Βάζω τη φράση «Bespoke suits on line» στον υπολογιστή μου και είμαι έτοιμος να ραφτώ ψηφιακά: Εμφανίζονται 2.000+ αποτελέσματα…

Για να βαφτιστεί ένα κοστούμι «Bespoke» (επί παραγγελία) πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:

1. Πελάτης σε συνεργασία με το ράφτη ή ραφείο επιλέγουν το ύφασμα και το στυλ του κοστουμιού.
2. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μέτρα, το σωματότυπο και όποια άλλη ιδιαιτερότητα ή επιθυμία του πελάτη, ο ράφτης ή το ραφείο δημιουργούν πατρόν ή κόβουν κατευθείαν στο ύφασμα το ρούχο.
3. Ακολουθούν πρόβες (όσες χρειάζεται ο ράφτης ή το ραφείο), για προσαρμογές στο πατρόν και το κόψιμο.
4. Το ρούχο θα πρέπει να δουλευτεί και να ραφτεί στο χέρι, εκτός από τις κεντρικές ραφές και κάποια επιμέρους σημεία.
5. Το σημαντικότερο όμως είναι ο τρόπος κατασκευής ή, όπως αποκαλείται στην πιάτσα των ραφτάδων, το πώς θα «δουλευτεί». Με άλλα λόγια, αναφέρομαι στα υλικά και τη χρήση τους, τον τρόπο ραφής, το σιδέρωμα, και άλλα άπειρα μικρά «μυστικά» που συνήθως μεταφέρονται από τεχνίτη σε τεχνίτη ή ανακαλύπτονται καθημερινά.
6. Τέλος, χαρακτηριστικό ενός Bespoke ρούχου είναι ότι είναι μοναδικό και δεν επαναλαμβάνεται, ακόμη κι αν είναι από τον ίδιο τεχνίτη και με το ίδιο ύφασμα!

Βάζω τη φράση «Bespoke suits on line» στον υπολογιστή μου και είμαι έτοιμος να ραφτώ ψηφιακά! Εμφανίζονται 2.000+ αποτελέσματα, διαφημίσεις, εταιρείες που προσφέρουν «the best suits that fit», άρθρα κλ.π. Ως έμπειρος πλέον ερευνητής, δεν επισκέπτομαι τις εταιρείες καθαυτές, αλλά μπαίνω στα άρθρα διαφόρων bloggers ή έγκυρων οn-line εντύπων με τίτλους «Οι 5 καλύτεροι cyber ράφτες», «Τα καλύτερα 10 Custom suits on line» κ.λπ. Εντοπίζω πάνω κάτω τους δύο καλύτερους και μπαίνω να ράψω.

Μπαίνω σε μενού που μου εξηγεί πώς να μετρήσω το σώμα μου. Πανεύκολο, τι βλακείες μου έλεγε ο ράφτης μου.

Μπαίνω σε μενού που μου εξηγεί πώς να μετρήσω το σώμα μου. Ακούγεται εύκολο, αλλά μήπως να φωνάξω τη γυναίκα μου;

Φανταστικό μενού με φωτογραφίες και μοντέλα και μοναδική on-line τεχνολογία. Πρώτα πρέπει να διαλέξω ύφασμα: μόλις πλησιάζω τη φωτογραφία αυτόματα μεγεθύνεται και μπορώ πλέον να νιώσω πόσο μαλακό είναι το ύφασμα ή πόσο σκληρό, ενώ παράλληλα διακρίνω με κάθε λεπτομέρεια τους θαλασσί κόκκους που αναμειγνύονται με άλλους μπλε κόκκους μέσα σε ένα σκούρο καφέ τουίντ.

Η τιμή είναι εξαιρετική, ούτε ετοιματζίδικο στις εκπτώσεις! Και σε 4 εβδομάδες το έχω στην πόρτα μου. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα;

Τελικά, με κερδίζει ένα μπλε σκούρο με ψηλό ψαροκόκαλο (υπάρχουν άπειροι τόνοι μπλε που είναι ίσως το χειρότερο χρώμα μαζί με το μαύρο, άμα χάσεις το παντελόνι και ψάχνεις να βρεις ένα άλλο ίδιο ύφασμα που να ταιριάζει με το σακάκι). Με βοήθησε πολύ στην επιλογή το παραθυράκι που εμφανιζόταν όταν πατούσα τη φωτογραφία και μου έλεγε τα χαρακτηριστικά του υφάσματος: 70% Wool Merinos & 20% Silk, 250 grams. Τι άλλο να χρειαστώ; Αν συζητούσα με το ράφτη μου θα έλεγε: «Θα είναι πολύ ζεστό, καλύτερα να πάρετε 100% wool. Επίσης, αφού το θέλετε στενή γραμμή, με το μετάξι θα έχουμε λιγότερη ελαστικότητα…» Ποιος νοιάζεται για όλα αυτά;

xB6_iphone.jpg.pagespeed.ic.Qv3oKK9xe2

“Τι τον θέλω τον ράφτη, αφού μπορώ να πάρω τα μέτρα μου με το smartphone;” Ακούγεται πολύ απλό για να είναι αληθινό…

Τέλεια, το πήρα το μεταξωτό. Και ξέρετε τι μου άρεσε: ότι δεν γυαλίζει όπως τα άλλα μεταξωτά που έχω δει, να είναι καλά η οθόνη! Βρήκα ματ μεταξωτό. Βέβαια, μου προσφέρουν και δειγματολόγιο με τα υφάσματα, αν πληρώσω $30, και δωρεάν μεταφορικά, για να είμαι πλέον σίγουρος (δηλαδή για να μπερδευτώ παραπάνω αφού τα λάβω, αλλά θα έχω δείγματα στο σπίτι).

Μετά μπαίνω να αποφασίσω πέτο και κούμπωμα, τσέπες και σκισίματα. Απίστευτη εμπειρία: επιλέγω και όλα αλλάζουν πάνω στη φωτογραφία αυτόματα (μοντέλο φοράει το κοστούμι με τέλεια εφαρμογή επάνω του). Καταλήγω σε στενό πέτο και 3 κουμπιά. Έδειχνε τέλειο στο μοντέλο (είμαι λίγο υπέρβαρος και κοντός με χαμηλό στήθος, τώρα θα δείχνω σαν το μοντέλο!). Επίσης πάντα μου άρεσαν οι λοξές τσέπες με δεύτερο τσεπάκι. Τις επέλεξα, αλλά για να κάνω και τη διαφορά, έκανα εξώτσεπο το τσεπάκι του πέτου. Η εμπειρία γίνεται ακόμη καλύτερη: μπορώ να διαλέξω και φόδρα. Βάζω μία λαχανί. Μιλάμε για μοναδικό κοστούμι!

Τέλος, θέλουν τα μέτρα μου. Μπαίνω σε μενού που μου εξηγεί πώς να μετρήσω το σώμα μου. Πανεύκολο, τι βλακείες μου έλεγε ο ράφτης μου, ότι του παίρνει καιρό να μάθει τους νεότερους πώς να παίρνουν μέτρα! Και άλλες βλακείες μου έλεγε: γέρνω δεξιά, οι ώμοι μου στρίβουν κ.λπ. Είχα κουραστεί με όλα αυτά. Εδώ μιλάμε είναι όλα εύκολα και γρήγορα!

Δίνω διεύθυνση και πληρώνω $ 750. Η τιμή είναι εξαιρετική, ούτε έτοιμο σε εκπτώσεις! Σε 4 εβδομάδες στην πόρτα μου και το φόρεσα. Ένα μικρό πρόβλημα μόνο, δεν είναι χειροποίητο. Πειράζει; Είναι η μόνη ατέλεια, κι όπως έχω διαβάσει, τα Bespoke κοστούμια έχουν ατέλειες (επειδή είναι στο χέρι!), άρα είμαι ΟΚ!

Αυτό είναι, θα παραγγέλνω όλα μου τα κοστούμια on line και θα πω και στους εναπομείναντες ράφτες να αφήσουν τη βελόνα και να πιάσουν το ποντίκι για τους πελάτες τους. Και φτηνά και γρήγορα!

Ή μήπως όχι; Η απόφαση είναι δική σας…

 

xB4_ipad.jpg.pagespeed.ic.1TcOlmCS2p

Διαβάστε ακόμα: 9 Μύθοι και Αλήθειες για το χειροποίητο κοστούμι

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top