Σαν φαίνεται ότι κάνει πλάκα; Στα σοβαρά, όμως, είναι πολύ σοβαρός (φωτογραφία: Darko Vojinovic/ΑP).

  Δεν σας άρεσαν τα 8.40μ.; Κανένα πρόβλημα, ορίστε ένα άλμα στα 8.41μ. να έχετε να πορεύεστε. Αν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα κρύο, τότε στο άλμα εις μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου αντέστρεψε τους όρους και το έκανε μια πράξη ταχείας καύσεως.

  Μόλις χθες έγινε γνωστό πως το άλμα του έλληνα ολυμπιονίκη στο Τορούν της Πολωνίας,που συνιστούσε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το τρέχον έτος, ακυρώθηκε. Η απόφαση της World Athletics στηρίχτηκε στο σκεπτικό πως τα παπούτσια που φορούσε απαγορεύονται σε αγώνες άλματος εις μήκος.

  Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι μια κατηγορία μόνος του. Cool, ανεπιτήδευτος, κλασικό τυπάκι που εύκολα θα τον έκανες παρέα.

  Συγκεκριμένα, ο Μίλτος φορούσε την έκδοση «Black Panther» των ειδικά σχεδιασμένων για άλμα εις μήκος παπουτσιών της Adidas, η οποία μάλιστα τα κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό ζευγαριών (limited edition).

  Σύμφωνα με τη World Athletics, το μοντέλο αυτό απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε αγώνες άλματος εις μήκος. Όμως, κανείς δεν είχε ελέγξει τα παπούτσια του Τεντόγλου πριν εκκινήσει τις προσπάθειές του στο μίτινγκ κλειστού στίβου στο Τορούν.

  Ωραία, όλα αυτά. Τόσο ωραία που αντί να κάνουν τον Τεντόγλου να βράζει από το θυμό του, να εξαπολύει μύδρους κατά των υπευθύνων και να βγει, τέλος πάντων, στο βουνό εκκινώντας ανένδοτο, κάτι που θα το δεχόσουν ως λογική ανθρώπινη συμπεριφορά, του… έφτιαξαν τη μέρα.

  Πήγε στο μίτινγκ του Λιεβέν και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: πλάκα και των γονέων. Κατέρριψε τρεις φορές την καλύτερη επίδοση στον κόσμο στα τέσσερα πρώτα άλματά του και στη συνέχεια «αποφάσισε» να προσγειωθεί στα 8,41μ. στο τέταρτο άλμα του ξεπερνώντας ακόμα και το 8,40μ. που του πήρε πίσω η παγκόσμια Ομοσπονδία.

  Ισως ο πιο ζεν αθλητής που πέρασε από τα στάδια. Ζεν, στωικός ή ό,τι άλλο θέλετε, αλλά και συνάμα αθληταράς.

  Ας το δούμε ψύχραιμα το γεγονός. Υπάρχουν αθλητές που τους πιστεύεις γιατί παλεύουν λυσσαλέα για να πετύχουν το μέγιστο. Ξέρεις πως ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, αυτοί θα τα καταφέρουν χάρη στο πείσμα τους. Υπάρχουν αθλητές που απλώς τους βγαίνει, σχεδόν αβίαστα η ανωτερότητά τους. Τους προίκισε η φύση με τέτοιο ταλέντο που μπορούν να το σκορπούν αφειδώς.

  Υπάρχει, όμως, και ο Μίλτος Τεντόγλου που είναι μια κατηγορία μόνος του. Cool, ανεπιτήδευτος, κλασικό τυπάκι που εύκολα θα τον έκανες παρέα προσμένοντας πως με τα αστεία του θα βάλει μπουρλότο στη σοβαροφάνεια, αλλά και τόσο ουσιαστικός όταν πρέπει.

  Λογικό αυτό το καλούπι μια φορά φτιάχνεται και στη συνέχεια σπάει. Δεν μπορείς να βρεις πολλούς Τεντόγλου τριγύρω. Κάνει το δύσκολο να δείχνει εύκολο, αλλά δίχως να δίνει τρομερή υπόσταση στα κατορθώματά του. Υφάκι; Καλάμι; Τον έχετε ακούσει να μιλάει έπειτα από κάποια επιτυχία του; Είναι λες κι όλα αυτά του φαίνονται τόσο φυσιολογικά που δεν έχει λόγο να τα υπερτονίσει.

  Τη στιγμή που ο χώρος του αθλητισμού χωράει, ανδρώνει και εκκολάπτει μεγαλαυχικές προσωπικότητες, με πρησμένα εγώ, ο Τεντόγλου έρχεται να μας θυμίσει πως ένας αθλητής, ακόμη κι ένας υπεραθλητής, ούτε θεός είναι ούτε δικαιούται να πιστεύει πως όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω απ’ αυτόν.

  Ο Τεντόγλου, αντίθετα, γυρίζει γύρω από τον εαυτό του δίχως όμως να τον αποθεώνει. Απλώς κάνει αυτό για το οποίο καλός και το κάνει με ήρεμο και αβίαστο τρόπο. Οπως πρέπει να γίνονται όλα τα σπουδαία πράγματα. Τραβάτε κανένα ζόρι; Ο Μίλτος είναι εδώ για να σας ηρεμήσει. Ισως ο πιο ζεν αθλητής που πέρασε από τα στάδια. Ζεν, στωικός ή ό,τι άλλο θέλετε, αλλά και συνάμα αθληταράς. Να τον χαιρόμαστε για πολλά χρόνια.

   

  Διαβάστε ακόμα: Γιατί ο Τζόκοβιτς είναι τόσο τέλειος όσο ο Άγιαξ του ’70.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top