Ανάμεσα στα εξτραδάκια που δοκιμάσαμε ήταν το Chambolle-Musigny 1er Cru “Les Chabiots” 2019.

Μια πολύ μουντή και βροχερή Δευτέρα έσκασε πρόσκληση στο email μου, από τον Richard Bampfield MW, σχετικά με την παρουσίαση-γευσιγνωσία των κρασιών του Albert Bichot, για τη χρονιά 2022, πριν καν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Όπως καλά φαντάζεστε, αυτά δε χάνονται, έτσι φόρεσα τα καλά μου και κατευθύνθηκα στο 67 Pall Mall (ένα από τα σπουδαιότερα πριβέ wine clubs του κόσμου). Φτάνοντας εκεί συνάντησα την αφρόκρεμα της βρετανικής οινικής σκηνής. Για να καταλάβετε, καθόταν δίπλα μου η Jancis Robinson MW! Για αυτή την παρουσίαση είχαν έρθει άνθρωποι του οινοποιείου για να μας παρουσιάσουν τη χρονιά του 22 αλλά και να απαντήσουν σε όλες μας τις ερωτήσεις. Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν 20 και υπήρχαν και 4 bonus από άλλες χρονιές.

Πριν σας πάω στο ζουμί όμως ας δούμε μερικές πληροφορίες για τον Albert Bichot.  Η οικογένεια Bichot έχει ταυτίσει το όνομα της με τη Βουργουνδία εδώ και αιώνες. Η εγκατάσταση τους στη Βουργουνδία έγινε το 1350. Ενώ η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί μετρά από το 1831. Ο Bichot έχει ιδιόκτητα αμπέλια αλλά είναι παράλληλα και ένας από τους μεγαλύτερους negociants της περιοχής (και όχι μόνο). Κάτω από την ομπρέλα Bichot υπάρχουν πολλά οινοποιεία, ιδιόκτητοι αμπελώνες αλλά και συνεργαζόμενοι αμπελουργοί, με τους οποίους δουλεύουν πολύ στενά εδώ και δεκαετίες.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως έχουν καταφέρει και έχουν πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας για τα ιδιόκτητα αμπέλια τους αλλά και για όλα τα αμπέλια στην Côte d’Or και Côte Chalonnaise. Αυτή τη στιγμή στη συλλογή τους μετράνε 47 πιστοποιημένα βιολογικά κρασιά. Αν αναλογιστεί κανείς το πολύ δύσκολο και απαιτητικό κλίμα της Βουργουνδίας, τις ιδιαιτερότητες του Pinot Noir αλλά και τα απρόβλεπτα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, αυτό ακούγεται το λιγότερο εντυπωσιακό.

Στο Pouilly Fuisse 1er Cru (2019) Clos Reyssie το βαρέλι φαίνεται λίγο περισσότερο στο στόμα και πιθανά να θέλει λίγο το χρόνο του για να δέσει πιο αρμονικά. Θα το ξανάβλεπα μετά από 2 χρόνια.

Domaines Albert Bichot © Flore Deronzier

Η χρονιά του 2022 περιγράφεται ως ανακουφιστική, ξηρή και ζεστή από τον Matthieu Mangenot, Assistant Technical Director του Albert Bichot. Ανακουφιστική γιατί το 2021 ήταν μια κακή χρονιά, που χάθηκε μεγάλο μέρος των σταφυλιών. Ξηρή και ζεστή γιατί τα επίπεδα βροχόπτωσης ήταν πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου για την περιοχή και γιατί ο Μάιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια ενώ το καλοκαίρι ο υδράργυρος έφτασε και τους 40. Επίσης σε όλα τα ερυθρά κρασιά χρησιμοποιούνται ολόκληρα τσαμπιά στην οινοποίηση (20-35%) ενώ η χρήση νέου βαρελιού παίζει αρκετά χαμηλά (περίπου 20% στα λευκά και 20-40% στα ερυθρά).

Και τώρα, έχοντας πει αυτά, έφτασε η ώρα της δοκιμής. Ξεκινήσαμε με το με το Aligote Champ Renard (αναμένεται να εμφιαλωθεί μέσα στο Δεκέμβριο). Σε περίπτωση που δεν το έχετε αντιληφθεί το Aligote είναι πολύ hot και προβλέπεται να κάνει μεγάλη καριέρα οσονούπω. Το κρασί έχει λεπτεπίλεπτα αρώματα ακακίας, αγιοκλήματος, αχλαδιού, περγαμόντου και κρέμας, με πολύ τραγανή οξύτητα. Μετά είχαμε το Macon Milly-Lamartine (αυτό εμφιαλώθηκε τέλος Μαίου). Εξαιρετικά απολαυστικό με νότες μήλου ποσέ, λεμονιού, ροδάκινου, λευκών λουλουδιών, κρέμας βανίλιας και μοσχοκάρυδου, με κρεμώδη υφή και πολύ ισορροπημένο στόμα. Επόμενο κρασί το Cote d’Or Secret de Famille (θα εμφιαλωθεί μέσα στο Δεκέμβριο) το οποίο βρήκα πιο αυστηρό συγκριτικά με τα άλλα αλλά παράλληλα πιο γαστρονομικό, με πιο “αλμυρές” και φουντουκένιες νότες.

Και φτάνουμε στο πρώτο αγαπημένο μου κρασί της δοκιμής, το Mercurey Les Champs Michaux (εμφιαλώθηκε στις 25 Μαΐου). Φίνο, γοητευτικό, με αρώματα ακακίας, brioche, αγιοκλήματος, musk, αχλαδιού, κίτρου, μήλου και διακριτικές νότες βανίλιας. Υπέροχο στόμα, με απίθανα ισορροπημένο βαρέλι, δροσιστική οξύτητα και βουτυράτη υφή. Ακολουθεί το Pouilly Fuisse 1er Cru (από το 2019) Clos Reyssie (εμφιαλώθηκε 24 Ιουλίου). Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα το ζεστότερο κλίμα αυτής της περιοχής με πληθωρικό πυρηνόκαρπο αλλά και τροπικό φρούτο, πιο στρογγυλό στόμα και ελαφρώς πιο “ζεστό”. Το βαρέλι φαίνεται λίγο περισσότερο στο στόμα και πιθανά να θέλει λίγο το χρόνο του για να δέσει πιο αρμονικά. Θα το ξανάβλεπα μετά από 2 χρόνια.

Για το Vosne-Romanee 1er Cru “Les Malconsorts”  τι να πούμε; Απίθανη καθαρότητα φρούτου και ακρίβεια laser στην οινοποίηση που αφήνει τις άγριες φράουλες, τα σμέουρα, τα βύσσινα, τα μπαχάρια και τα φρέσκα βότανα να λάμψουν.

Το πανόραμα των κρασιών Albert Bichot που δοκιμάστηκαν.

Το Chablis Grand Cru Moutonne (εμφιαλώθηκε τέλος Νοεμβρίου) Monopole έρχεται στα ποτήρια μας και εντυπωσιάζει. Πρόκειται για ένα κρασί από ένα αμπελοτόπι 2.35 ha, που βρίσκεται κατά 95% στο Vaudesir και 5% στο Preuses (στην καρδιά των Grand crus δηλαδή). Το κρασί πατάει σε mineral χαρακτήρα που πλαισιώνεται από νότες εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ζύμης. Ωραία ισορροπημένη η λεμονάτη οξύτητα στο στόμα. Απολαυστικό και τώρα και πολύ πολύ αργότερα.

Και μοιραία φτάνουμε στα δυο μεγάλα πυροβολικά των λευκών, το Beaune 1er Cru Clos Des Mouches και το Corton-Charlemagne Grand Cru από (και τα δυο θα εμφιαλωθούν τον Ιανουάριο του 2024). Το Clos des Mouches είναι αρωματική βόμβα, με πληθωρικό φρούτο αλλά και φλοράλ χαρακτήρα και απίστευτη διαχείριση βαρελιού (25% νέα δρυς, 14 μήνες παλαίωση). Στο στόμα η δομή του δίνει ρεσιτάλ ισορροπίας ανάμεσα στο πληθωρικό και το φίνο. Ναι καλά καταλάβατε, αυτό ήταν το δεύτερο αγαπημένο μου κρασί. Τώρα για το Corton-Charlemagne, τα λόγια είναι περιττά. Ακόμα και στη νεότητα του αυτό το κρασί γοητεύει με τη δύναμη, τη συγκέντρωση και την πολυπλοκότητα του. Πλούσιο φρούτο, γεμάτο σώμα, στιβαρή δομή, λουλουδάτες νότες και απόλυτα ισορροπημένο βαρέλι. Το θέλω σε 10 χρόνια παρέα με αστακό με brown butter και ξύσμα λεμονιού.

Τελειώσανε τα λευκά και πάμε στα κόκκινα. Πρώτο σέρνει το χορό το Moulin-A-Vent από το Beaujolais (εμφιαλώθηκε 7 Σεπτεμβρίου του 2023). Δεν είναι μυστικό πως όλοι οι ξύπνιοι παραγωγοί της Βουργουνδίας έχουν επενδύσει στο Beaujolais. Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πολύ αρωματικό και εκφραστικό κρασί (χαρίζει η semi carbonic) με γλυκά κόκκινα και μαύρα φρούτα, βιολέτες, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Ήταν το μόνο κρασί της δοκιμής που φάνηκε η ζεστή χρονιά με αλκοόλ 14+ αλλά αν αγαπάτε το στυλ των Pinot Noir της Νέας Ζηλανδίας αυτό το κρασί πρέπει να το δοκιμάσετε σίγουρα.

Το Clos des Mouches είναι αρωματική βόμβα, με πληθωρικό φρούτο αλλά και φλοράλ χαρακτήρα και απίστευτη διαχείριση βαρελιού.

Το 67 Pall Mall είναι ένα από τα σπουδαιότερα πριβέ wine clubs του κόσμου.

Μπαίνουμε Βουργουνδία με το Cote d’Or Pinot Noir (εμφιαλώθηκε 17 Ιουλίου) που είναι ελαφρύ και φρουτώδες, με τραγανό κόκκινο φρούτο, βοτανικές νύξεις και ήπιες τανίνες. Και τώρα σας παρουσιάζω ένα από το πιο value for money αμπελοτόπια της Βουργουνδίας, το Santenay και το κρασί Santenay Les Charmes (εμφιαλώνεται το Φεβρουάριο του 2024). Αιθέριο, με σμέουρα, φράουλες, κράνα, βιολέτες, λεβάντες και δαντελένιες τανίνες. Εξαιρετικό. Σε ίδια λογική κινείται και το Mercurey 1er Cru Champs-Martin (εμφιαλώθηκε 26 Ιουλίου) απλά έχει μια πιο αρρενωπή διάσταση με νότες γραφίτη, πιο γεμάτο σώμα και περισσότερες τανίνες. Το Savigny-Les-Beaune “les Grands Picotins” (θα εμφιαλωθεί Φεβρουάριο του 2024) από την άλλη, είναι πιο βοτανικό, πιο γήινο με περισσότερες umami νότες και μέτριες τανίνες.

Και φτάνουμε στο Pommard Clos des Ursulines (θα εμφιαλωθεί Ιανουάριο – Μάρτιο του 24). Εδώ “σοβαρεύουν” τα πράγματα. Οι βοτανικές νότες, η λεβάντα, το βύσσινο και οι meaty νότες κυριαρχούν, αν και το κρασί είναι πιο αυστηρό αρωματικά. Στο στόμα είναι το κρασί με τις υψηλότερες τανίνες, με πολύ καλά δομημένη παλέτα. To Pommard θεωρείται το χωριό που κάνει τα πιο “αρρενωπά” Pinot και με αρκετά μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Το συγκεκριμένο κρασί ιδανικά θα ήθελα να το βλέπω ανά 5ετία και να βλέπω πως εξελίσσεται. Τώρα που ζεσταθήκαμε πάμε και στο Corton Grand Cru “Clos des Marechaudes” (θα εμφιαλωθεί Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2024).

Η Βουργουνδία θα είναι πάντα Βουργουνδία. Σε ένα flight 20 κρασιών σε όλα τα εύρη τιμών, δε βρήκα ούτε ένα μέτριο κρασί.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του αμπελοτοπιού, πέραν από το ότι αποτελεί μονοπώλιο του Domaine du Pavillon, είναι οτι μέσα σε αυτά τα 2 ha συμπεριλαμβάνονται ένα κομμάτι Grand Cru και ένα κομμάτι Premier Cru. Παράλληλα είναι ένα από τα πιο ηλιόλουστα σημεία στον λόφο του Corton. Έτσι έχουμε πιο ώριμο φρούτο και εκφραστική μύτη, πλαισιωμένη από γλυκά μπαχάρια όπως κανέλα και γαρύφαλλο αλλά και βοτανικές νύξεις πράσινου τσαγιού. Στο στόμα είναι σαρκώδες και στρογγυλό. Το Morey-Saint-Denis 1er Cru “Les Sorbets” (θα εμφιαλωθεί Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2024) βρίσκεται ανάμεσα στο Gevrey-Chambertin και το Chambolle-Musigny, παίρνοντας λίγο από την αιθέρια φύση του Chambolle-Musigny αλλά και τη ρωμαλαία δομή του Gevrey-Chambertin. Το κρασί πατάει σε γήινες και mineral νότες αλλά και αρώματα κέδρου, ροδιού, άγριας φράουλας και ξύσματος πορτοκαλιού σαγκουίνι. Η οξύτητα στο στόμα είναι αρκετά τονισμένη και οι τανίνες στιβαρές παρέχοντας τη ραχοκοκκαλιά του κρασιού.

Φτάνουμε στο πρώτο αγαπημένο μου ερυθρό από τη δοκιμή, το Nuits-Saint-George 1er Cru (θα εμφιαλωθεί Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2024). Μιλάμε για την επιτομή της κομψότητας. Βότανα, μωβ λουλούδια και μικρά κόκκινα φρούτα συνθέτουν ένα πολύ γοητευτικό μπουκέτο. Το φρούτο είναι πυκνό και πληθωρικό στο στόμα, με το μέτριο (+) σώμα να ισορροπεί με την δροσιστική οξύτητα. Τώρα για το Vosne-Romanee 1er Cru “Les Malconsorts” (θα εμφιαλωθεί Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2024) τι να πούμε; Απίθανη καθαρότητα φρούτου και ακρίβεια laser στην οινοποίηση που αφήνει τις άγριες φράουλες, τα σμέουρα, τα βύσσινα, τα μπαχάρια και τα φρέσκα βότανα να λάμψουν. Λεπτεπίλεπτο και παράλληλα δυναμικό στο στόμα, με ατέλειωτη επίγευση.

Για το Corton-Charlemagne, τα λόγια είναι περιττά. Ακόμα και στη νεότητα του αυτό το κρασί γοητεύει με τη δύναμη, τη συγκέντρωση και την πολυπλοκότητα του.

Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν 20 και υπήρχαν και 4 bonus από άλλες χρονιές.

Αν δεν υπήρχε το VosneRomanee θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Στο Latricieres-Chambertin Grand Cru (θα εμφιαλωθεί Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2024) φαίνεται η “δροσιά” του συγκεκριμένου σημείου. Η μύτη κυριεύεται  από φρέσκα κόκκινα φρούτα του δάσους και πικάντικες νότες πιπεριού και μπαχαριού. Στο στόμα η κοφτερή οξύτητα και οι μεταξένιες τανίνες κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ένα κρασί με πολύ δρόμο μπροστά του. Το Clos de Vougeot Grand Cru (θα εμφιαλωθεί Φεβρουάριο – Απρίλιο του 2024) ήταν το τελευταίο κρασί της χρονιάς 2022 που δοκιμάστηκε. Το συγκεκριμένο κρασί σαγηνεύει σίγουρα με την πολυπλοκότητα του (κάθε φορά που επέστρεφα στο ποτήρι έβλεπα κάτι άλλο), με τη συμπύκνωση και με την ποιότητα των τανινών του. Ναι, έχει σίγουρα αισθητές τανίνες αλλά ώριμες, καλοδουλεμένες. Τανίνες, που ξέρω με βεβαιότητα, πως θα δώσουν στο κρασί το εισιτήριο του χρόνου αλλά θα είναι πάντα ευχάριστες ακόμα και στη νεότητά τους.

Τα εξτραδάκια που δοκιμάσαμε ήταν το Volnay και Chambolle-Musigny 1er Cru “Les Chabiots” 2019 αλλά και το Cremant de Bourgogne. Ένα έχω να σας πω και ακούστε το καλα: όπου βρείτε Βουργουνδία του 2019 τη χτυπάτε αλύπητα. Απίθανη χρονιά, υπέροχα κρασιά, που ήδη είναι σε φοβερή φάση. Το δεύτερο που έχω να πω είναι πως το Volnay δε λαμβάνει όση προβολή του αξίζει. Είναι σταθερά μια από τις αγαπημένες μου Βουργουνδίες, πολύ φίνο αλλά πάντα απολαυστικό και με καλό value for money. Το τελευταίο θα μας απασχολήσει πολύ μελλοντικά που οι τιμές της Βουργουνδίας θα έχουν γίνει ακόμα πιο απλησίαστες.

Κλείνοντας, έχω να πω και κάτι ακόμα: Αναζητάμε πάντα και παντού νέες συγκινήσεις. Pinot Noir από την Τασμανία, τη Ρουμανία, την Ελβετία αλλά όσο ωραία και καλοφτιαγμένα να είναι, η Βουργουνδία θα είναι πάντα Βουργουνδία. Σε ένα flight 20 κρασιών σε όλα τα εύρη τιμών, δε βρήκα ούτε ένα μέτριο κρασί, σαφώς παίζει ρόλο και η “εγγύηση” του Albert Bichot αλλά κυρίως μιλάμε για τον τόπο και το sense of place που έχουν αυτά τα κρασιά.

// Τα κρασιά του οίκου Albert Bichot εισάγονται στην Ελλάδα από την Trinity Wines. 

 

Διαβάστε ακόμα: Το ξέρατε ότι οι Άγγλοι βγάζουν σοβαρότατα αφρώδη; 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top