Το κατάστημα μοιάζει με κάψουλα και διαθέτει γωνιακή γυάλινη πρόσοψη.

  Το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project της Θεσσαλονίκης σχεδίασε το «Mr. Tortoise», έναν κορυφαίο λιανοπωλητή οπτικών που βρίσκεται σε ένα μικρό γωνιακό κατάστημα στο Soho του Λονδίνου. Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό σημείο για τους ρέκτες των γυαλιών, καθώς στις προθήκες του μπορεί να βρει κανείς όλες τις σημαντικές μάρκες οπτικών.

  Το κατάστημα μοιάζει με κάψουλα και διαθέτει γωνιακή γυάλινη πρόσοψη, με στρογγυλή άκρη, που μεγιστοποιεί το φυσικό φως, αλλά ελαχιστοποιεί την περιοχή προβολής. Οι βάσεις των γυαλιών τοποθετήθηκαν στους τοίχους και περιστράφηκαν ελαφρώς έτσι ώστε τα ράφια να είναι ορατά από τους διερχόμενους.

  Οι αρχιτέκτονες έδωσαν υπόσταση ακόμη και στις λεπτομέρειες των υλικών. Οπως εδώ στο μάρμαρο.

  Η γυάλινη πρόσοψη αντιμετωπίστηκε ταυτόχρονα ως βιτρίνα, αλλά και ως προθήκη όπου ο καθένας μπορεί να ρίξει μια ματιά στα γυαλιά της αρεσκείας του. Κάθε μία από τις προσόψεις του καταστήματος έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταστήματος οπτικών – όπως καθρέφτες, ράφια και αποθηκευτικοί χώροι.

  Οι καθρέφτες μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τον χώρο.

  Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση του χώρου είναι εκλεκτά όπως το πέτρινο πάτωμα, ο καπλαμάς στις προθήκες και το μάρμαρο, δίνοντας προσοχή ακόμη και στις λεπτομέρειές τους.

  Το ξύλο στις προθήκες δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα.

  Το αποτέλεσμα αποπνέει μια αύρα ζεστασιάς, λόγω και του ξύλου, αλλά και του χρώματος που εκπέμπεται στη τζαμαρία και τους καθρέφτες που υπάρχουν μέσα στο κατάστημα. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν κάθε μέτρο του κατά τ’ άλλα μικρού καταστήματος και να δώσουν υπόσταση και στην πιο μικρή λεπτομέρειά του.

  Να σημειωθεί πως το κατάστημα οπτικών Mr.Tortoise ανήκει στον έλληνα οπτικό Γρηγόρη Καρυπίδη, ο οποίος τόνισε πως: «Η έμπνευσή μας είναι η ταρταρούγα που ως υλικό για την κατασκευή γυαλιών ξεκίνησε πριν από τη δεκαετία του ’30. Είναι ένα νεύμα στην κληρονομιά και την ιστορία της βιομηχανίας οπτικών».

  Η τζαμαρία περιμετρικά του καταστήματος δίνει τη δυνατότητα επαφής στους διερχόμενους.

   

  Φωτογραφίες: Kimberley Powell
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.  

   

  Διαβάστε ακόμα: Ergon Deli & Zeus+Δione – ελληνικές δημιουργίες στην καρδιά του Λονδίνου.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top