archilove

    Μια ξύλινη «σπηλιά» για απόλυτη γαλήνη στα Τρίκαλα Κορινθίας

    Με μοναδική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, αυτό το πρωτότυπο ξύλινο καταφύγιο βρίσκεται στο «Υάδες Mountain Resort» και κατασκευάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tenon Architecture.

     

    Το resort είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά.

    To Υάδες Mountain Resort βρίσκεται στις παρυφές της κάτω συνοικίας Τρικάλων Κορινθίας σε υψόμετρο 1100 μέτρων. Με μοναδική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο αλλά και στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Ζήρεια απλώνονται τα 7 φινλανδικά chalets ανάμεσα στα 3000 αρωματικά φυτά.

    Μόλις μιάμιση ώρα από την βουή της Αθήνας, μισή ώρα από το παραθαλάσσιο Ξυλόκαστρο και σε κοντινή απόσταση από το αθλητικό-χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας προσφέρει τη γαλήνη που χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ αυτή την εποχή.

    Το resort είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά, το φινλανδικό ξύλο και τη πέτρα αποτελείται και από επτά αυτόνομες κατοικίες, ενώ διαθέτει και κοινόχρηστο bbq house.

    Η έννοια του «σπηλαίου» αποτέλεσε πρωταρχική πηγή έμπνευσης για το έργο Wooden Cave.

    Την αρχιτεκτονική υπογραφή φέρει το γραφείο Tenon Architecture και συγκεκριμένα των αρχιτεκτόνων Απόστολου Μητρόπουλου και Θάνου Ζερβού. Οπως σημειώνουν οι δημιουργοί: «Η έννοια του ”σπηλαίου” αποτέλεσε πρωταρχική πηγή έμπνευσης για το έργο Wooden Cave στο ξενοδοχείο Υάδες. Το «σπήλαιο», που άλλοτε υπήρξε καταφύγιο του Ανθρώπου και χώρος προστασίας του απέναντι στα στοιχεία της Φύσης, μετουσιώνεται σε χώρο φιλοξενίας και αναψυχής στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φως ενοποιεί τις διάφορες περιοχές του σχεδιασμού, δημιουργώντας έναν συνεκτικό χώρο διαβίωσης.

     »Ο σχεδιασμός, με τις καμπυλόμορφες επιφάνειες, και η επιλογή του ξύλου ως βασικού υλικού κατασκευής συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός φιλόξενου και ζεστού περιβάλλοντος που διατηρεί την αίσθηση του φυσικού καταφυγίου. Παράλληλα, η μορφή της κατασκευής προκαλεί την φαντασία του επισκέπτη και του επιτρέπει να την εξερευνήσει με όλες του τις αισθήσεις.

    Ένας ξεχωριστός χώρος φιλοξενίας και αναψυχής στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας.

    Το έργο είναι αποτέλεσμα της πλήρους ανακαίνισης ενός υπάρχοντος χώρου του θέρετρου με την κατασκευή μιας καμπύλης ξύλινης δομής μέσα σ’ αυτό.

    Το «σπήλαιο» περιλαμβάνει δύο χώρους ύπνου ενσωματωμένους στην καμπύλη δομή, καθώς και μια open-plan κουζίνα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης δύο δευτερεύοντα δωμάτια, ένα καθιστικό με τζάκι και το μπάνιο του κύριου δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο, το σχέδιο χωρίζεται σε δύο ζώνες: το κύριο δωμάτιο, το οποίο αποτελείται από μια συνεχή καμπύλη ξύλινη δομή, και τους δευτερεύοντες χώρους, οι οποίοι καλύπτονται από σκούρα πέτρα.

    Αυτή η διαίρεση σκοπεύει να δημιουργήσει μια σαφή διάκριση μεταξύ του σκληρού, «προστατευτικού» κελύφους και του κυρτού, «ελκυστικού» εσωτερικού που θυμίζει τη μορφή μιας σπηλιάς που έχει χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο.

    Ο φωτισμός έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού και εξετάστηκε προσεκτικά.

    Ο φωτισμός έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού και εξετάστηκε προσεκτικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φως ενοποιεί τις διάφορες περιοχές του σχεδιασμού, δημιουργώντας έναν συνεκτικό χώρο διαβίωσης, ενώ ο τεχνητός νυχτερινός φωτισμός, τοποθετημένος σε στρατηγικά σημεία της καμπυλότητας, τονίζει τη μορφή του σπηλαίου.

    Η τελική δομή είναι το αποτέλεσμα ενός μοναδικού συνδυασμού αλγοριθμικής λογικής και πρακτικής χειροτεχνίας.

    Η καμπύλη δομή είναι κατασκευασμένη από ερυθρελάτη ακατέργαστη ξυλεία, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα (κουζίνα, ντουλάπια, δάπεδο κ.λπ.) είναι από κόντρα πλακέ. Όλες οι ξύλινες κατασκευές κατασκευάστηκαν σε αντιστάθμιση από το κέλυφος από σκυρόδεμα, το οποίο επιτρέπει τη ροή αέρα μέσα από το ξύλο. Η κυκλοφορία του αέρα μεταξύ των ξύλινων στοιχείων και του σκυροδέματος στοχεύει στην προστασία της δομής και την ρύθμιση της υγρασίας και της θερμοκρασίας του δωματίου, χρησιμοποιώντας τις φυσικές ικανότητες αποθήκευσης του ξύλου.

    Απρόσκοπτη θέα στη φύση.

    Όλες οι κατασκευές για αυτό το έργο πραγματοποιήθηκαν επιτόπου. Η καμπύλη κατασκευή, η οποία αποτελείται από 1.112 διαφορετικά καμπύλα ξύλινα κομμάτια, σχεδιάστηκε για να συναρμολογηθεί μέσω μιας χειροκίνητης διαδικασίας συναρμολόγησης. Τα σχέδια καθενός από τα 1.112 κομμάτια παρήχθησαν αλγοριθμικά και μεταφέρθηκαν επιτόπου, όπου η ομάδα του Tenon επεξεργάστηκε τα κομμάτια και τα μετέτρεψε σε 55 μεγαλύτερες ενότητες μέσω παραδοσιακών μεθόδων ξυλουργικής. Καθένα από τα δομοστοιχεία στη συνέχεια σκαλίστηκε στο χέρι και διαμορφώθηκε πριν από την τελική συναρμολόγηση της κατασκευής.

    Η απουσία οποιονδήποτε ψηφιακών μεθόδων κατασκευής στην κατασκευή είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιας πιο γλυπτικής προσέγγισης προς την τελική μορφή που ήταν η συγχώνευση των αρχικών σχεδίων και της επιτόπιας γλυπτικής. Αυτό το είδος εξαιρετικά προσαρμοσμένης γλυπτικής διαδικασίας σήμαινε επίσης ότι δεν απασχολούνταν ξυλουργοί, εργάτες ή άλλοι τεχνικοί και κάθε τμήμα της κατασκευής κατασκευάστηκε και συναρμολογήθηκε από τα δύο ιδρυτικά μέλη του Tenon. Ένα από τα πιο δύσκολα μέρη μιας τέτοιας διαδικασίας ήταν η μετάφραση των αλγοριθμικών σχεδίων σε πρακτικές οδηγίες για χειροκίνητη επεξεργασία και γλυπτική του ξύλου επί τόπου. Η τελική δομή είναι, επομένως, το αποτέλεσμα ενός μοναδικού συνδυασμού αλγοριθμικής λογικής και πρακτικής χειροτεχνίας.

     

    Φωτογραφίες: Spyros Hound Photography
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.  

     

    Διαβάστε ακόμα: Μr. Tortoise, το ιδιαίτερο κατάστημα οπτικών στο Σόχο που εμπνεύστηκαν Έλληνες

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top

    Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close