Κι όμως, το 1968, πολλοί πίστευαν ότι το «2001: A Space Odyssey» ήταν μια πολύ βαρετή ταινία. (Φωτογραφία: IMDb)

Όταν κάποιος σήμερα μιλάει για το φιλμ 2001: A Space Odyssey του Stanley Kubrick, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων είναι η λέξη «αριστούργημα». Όχι άδικα, αν σκεφτεί κάποιος ότι μιλάμε για μια ταινία του 1968, ένα sci-fi φιλμ προτού τα sci-fi φιλμ γίνουν mainstream, μια δημιουργία που έμελλε να επηρεάσει σκηνοθέτες όπως ο Steven Spielberg και ο George Lucas.

Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο ευνοϊκά για το διαστημικό έπος των Kubrick και Arthur C. Clarke. Για την ακρίβεια όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες οι κριτικές ήταν μικτές – ίσως να φταίει η εκκεντρικότητα του Kubrick ή το γεγονός ότι κάποιοι κριτικοί είδαν την κόπια των 161 λεπτών και κάποιοι άλλοι αυτή των 142 λεπτών, δηλαδή η εκκεντρικότητα του Kubrick. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν και κριτικές που μιλούσαν για την ταινία-πατάτα της χρονιάς.

Για παράδειγμα η Renata Adler της εφημερίδας New York Times έγραψε πώς «πρόκειται για μια ταινία μεταξύ του υπνωτικού και του εντελώς βαρετού». Ενώ και εισπρακτικά δεν μπορούμε να πούμε ότι τα πήγε και πάρα πολύ καλά τη χρονιά που βγήκε στις αίθουσες – το φιλμ κόστισε περίπου 12 εκ. δολάρια και τα έσοδα του έφτασαν τα 22 εκ. παγκοσμίως.

Το βιβλίο μπαίνει στο μυαλό των Kubrick και Clarke, από την πρώτη τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη το 1964 μέχρι τη στιγμή που βρέθηκαν πίσω από τις κάμερες στα γυρίσματα της ταινίας.

Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια, να μπει στη σφαίρα του καλτ και να αποθεωθεί από μεγάλους σκηνοθέτες, ώστε το «2001: A Space Odyssey» να μετατραπεί σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε σήμερα – ένα κινηματογραφικό αριστούργημα που άνοιξε τον δρόμο σε πολλούς άλλους ονειροπόλους δημιουργούς.

Το βιβλίο του Michael Benson «Space Odyssey: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke, and the Making of a Masterpiece».

Και τώρα, θέλοντας να γιορτάσει τα 50 χρόνια ζωής του φιλμ, ο συγγραφέας Michael Benson κυκλοφορεί το βιβλίο του «Space Odyssey: Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke, and the Making of a Masterpiece». Ουσιαστικά έναν μικρό ύμνο στην δημιουργία μιας από τις σημαντικότερες ταινίες του 20ου αιώνα.

Το βιβλίο μπαίνει στο μυαλό των Kubrick και Clarke, από την πρώτη τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη το 1964 μέχρι τη στιγμή που βρέθηκαν πίσω από τις κάμερες στα γυρίσματα της ταινίας, εξηγεί βήμα-βήμα πώς ήρθε το φιλμ στη ζωή, αλλά και σκέψεις των δύο δημιουργών.

Φυσικά το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου 2018, δηλαδή ακριβώς 50 χρόνια από την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας. Για περισσότερες πληροφορίες και προπαραγγελίες μπείτε εδώ.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο George Condo που το καλοκαίρι «έρχεται» για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top