Στις Κιτριές με την άγρια ομορφιά.

Καμιά φορά νομίζω ότι η ζωή μου όλη έχει περάσει μέσα σε ένα καλοκαίρι. Ένα διαρκές, ζεστό, χαρούμενο καλοκαίρι. Με ήλιο, με μπόρες, με φεγγάρια, με θάλασσες, με δειλινά, με αυγές, με γέλια.

Το δικό μου, ζεστό, μακρύ καλοκαίρι, στέκι έχει τη θάλασσα και οδηγό τα μάτια της… μικρής Χριστίνας. Της Χριστίνας που έμαθε τις διακοπές και την θάλασσα στην Καλαμάτα των παιδικών της –πρώτων- αναμνήσεων.

Το βότσαλο στην παραλία του Αλμυρού, τον ποδαρόδρομο στην οδό Ακρίτας, τις βόλτες στην πλατεία, τα προσκυνήματα στη Δήμιοβα τον Δεκαπενταύγουστο, τα παγωτά στο ζαχαροπλαστείο του Κουτουλέα (που δεν υπάρχει πια), και τα υπέροχα κορνέ στο απέναντι του Μάλαμα.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα λαλάγγια που είναι παραδοσιακές μεσσηνιακές τηγανίτες.

Για λαλάγγια στο φούρνο του Ανδροβιτσανέα.

Τα λαλάγγια (παραδοσιακές μεσσηνιακές τηγανίτες*) που κάθε μέρα έφτιαχνε η γιαγιά, τα χοντρά μανιάτικα παξιμάδια μουλιασμένα με νερό και λάδι, φορτωμένα με μπόλικη ντομάτα χαραχτή και σφέλα**!

Η τοπική σφέλα ταιριάζει ταμάμ με τα λαλάγγια.

Καρδαμύλη, Στούπα (η μαγική παραλία της Καλογριάς), Λιμένι, Οίτυλο, Γύθειο, Αερόπολη, Γερολιμένας, Κούνος, Βάθεια, ξορκίζουν τις σκοτούρες.

Ο Ταύγετος ήταν στα παιδικά μου μάτια, ένας… ήρεμος γίγαντας που έστεκε πάνω από την ακτή, και συντρόφευε τις διαδρομές μας από το κέντρο της πόλης προς τη Βέργα, το Ακρογιάλι και τις Κιτριές! Στο Ακρογιάλι, το Memphis, το σήμα κατατεθέν bar της Καλαμάτας, με τις ψαγμένες μουσικές, τον όμορφο κόσμο του και τα θεματικά του πάρτι είναι το hot spot της περιοχής.

Το Memphis, το σήμα κατατεθέν bar της Καλαμάτας, με τις ψαγμένες μουσικές.

Οι Κιτριές, το ψαροχώρι με την άγρια ομορφιά, μαγεύει με την απόκοσμη γοητεία του, εξάλλου από εκεί ξεκινάει το ταξίδι στη μεσσηνιακή και τη λακωνική Μάνη. Καρδαμύλη, Στούπα (η μαγική παραλία της Καλογριάς), Λιμένι, Οίτυλο, Γύθειο, Αερόπολη, Γερολιμένας, Κούνος, Βάθεια συνεπαίρνουν το μυαλό και ξορκίζουν τις σκοτούρες.

Η μαγική παραλία της Καλογριάς.

Το ταξίδι προς Πεταλίδι, Κορώνη, Μεθώνη, προς Πύλο, Γιάλοβα, Πετροχώρι (Χρυσή Ακτή, Βιοδοκοιλιά) είναι εξίσου συναρπαστικό με εκείνο της… αντίπερα διαδρομής.

Από την άλλη την πλευρά, η Καλαμάτα έχει ακόμα μία σειρά ακαταμάχητων προορισμών. Το ταξίδι προς Πεταλίδι, Κορώνη, Μεθώνη, προς Πύλο, Γιάλοβα, Πετροχώρι (Χρυσή Ακτή, Βιοδοκοιλιά) είναι εξίσου συναρπαστικό με εκείνο της… αντίπερα διαδρομής.

Γενικά η Καλαμάτα, εκτός από μία τέλεια πόλη για να ζεις χειμώνα – καλοκαίρι, έχει το πλεονέκτημα να περιτριγυρίζεται από συγκλονιστικά μέρη που δύσκολα βρίσκεις μαζεμένα για να επισκεφθείς. Δεν είναι μόνο οι παραλίες, είναι οι ιστορίες, η γραφικότητα των χωριών, οι αντιθέσεις, οι εναλλαγές των τοπίων, τα φαγητά, οι άνθρωποι.

Η παραλία Χρυσή Ακτή.

Το δικό μου μακρύ καλοκαίρι είναι γεμάτο από Καλαμάτα λοιπόν, αλλά έχει χώρο και για το ηλιοβασίλεμα της Οίας, την ανεμελιά της Κεφαλονιάς, τα δύσβατα μονοπάτια των παραλιών της Αστυπάλαιας και της Αμοργού, την κοσμοπολίτικη ζωή των Σπετσών, την μοναξιά της Σκοπέλου, τις χρυσές αμμουδιές της Κέρκυρας, τις καντάδες της Ζακύνθου, την αυθεντικότητα της μοναδικής Κρήτης, τους αέρηδες της Τήνου και τα χρώματα της Χαλκιδικής. Κάθε στιγμή μοναδική και κάθε τόπος μία γλυκιά νοσταλγία. Ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι.

 

* Λαλάγγια έχουν όλοι οι φούρνοι της πόλης, υπάρχουν μαλακά και σκληρά και πρέπει να τα δοκιμάσετε. Αναζητήστε τον φούρνο του Ανδροβιτσανέα.

** Η σφέλα είναι ένα ιδιαίτερο λευκό σκληρό τυρί, που τρώγεται και ωμό και ψημένο, και μόνο του και σε συνδυασμούς, αλλά κυρίως ταιριάζει με τα λαλάγγια και τα μαύρα μανιάτικα παξιμάδια.

 

Διαβάστε ακόμα, «Isla Brown Corinthia». Το πρώτο 5στερο resort στους Αγίους Θεοδώρους.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top