Εμπνευσμένη από το concept DS Aero Sport Lounge του 2020, η DS 4, σύμφωνα με τη DS Automobiles, «είναι μοναδική στην κατηγορία και με αναλογίες που δεν έχουν εμφανιστεί προηγουμένως» (photo DS Automobiles).

Όταν μια ιστορική εταιρεία σαν την Citroën αποφασίζει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή μάρκα για τα top-of-the-line μοντέλα της και να την ονομάσει DS Automobiles, είναι φανερό ότι πιστεύει στη διαφορετικότητά της.

Ειδικά τώρα, κάτω από την τεράστια ομπρέλα της Stellantis, μια ακόμα μπράντα(sic) ίσως φαντάζει υπερβολή. Κι όμως. Άποψή μας είναι ότι, από τις μάρκες που διαχειρίζεται ο όμιλος, έλειπε αυτή που θα έκανε τη διαφορά σε πολυτέλεια, τεχνολογία και design. Στις περιπτώσεις των νέων DS 4 και DS 9 και οι τρεις ανωτέρω τομείς καλύπτονται.

Σε μια σύντομη παρουσίαση στον ξεχωριστό χώρο της Λ. Κηφισίας που έχει δημιουργήσει η ελληνική αντιπροσωπεία, μεγάλη αναφορά έγινε στο παρελθόν και στο βαρύ όνομα με το οποίο βαφτίστηκε η μάρκα.

Το περίγραμμα είναι sport, πολύ μυώδες και συμπαγές.

«Παίζοντας» με τα γράμματα DS (déesse) και ID (idée), το 1955 η Citroën παρουσίασε στο κοινό ένα από τα εμβληματικότερα και ομορφότερα αυτοκίνητα στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο οποίο, εκτός της εντυπωσιακά πρωτοποριακής  του σχεδίασης, εφάρμοσε την πρωτόγνωρη για την εποχή υγροπνευματική ανάρτηση και τα δισκόφρενα.

Κι αν η συγκεκριμένη τεχνολογία πλέον δεν εντυπωσιάζει και τόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε μια ιστορική DS στο δρόμο και να μην την θαυμάσουμε. Αυτή λοιπόν είναι η συνταγή που θέλει να ακολουθήσει η DS Automobiles και σίγουρα, σε μεγάλο ποσοστό, τα καταφέρνει.

Εντυπωσιακό, λειτουργικά πλούσιο εσωτερικό που «φωνάζει» DS. Το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ΕΑΤ8 είναι στάνταρ σε κάθε DS 4 (photo DS Automobiles).

Ο κ. Thierry Metroz, υπεύθυνος σχεδιασμού της DS, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πριν ακόμα χαράξουμε την πρώτη γραμμή στο σχεδιαστήριο για το αμάξωμα, δουλέψαμε, για δύο χρόνια, με τους μηχανικούς μας στη διαμόρφωση της πλατφόρμας. Όταν ξεκινήσαμε τη δημιουργική διαδικασία, το περιθώριο ελιγμών που είχαμε για να σχεδιάσουμε μια νέα ιδέα ήταν απίστευτα μεγάλο. Με έμπνευση από το πρωτότυπο DS Aero Sport Lounge, η σιλουέτα του αυτοκινήτου παραγωγής είναι μοναδική στην κατηγορία και με αναλογίες που δεν έχουν εμφανιστεί προηγουμένως».

«Το περίγραμμα είναι sport, πολύ μυώδες και συμπαγές», συνεχίζει, «ενώ [το αυτοκίνητο] κάθεται πάνω σε πολύ μεγάλους τροχούς. Η γραμμή του αποδείχθηκε ότι είναι αεροδυναμικά αποτελεσματική σε ό,τι έχει να κάνει με την ιδανική εκμετάλλευση της ενέργειας και ταυτόχρονα χαρισματική στην αισθητική της».

H νέα DS 4 έρχεται να συμπληρώσει τα DS 3 Crossback, DS 7 Crossback και DS 9 της premium γαλλικής μάρκας.

Πράγματι, η DS 4 ξεχωρίζει σχεδιαστικά απ’ όποια μεριά κι αν τη δεις, αλλά περισσότερο στο εμπρός της μέρος με τα νέα φωτιστικά σώματα τα οποία ενσωματώνουν φώτα ημέρας που αποτελούνται από δύο γραμμές LED. Και τo εσωτερικό όμως είναι εξίσου εντυπωσιακό δικαιολογώντας τη φιλοδοξία της DS να πολεμήσει το κατεστημένο των Γερμανών στην κατηγορία.

Η DS 4 είναι βενζινοκίνητη 1.2 με 130 άλογα και 1.6 με 180, diesel 1.5 με 130 και Plug-in Hybrid E-Tense με 225 (photo DS Automobiles).

Η DS 4 και η DS 4 Cross διατίθενται ήδη σε δύο βενζινοκίνητες επιλογές: 1.2 PureTech 130 EAT8, ήτοι με 130 άλογα και 8άρι αυτόματο κιβώτιο (κοινό σε κάθε DS 4), και 1.6 PureTech 180 EAT8, μια πετρελαιοκίνητη 1.5 BlueHDi 130 EAT8, συν την Plug-in Hybrid E-Tense 225, με τιμές που ξεκινούν από €28.500.

Από δε το 2024, θα υπάρχει και μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη DS 4 που θα βασίζεται στη νέα τεχνολογία ηλεκτροκινητήρων και μπαταριών. Μάλιστα, από την ίδια χρονιά, κάθε νέο μοντέλο που θα λανσάρει η DS Automobiles θα είναι μόνο 100% ηλεκτρικό.

Επιγραμματικά [είπαμε: σύντομη παρουσίαση], η νέα DS 4 είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον (και πολύ όμορφο) μοντέλο από τη DS Automobiles που έρχεται να συμπληρώσει τα DS 3 Crossback, DS 7 Crossback και DS 9 της premium γαλλικής μάρκας.

Δείτε περισσότερα για τη νέα DS 4 εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Driven. Η «haute couture», ηλεκτρική DS 3 Crossback E-Tense.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top