Ο τετραπέρατος Σέρλοκ Χολμς του Κόναν Ντόυλ σίγουρα θα προτιμούσε στυλογράφους σαν κι αυτόν.

«Ο άνθρωπος αυτός είναι τσαγκάρης – κοιτάξτε το παντελόνι του που είναι φθαρμένο στο εσωτερικό μέρος στα γόνατα. Εκεί ακουμπά την μεταλλική πλάκα πάνω στην οποία δουλεύει τα παπούτσια. Είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται μόνο στους τσαγκάρηδες».

Θα μπορούσαν να είναι λόγια του Σέρλοκ Χολμς στον μονίμως έκθαμβο Γουότσον, αλλά δεν είναι. Προέρχονται από τις αναμνήσεις του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930), ιατρού, εξερευνητή, συγγραφέα, δημιουργού του περίφημου ντετέκτιβ που χρησιμοποιεί τις επιστημονικές του γνώσεις και την εκπληκτική παρατηρητικότητά του για να εξιχνιάζει τις πιο δύσκολες υποθέσεις: εντοπίζοντας ένα ίχνος, ανάγεται με αδυσώπητη λογική στην πηγή του και τελικά στην επίλυση κάθε υπόθεσης. Πρότυπο για τον χαρισματικό μυθιστορικό ήρωα υπήρξε μια υπαρκτή προσωπικότητα, ο Τζόζεφ Μπελ (1837-1911), καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ως φοιτητής ο Κόναν Ντόυλ υπήρξε βοηθός του.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη δημιουργία του Χολμς αποτυπώνονται επάνω στο σώμα και τις λεπτομέρειες της νέας σειράς συλλεκτικών στυλογράφων Writers Edition.

Ο ψηλός άνδρας με τα διαπεραστικά γκρίζα μάτια και τα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της ιατροδικαστικής επιστήμης. Τα μαθήματά του εντυπωσίασαν τόσο βαθιά τον νεαρό ειδικευόμενο ώστε όχι μόνο να τα καταγράψει στις αναμνήσεις του, αλλά να τον χρησιμοποιήσει και ως υπόδειγμα για τον δικό του, φανταστικό ήρωα, που όμως επιλύει εγκλήματα χρησιμοποιώντας πραγματικές ερευνητικές μεθόδους. Όλες αυτές οι πληροφορίες αποτυπώνονται επάνω στο σώμα και τις προσεκτικά φινιρισμένες λεπτομέρειες της νέας σειράς συλλεκτικών στυλογράφων Writers Edition της Montblanc που κυκλοφόρησε πριν ελάχιστες μέρες και είναι αφιερωμένη φυσικά στον Sir Arthur Conan Doyle.

Montblanc Writers Edition Sir Arthur Conan Doyle Writers Edition: ευθεία παραπομπή στους σκοτεινούς ομιχλώδεις δρόμους του Λονδίνου.

Η σειρά περιλαμβάνει τέσσερα μοναδικής αισθητικής μοντέλα, ξεκινώντας από το Writers Edition Sir Arthur Conan Doyle. Το «βαρέλι» και το καπάκι είναι κατασκευασμένα από πολύτιμη ρητίνη σε σκούρο γαλαζογκρίζο τόνο που παραπέμπει στους σκοτεινούς ομιχλώδεις δρόμους του Λονδίνου, σύνηθες σκηνικό στα μυστήρια του Σέρλοκ Χολμς, ενώ τα διάφορα εξαρτήματα έχουν επικάλυψη ρουθηνίου.

Η επιφάνεια είναι διακοσμημένη με ένα μοτίβο βασισμένο σε ένα αυθεντικό ταρτάν της περίφημης κάπας που προστάτευε τον ντετέκτιβ από τον λονδρέζικο καιρό και διανθίζεται με αποσπάσματα από έναν παλιό οδικό χάρτη του βικτοριανού Λονδίνου, όπου διακρίνεται η «Upper Wimpole Street», όπου ο Doyle είχε το ιατρείο του, και η «Baker Street», όπου βρισκόταν η κατοικία του Sherlock Holmes.  Το κλιπ θυμίζει μεγεθυντικό φακό – άλλο ένα σήμα κατατεθέν του Σέρλοκ Χολμς – στον οποίο διαβάζουμε τα αρχικά JB, φόρος τιμής στον προαναφερθέντα Τζόζεφ Μπελ.

Η σειρά Limited Edition 1902 κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό 1.902 στυλογράφων και 1.902 Rollerballs και είναι μια αναφορά στο έτος 1902, όταν κυκλοφόρησε Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ.

Η κόκκινη κουκκίδα από λάκα πάνω από τον μεγεθυντικό φακό αναπαριστά ένα οφθαλμοσκόπιο του 19ου αιώνα, αναφορά στην ιατρική ειδικότητα του Ντόυλ. Η γραφίδα από συμπαγή χρυσό Au750 με επίστρωση ρουθηνίου έχει χωρέσει το πορτρέτο του συγγραφέα και τον δεινόσαυρο πτεροδάκτυλο, από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας The Lost World (Χαμένος Κόσμος): μια αποστολή σε ένα οροπέδιο στη λεκάνη του Αμαζονίου όπου επιβιώνουν ακόμη προϊστορικά ζώα.

Το δαχτυλίδι του καπακιού είναι διακοσμημένο με την υπογραφή του Doyle, το σύμβολο της αμπέλου από το εξώφυλλο του A Study in Scarlet, της πρώτης ιστορίας στην οποία εμφανίζεται ο Sherlock Holmes και την ημερομηνία κατά την οποία οι εκδότες του έγραψαν για την απόκτηση των πνευματικών δικαιωμάτων: «30 Οκτωβρίου 1886».

Writers Edition Sir Arthur Conan Doyle Limited Edition 1902: με το σκούρο καφέ βερνίκι να θυμίζει την πίπα του ντετέκτιβ.

Ο Κόναν Ντόυλ ενδιαφερόταν για τα «(παρα)ψυχικά» φαινόμενα και τον πνευματισμό και μαζί με τη σύζυγό του άνοιξαν ένα εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο στην Victoria Street τον Φεβρουάριο του 1925. Η ημερομηνία αναγράφεται μαζί με την υπογραφή του συγγραφέα και το λογότυπο του A Study in Scarlet στο δαχτυλίδι του καπακιού στο μοντέλο Limited Edition 1902, που επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο ταρτάν και χάρτη, αλλά σε σκούρο καφέ βερνίκι που θυμίζει την πίπα του ντετέκτιβ, και για τον ίδιο λόγο η κορυφή του καπακιού και ο κώνος του βαρελιού είναι κατασκευασμένα από ξύλο.

Σε ανάμνηση της ναυτικής περιπέτειας του Ντόυλ στα 20 χρόνια του, δημιουργήθηκε η σειρά Writers Edition Sir Arthur Conan Doyle Limited Edition 8.

Πίσω από το κλιπ παραμονεύει η σιλουέτα ενός κυνηγόσκυλου από Super-LumiNova® που λάμπει στο σκοτάδι, κάτι που θα καταλάβετε γιατί συμβαίνει αν έχετε διαβάσει το πιο γνωστό σερλοκικό διήγημα, Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ. Η γραφίδα από συμπαγή χρυσό Au750 με επικάλυψη ροδίου έχει το πορτρέτο του Sir Arthur Conan Doyle και μεγεθυντικό φακό. Η σειρά κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό 1.902 στυλογράφων και 1.902 Rollerballs και είναι μια αναφορά στο έτος 1902, όταν κυκλοφόρησε Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ και ο Doyle χρίστηκε ιππότης από τον Εδουάρδο Ζ΄. Η ιπποσύνη ήλθε ως ανταμοιβή εθνικών υπηρεσιών, καθώς ο Ντόυλ υπηρέτησε εθελοντικά ως ιατρός κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερ στην Νότια Αφρική και συνέγραψε ένα χρονικό του πολέμου όπου υπεραμύνθηκε της Βρετανικής πολιτικής.

Writers Edition Sir Arthur Conan Doyle Limited Edition 97: ευθεία αναφορά στο έτος 1897. Χρονιά που ολοκληρώθηκε το «Undershaw», το σπίτι του Sir Arthur Conan Doyle στο Surrey.

Δε χρειάζεται να είστε Σέρλοκ Χολμς για να καταλάβετε ότι η Limited Edition 97 είναι μια αναφορά στο έτος 1897. Εκείνη τη χρονιά ολοκληρώθηκε το «Undershaw», το σπίτι του Sir Arthur Conan Doyle στο Surrey. Σε αυτό το οικογενειακό περιβάλλον ο συγγραφέας έγραψε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του, συμπεριλαμβανομένου του Σκυλιού των Μπάσκερβιλ. Η έκδοση διαθέτει σκελετοειδή διακόσμηση από συμπαγή λευκόχρυσο Au 750 πάνω σε διαφορετικά ημιδιαφανή πεδία λάκας εμπνευσμένα από τα βιτρό παράθυρα του Undershaw. Η διακόσμηση στο βαρέλι αναπαριστά το σχέδιο του οδικού χάρτη του Λονδίνου και μοτίβο ταρτάν με την “Victoria Street” όπου ο Doyle και η σύζυγός του άνοιξαν το γνωστό βιβλιοπωλείο τους. Το  κλιπ του μεγεθυντικού φακού είναι κινητό και φέρει τα αρχικά του συγγραφέα όπως αποτυπώθηκαν στα βιτρό του Undershaw.

Οι στυλογράφοι έρχονται σε ειδική θήκη σε σχήμα βιβλίου στο οποίο περιέχεται και το βιβλιαράκι της συλλογής.

Στη γραφίδα από συμπαγές χρυσό Au750 με επίστρωση ροδίου και ρουθηνίου είναι χαραγμένο το πορτρέτο του Κόναν Ντόιλ και ένα κατάρτι πλοίου από το διήγημα The Captain of the Pole Star (Ο καπετάνιος του Πολικού Αστέρα). Το δαχτυλίδι του καπακιού φέρει την υπογραφή του Doyle, το σύμβολο της αμπέλου και την ημερομηνία έκδοσης του Pheneas Speaks, ενός βιβλίου που περιγράφει τις επικοινωνίες που είχε ο Doyle με πνεύματα: “21 Μαρτίου 1927”.

Στην επίστεψη του καπακιού είναι χαραγμένο το A NEW STEP INTO THE UNKNOWN, ο τίτλος ενός άρθρου που έγραψε ο Doyle για τον πνευματισμό και είναι διακοσμημένο με ένα αφαιρούμενο δαχτυλίδι εμπνευσμένο από ένα αστρικό εκκρεμές (sideric pendulum), ένα μέσο επικοινωνίας για τους πνευματιστές – δυστυχώς δεν διευκρινίζεται να είναι αποκλειστικά διακοσμητικό ή και χρηστικό, σε περίπτωση που αποφασίσετε ότι θέλετε να το χρησιμοποιήσετε και εσείς για να επικοινωνήσετε με τον Ντόυλ.

Writers Edition Sir Arthur Conan Doyle Limited Edition 8: υπενθύμιση ότι ο Ντόυλ σε ηλικία 20 ετών ανέλαβε τη θέση του ιατρού-χειρουργού σε ένα φαλαινοθηρικό σκάφος.

Το πορτρέτο θα έμενε ημιτελές αν δεν αναφέραμε ότι σε ηλικία μόλις 20 ετών ο Ντόυλ έσπευσε να αναλάβει τη θέση του ιατρού-χειρουργού σε ένα φαλαινοθηρικό σκάφος που απέπλεε για τον Αρκτικό Κύκλο. Σε ανάμνηση αυτής της περιπέτειας το καπάκι και το βαρέλι του Writers Edition Sir Arthur Conan Doyle Limited Edition 8 κοσμούνται με τρισδιάστατα παγόβουνα από συμπαγή λευκόχρυσο Au 750, τα οποία περιβάλλονται από ημιδιαφανή μπλε λάκα που θυμίζει τα παγωμένα νερά της Αρκτικής.

Το κινητό κλιπ με μεγεθυντικό φακό αποκαλύπτει τα αρχικά «ACD» του συγγραφέα σε κόκκινη λάκα, όπως εμφανίζονται σε ένα βιτρό στο σπίτι του Undershaw, με ένα μονό ζαφείρι να κοσμεί την κορυφή του κλιπ. Το έμβλημα Montblanc στην κορυφή είναι χαραγμένο σε διαμαντένια επένδυση με τον κορυφαίο δακτύλιο του καπακιού να φέρει τη χάραξη I CAME OF AGE AT 80º NORTH LATITUDE, φράση που καταχώρησε ο συγγραφέας στο ημερολόγιό του την ημέρα των 21ων γενεθλίων του, δηλαδή στην ενηλικίωση.

O σκωτσέζος συγγραφέας, ιατρός και εξερευνητής σερ Κόναλ Ντόυλ.

Το δαχτυλίδι του καπακιού έχει την υπογραφή του Doyle, το λογότυπο με την άμπελο από το A Study in Scarlet και την ημερομηνία πρώτης έκδοσης του The Captain of the Pole Star: “Ιανουάριος, 1883” Εμπνευσμένα από το ίδιο κείμενο, ο κώνος έχει χαραγμένη την καταγραφή 11η Σεπτεμβρίου. – Γεωγραφικό πλάτος 81º Β. 2º που αναφέρεται στη θέση των τεράστιων παγοπέδων, ενώ η γραφίδα είναι από συμπαγή λευκόχρυσο Au 750, διακοσμημένη με κίτρινη χάραξη του πορτρέτου του Sir Arthur Conan Doyle και ένα κατάρτι πλοίου.

Eνα λεπτό σημειωματάριο από υφασμένο βελούδο με χάρτη του Λονδίνου και την υπογραφή του Sir Arthur Conan Doyle, συμπληρώνει τη συλλογή.

Για να ολοκληρωθεί ο φόρος τιμής στον σπουδαίο Sir Arthur Conan Doyle, η Montblanc παρουσιάζει μια σειρά από αξεσουάρ: ένα λεπτό σημειωματάριο από υφασμένο βελούδο με χάρτη του Λονδίνου και την υπογραφή του Sir Arthur Conan Doyle· κόκκινο σκάρλετ μελάνι σε γυάλινο μελανοδοχείο εμπνευσμένο από το πρώτο μυθιστόρημα του Σέρλοκ Χολμς A Study in Scarlet· και μια δερμάτινη θήκη για στυλογράφο με ανάγλυφο χάρτη του Λονδίνου και μοτίβο ταρτάν.

Κόκκινο σκάρλετ μελάνι σε γυάλινο μελανοδοχείο εμπνευσμένο από το πρώτο μυθιστόρημα του Σέρλοκ Χολμς A Study in Scarlet.

Οι στυλογράφοι έρχονται σε ειδική θήκη σε σχήμα βιβλίου στο οποίο περιέχεται και το βιβλιαράκι της συλλογής και το οποίο είναι τόσο καλοφτιαγμένο που θα μπορείτε να το έχετε στη βιβλιοθήκη σας – ενδεχομένως φυλάσσοντας μέσα τις δικές σας πρωτότυπες σημειώσεις, αφού κάθε πέννα Montblanc είναι πάντοτε και πάνω από όλα ένα ιδανικό εργαλείο γραφής.

 

Διαβάστε ακόμα: Τέσσερις πένες της Montblanc αφιερωμένες στην αυτοκρατορική αίγλη του Ναπολέοντος.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top