Έργα του Banksy διακοσμούν τα δωμάτια του ξενοδοχείου, όπως αυτό που δείχνει έναν ισραηλινό στρατιώτη και έναν παλαιστίνιο διαδηλωτή να παίζουν μαξιλαροπόλεμο. (Φωτογραφίες: Banksy)

Το Hotel Walled-Off είναι κατ’ εικόνα του έργου του Banksy, μεταμορφώνοντας την πραγματικότητα με ποιητική διάθεση και μια ψευτοαφέλεια. Τα δωμάτια βλέπουν όλα πάνω στο Τείχος, ένα από τα εμβλήματα μιας διαμάχης που κρατάει σχεδόν 70 χρόνια.

Το κατάλυμα αποτελεί ένα σχόλιο στο αίσχος των διαχωριστικών τειχών και, όπως είπε ο ίδιος ο Banksy, «προσφέρει τη χειρότερη θέα που μπορεί κάποιος να έχει από ένα ξενοδοχείο».

Το Walled-Off είναι ένα λεκτικό παιχνίδι ανάμεσα σε μια αλυσίδα ξενοδοχείων πολυτελείας και την αγγλική έκφραση που σημαίνει «χωρισμένο από τοίχο».

Όπως είπε ο ίδιος ο Banksy, «προσφέρει τη χειρότερη θέα που μπορεί κάποιος να έχει από ένα ξενοδοχείο».

Όποιος κλείσει δωμάτιο στο Hotel Walled-Off θα ζήσει μια εμπειρία «τρία σε ένα»: ξενοδοχείο, τέχνη και πράξη διαμαρτυρίας.

Πήρε λοιπόν μια παλιά εγκαταλελειμμένη κατοικία δίπλα στο Τείχος και αποκατέστησε με την ομάδα του ένα εσωτερικό κάπως παλαιομοδίτικο, στο οποίο όμως διασκέδασε μεταστρέφοντας τα κλασικά διακοσμητικά μοτίβα.

Το ξενοδοχείο διαθέτει εννέα δωμάτια. Εκ των οποίων τα επτά έχουν διακοσμηθεί από τον ίδιο τον Banksy και τα άλλα δύο από Καναδούς και Παλαιστίνιους καλλιτέχνες.

Σύμφωνα με τον Bansky «πρόκειται για ένα χώρο που θυμίζει ανδρική λέσχη της Αγγλίας την εποχή της αποικιοκρατίας».

Ο διευθυντής του Hotel Walled-Off, Wissam Salsaa, βεβαιώνει πάντως πως δεν πρόκειται απλώς για ένα καλλιτεχνικό project, αλλά για ένα κανονικό ξενοδοχείο του οποίου τα δωμάτια θ’ αρχίσουν να νοικιάζονται από τις 20 Μαρτίου και στην τιμή των 30 δολαρίων τα φθηνότερα. Και όποιος αποφασίσει να μείνει εκεί θα ζήσει μια εμπειρία «3 σε 1»: ξενοδοχείο, τέχνη και πράξη διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, ο στόχος του Banksy είναι να φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο και διάφορες εκθέσεις από Παλαιστίνιους καλλιτέχνες, που θα ενθαρρύνουν τον διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές και τους ανθρώπους της περιοχής.

Για τη δημιουργία του ξενοδοχείου, ο Banksy και η ομάδα του δούλευαν κάτω από απόλυτη μυστικότητα για 14 μήνες.

 

Διαβάστε ακόμα: O «ιπτάμενος» πύργος της Μάνης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top