«Με την κλιματική αλλαγή οι προϋποθέσεις γίνονται όλο και πιο κατάλληλες; για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών στην Αγγλία» (όπως το Nyetimber Blanc de Blancs) μας λέει από το Λονδίνο η Wine Vixen του Andro. (φωτό: Rosana McPhee, hotandchilli.com)

Εσείς ρωτάτε, εγώ απαντάω για ακόμα μια φορά. Αυτή τη φορά απαντώ στην ερώτηση «πως είναι το αγγλικό κρασί» μέσα από ένα χορταστικό και απολαυστικό tasting εγγλέζικων sparkling κρασιών. Έχω την τύχη και τη χαρά να συνεργάζομαι με φοβερούς ανθρώπους της οινικής σκηνής του Λονδίνου, έτσι όταν άρχισα να σκέφτομαι αυτό το θέμα ο Matthew Horsley (buyer για το Ελληνικό αλλά και το εγγλέζικο κρασί στο Wine Society) πρότεινε να κατέβω στο «αρχηγείο» του Wine Society και να δοκιμάσουμε καμιά δεκαριά αφρώδη για να βγάλω την πολυπόθητη «ετυμηγορία». Αυτό και έγινε λοιπόν, μια μέρα του Αυγούστου και πριν φύγω για διακοπές αλλά επέλεξα να το μοιραστώ μαζί σας τώρα που τα αφρώδη θα έχουν την τιμητική τους.

Πριν μπω στο ζουμί θα σας δώσω μερικές πληροφορίες για το αγγλικό κρασί. Πρώτον, το κλίμα είναι κρύο και βροχερό αλλά με την κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο κατάλληλο για την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών. Λόγω κλίματος αλλά και εδάφους (ασβεστολιθικό και πλούσιο σε κιμωλία κατά περιοχές, που έχει και η Καμπανία) εστίασαν στην παραγωγή κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο της Σαμπάνιας, από ποικιλίες που αγαπούν τα κρύα κλίματα όπως το Chardonnay. H πλειονότητα των κρασιών που κάνουν είναι αφρώδη και όχι ήσυχα, για τους ίδιους λόγους (κυρίως λόγω κλίματος).

Δεύτερον, οι πιο γνωστές οινικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το Kent, το Sussex, το Surrey και το Hampshire, με το δεύτερο να αποτελεί το πρώτο βρετανικό ΠΟΠ (PDO Sussex) που ιδρύθηκε προσφάτως. Μη χαχανίζετε εκεί στο βάθος, σας βλέπω. Τρίτον οι δυνατότητες αλλά και οι ομοιότητες με την Καμπανία είναι πλέον τόσο εδραιωμένες που μεγάλα σπίτια της Καμπανίας όπως η Taittinger και η Pommery έχουν ήδη επενδύσει σε βρετανικό έδαφος. Έχοντας πει αυτά πάμε να δούμε τα κρασιά της δοκιμής ένα ένα.

Πιείτε εγγλέζικο κρασί όπου το βρείτε, αξίζει σίγουρα μια δοκιμή αλλά μην περιμένετε να τη βγάλετε φτηνά επειδή δεν έχει «ευγενή καταγωγή».

Τα sparkling κρασιά της δοκιμής.

Breaky Bottom Seyval Blanc Brut Cuvee Jack Pike 2015

Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία του UK και ο οινοποιός του, Peter Hall, θεωρείται μεγάλη μορφή του εγγλέζικου κρασιού. Αυτό ήταν σίγουρα το πιο ιδιαίτερο κρασί της δοκιμής τόσο γιατί γίνεται από Seyval Blanc (μια ποικιλία υβρίδιο που προέκυψε από τη διασταύρωση των Seibel 5656 και Seibel 4986) όσο και γιατί φωνάζει από μακρυά «είμαι κρασί από την Αγγλία και το 2015 είχε ψόφο». Η οξύτητα ηλεκτρική παρά τους 36 μήνες on the lees στη φιάλη*, που δίνουν μεν αυτολυτικό χαρακτήρα και κρεμμώδη αφρισμό αλλά δεν στρογγυλεύουν την αίσθηση της οξύτητας. Αρώματα πράσινου μήλου, λεμονιού, φρέσκου gooseberry και κορόμηλου. Μόνο για τολμηρούς.

The Society’s Exhibition English Sparkling Wine NV

Εδώ πάμε σε γνώριμα μονοπάτια. Η σειρά Exhibition του Wine Society προκύπτει από συνεργασία με τους πιο γνωστούς παραγωγούς, περιζήτητων οινικών περιοχών του κόσμου. Εδώ έχουμε μια ετικέτα φτιαγμένη από το οινοποιείο Ridgeview, ένα από τα γνωστότερα οινοποιεία της Αγγλίας, αφιερωμένο στην παραγωγή κρασιών με την παραδοσιακή μέθοδο, ακολουθώντας τα πρότυπα της Σαμπάνιας. Έτσι έχουμε το κλασικό χαρμάνι Chardonnay (50%), Pinot Noir (30%) και Pinot Meunier (20%) και 24 μήνες στη φιάλη που του δίνουν αρώματα brioche,  φράουλας, κόκκινου μήλου, αμυγδάλου, κίτρου, περγαμόντου και λεμονιού. Θα έπινα αυτό κρασί άνετα κάθε φορά που η περίσταση ή η θερμοκρασία απαιτεί δροσερή και φίνα μπουρμπουλήθρα.

Η Wine Vixen του Andro Εύα Μαρκάκη σε… ασβεστολιθικό αγγλικό έδαφος.

Langham Corallian Classic Cuvee NV

Το οινοποιείο Langham ανακυρήχθηκε Sparkling Wine Producer της χρονιάς το 2020 από το IWSC και έχει στο τιμόνι τον νεότερο οινοποιό του UK, τον Tommy Grimshaw. To χαρμάνι αποτελείται από 81% Chardonnay, 11% Pinot Noir και 8% Pinot Meunier, με το 76% των σταφυλιών να έρχεται από τον τρύγο του 2019 και το υπόλοιπο από τα reserve κρασιά βάσης του οινοποιείου. Έχει έντονα ξηροκαρπάτα αρώματα και νότες φρυγανισμένου ψωμιού, τονισμένη οξύτητα και πιο αυστηρό αφρισμό (του λείπει αυτή η κρεμώδης υφή που είχε το από πάνω). Είναι αυτό το αφρώδες που θα έβλεπα με το κλασικό τρίπτυχο καπνιστός σολομός-τυρί κρέμα-blinis.

Oι δυνατότητες αλλά και οι ομοιότητες με την Καμπανία είναι πλέον τόσο εδραιωμένες που μεγάλα σπίτια της Καμπανίας όπως η Taittinger και η Pommery έχουν ήδη επενδύσει σε βρετανικό έδαφος.

Αριστερά: Το Raims Classic Brut 2018 ακουμπά αρκετά στο στυλ της Σαμπάνιας. Δεξιά: The Grange Hampshire Pink Brut, ιδανικό και σαν απεριτίφ αλλά και με τηγανητά finger foods.

The Society’s Exhibition English Blanc de Blancs 2018

Και πάλι δια χειρός Ridgeview αλλά από 100% Chardonnay και ωρίμαση 4 χρόνια στη φιάλη*. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα ένα κρασί με πλούσιες νότες ξηρών καρπών, βουτύρου, μελιού, ροδάκινου, μήλου, brioche και φρυγανιάς. Υποψιάζομαι πως έπαιξε κάπου και λίγο βαρέλι στο κρασί βάσης που ενισχύει τα τοσταρισμένα αρώματα. Γαστρονομικό, πληθωρικό και πολύ νόστιμο με απίθανο, στρογγυλό στόμα θα το συνδύαζα με έξτρα παλαιωμένη παρμεζάνα και πατατάκια με Jamon Iberico.

Raims Classic Brut 2018

To χαρμάνι αποτελείται από Chardonnay 62%,  Pinot Noir 19%,  Pinot Meunier 19% και έχουμε παλαίωση μέρους του κρασιού βάσης σε δρύινα βαρέλια και 34 μήνες on the lees. Πολύπλοκα αρώματα μήλου ποσέ, ροδάκινου, βανίλιας, καραμέλας, βουτύρου, φουντουκιού, μπισκότου, φρυγανιάς και γλυκού λεμονιού. Υπέροχο στο στόμα με ζωηρή οξύτητα και απολαυστικές, κομψές φυσαλίδες. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο αφρώδες που στυλιστικά ακουμπά αρκετά στο στυλ της Σαμπάνιας (προσπαθεί να το δείξει και με το packaging / ετικέτα).

Nyetimber Blanc de Blancs 2015

Ένα από τα πιο iconic οινοποιεία του UK, με τα αφρώδη κρασιά του να έχουν γίνει πλέον κλασσικά. Εδώ έχουμε ένα κρασί από 100% Chardonnay και από τη χρονιά 2015. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: 5 χρόνια ωρίμαση στη φιάλη* και εκφραστικά αρώματα λευκών λουλουδιών, ροδάκινου, lemon curd, λεμοναθών, βανίλιας, καραμέλας βουτύρου, αγιοκλήματος, ανθόμελου, ζύμης και καβουρδισμένου φουντουκιού. Ξεκάθαρα το αστέρι της δοκιμής, στρογγυλό και πολύ νόστιμο στόμα, με φίνες φυσαλίδες, ιδανικό για  πιάτα με κρεμώδεις σάλτσες (άχαστος ο συνδυασμός με carbonara).

Λόγω κλίματος αλλά και εδάφους, η πλειονότητα των κρασιών που κάνουν οι Άγγλοι είναι αφρώδη και όχι… ήσυχα.

Αριστερά: Το οινοποιείο Langham ανακηρύχθηκε Sparkling Wine Producer της χρονιάς το 2020. Δεξιά: The Society’s Exhibition English Blanc de Blancs 2018, πληθωρικό και πολύ νόστιμο.

Ruthfinny Blanc de Noirs Brut 2018

Άλλο ένα μικρό διαμαντάκι από Pinot Noir 81% και Pinot Meunier 19% από το PDO Sussex, με 42 μήνες περίπου στην φιάλη*. Κόκκινα φρέσκα φρούτα όπως φράουλα, σμέουρο, cranberry και λεμόνι, συνδυασμένα με νότες φρυγανισμένου brioche και κρέμας. Στο στόμα έχει ήπιες τανίνες και δροσιστική οξύτητα, με πολύ ντελικάτο mousse. Μέχρι και φιλέτο μοσχαρίσιο με bearnaise sauce θα έβλεπα δίπλα του.

The Grange Hampshire Pink Brut

Και κλείνουμε με ένα ροζέ από 60% Meunier και 40% Pinot Noir και 32 μήνες στη φιάλη*, με πολύ πληθωρικό φρούτο, όπως φράουλα, πετροκέρασο, βύσσινο, ροδάκινο, ρόδι και ροζ γκρέιπφρουτ, πλαισιωμένο από νότες ζύμης, φρυγανιάς και brioche. Τονισμένη οξύτητα, ελαφριές τανίνες και πολύ “κρασένιο” χαρακτήρα (εδώ το λέμε vinous). Ιδανικό και σαν απεριτίφ αλλά και με τηγανητά finger foods.

 

ΥΓ: Πιείτε εγγλέζικο κρασί όπου το βρείτε, αξίζει σίγουρα μια δοκιμή αλλά μην περιμένετε να τη βγάλετε φτηνά επειδή δεν έχει «ευγενή καταγωγή». Τα κρασιά της δοκιμής κυμαίνονται από 25 μέχρι και 45 λίρες.

 

* με τις ζύμες που καθιζάνουν μετά το πέρας της ζύμωσης και αποικοδομούνται (αυτόλυση) δίνοντας στο κρασί αρώματα μπισκότου, brioche, φουντουκιού και αμυγδάλου (τα λεγόμενα και αυτολυτικά). Όσο περισσότερη η παραμονή στη φιάλη τόσο εντονότερα τα αρώματα. Για τη Σαμπάνια το minimum είναι 15 μήνες.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς πάει το ελληνικό κρασί στην Αγγλία; 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top