).

Κακά τα ψέματα, το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν προσφέρει την ίδια γευσιγνωστική εμπειρία όπως ας πούμε κάνει η μπύρα χωρίς αλκοόλ, που σε κάποιες πολύ επιτυχημένες περιπτώσεις δεν το καταλαβαίνεις καν. Το κρασί χωρίς αλκοόλ το καταλαβαίνεις, τουλάχιστον όσα έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Και τότε γιατί να ασχοληθούμε με αυτό; Ο λόγος ύπαρξης του και η αυξανόμενη δημοφιλία του οφείλονται στην ανάγκη για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, φυσικά για λόγους υγείας.

Ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί έχει περίπου 100 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι κρασί χωρίς αλκοόλ έχει περίπου 25.

Η κίρρωση του ήπατος είναι συνδεδεμένη με την κατάχρηση αλκοόλ και τον αλκοολισμό. Οι ειδικοί προτείνουν να μην ξεπερνάμε τις 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (ένα μικρό ποτήρι κρασί είναι περίπου 1,5 μονάδα). Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν πως υπάρχει σύνδεση με την εμφάνιση κάποιων ασθενειών (καρκίνος του παγκρέατος π.χ. ) και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σε μακροχρόνια βάση. Πέραν όμως των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων υπάρχουν και αυτά που θέλουν μόνο μια στιγμή. Δεν οδηγούμε αφού καταναλώσουμε αλκοόλ. Ο αριθμός των τροχαίων που έχουν συμβεί όταν ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ είναι δραματικά μεγάλος.

Δε θα σας μαυρίσω άλλο την ψυχούλα και θα σας πάω σε πιο ευχάριστους λόγους που κάποιος δεν θέλει να πιει αλκοόλ όπως είναι η εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες σε αυτή την φάση της ζωής τους είναι καλό να αποφεύγουν το αλκοόλ αλλά και το τσιγάρο και δεν είναι νέο αυτό. Το κρασί χωρίς αλκοόλ είναι μια λύση ή επιλογή για να μη νιώθουν “αποκλεισμένες” από τα φαγοπότια ή τα οικογενειακά γλέντια.

Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή ή που απλά δε θέλουν να καταναλώσουν αλκοόλ. Και φυσικά μην ξεχνάμε και τις θερμίδες έτσι. Ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί έχει περίπου 100 θερμίδες (συν – πλην ανάλογα με την ποικιλία, το % αλκοόλ και τα σάκχαρα) ενώ ένα ποτήρι κρασί χωρίς αλκοόλ έχει περίπου 25. Οπότε ναι το κρασί χωρίς αλκοόλ είναι και για εκείνους που θέλουν να πιούν κάτι με το γεύμα τους αλλά δε θέλουν τις θερμίδες του αλκοόλ. Προσοχή σε αυτό το σημείο. Αρκετά κρασιά που δεν έχουν αλκοόλ έχουν παραπάνω σάκχαρα για να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση πιο πλούσιου σώματος, οπότε πριν το πάρετε ρίξτε μια ματιά στην πίσω ετικέτα.

Tο Nοughty Chardonnay, ένα αφρώδες Chardonnay χωρίς αλκοόλ (φωτογραφία: ve-refinery.ch).

Φτάνουμε στο παρασύνθημα. Αν θέλουμε να πιούμε κρασί χωρίς αλκοόλ, ποιο να προτιμήσουμε; Τα κρασιά του Torres (η σειρά Natureo) είναι κάποια από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει, με διαφορά. Έχει λευκό, ροζέ, κόκκινο και αφρώδες. Το λευκό από Μοσχάτο είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο της σειράς μιας και έχει όλα τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας και ισορροπημένη οξύτητα.

Μια πιο «εύκολη» κατηγορία για να ποντάρετε είναι τα αφρώδη χωρίς αλκοόλ.

Μετά, μια πιο «εύκολη» κατηγορία για να ποντάρετε είναι τα αφρώδη χωρίς αλκοόλ. Σας είχα μιλήσει και σε προηγούμενο άρθρο για το αφρώδες κρασί της Kylie Minogue, το οποίο είναι σίγουρα τίμιο. Μετά έχουμε την Freixenet σε λευκή και ροζέ εκδοχή που λένε πως είναι καλοφτιαγμένα (δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα). Επίσης εδώ παίζει πολύ και το Nοughty Chardonnay, ένα αφρώδες Chardonnay χωρίς αλκοόλ.

Τα μη αλκοολούχα Roots Divino μπορούν να συνδυαστούν με αφρώδες κρασί χωρίς αλκοόλ ή σόδα.

Τα αρώματα είναι ευχάριστα αλλά βρίσκω τον αφρισμό του λίγο Tuborg like (κοινώς μοιάζει με σόδα και όχι με την καλή έννοια). Θα το επέλεγα για να κάνω ένα virgin Βellini με πουρέ ροδάκινο, τώρα που είναι και η εποχή του. Γενικά η επιλογή να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ένα spritz χωρίς αλκοόλ παίζει και πραγματικά είναι αρκετά απολαυστική, ιδίως τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και αποζητάμε τη δροσιά.

Έχει πάρει το μάτι μου τα μη αλκοολούχα Roots Divino που μπορούν να συνδυαστούν με αφρώδες κρασί χωρίς αλκοόλ ή σόδα. Μπορείτε να κάνετε ακόμα και Aperol spritz (τύπου γιατί δεν έχει Aperol) χωρίς αλκοόλ, αναμιγνύοντας αφρώδες κρασί χωρίς αλκοόλ με Crodino Rosso και πορτοκάλι, για να συνοδεύσετε τα aperitivo σας. To Crodino είναι ένα Ιταλικό bitter απεριτίφ με βότανα και εσπεριδοειδή, χωρίς αλκοόλ (ανήκει στην Campari Group, για να καταλάβετε).

Ας απολαύσουμε υπεύθυνα και χωρίς τύψεις αυτό το καλοκαίρι!

Cheers!

 

Διαβάστε ακόμα: Brad Pitt, Jay-Z, Kylie και άλλοι διάσημοι στο… ποτήρι. Αξίζουν τα κρασιά των celebrities;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top