Πρώτη ματιά στο Folk. Το νέο, cool εστιατόριο, Βύσσης και Αιόλου γωνία

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Το νέο στέκι to be για καφέ, brunch, φαγητό και ό,τι προκύψει… Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Τι είναι Folk. (έτσι γράφεται), με τελεία αλλά χωρίς παύλα; 1ον, το νέο πρότζεκτ της Εβίτας Κουτσοπούλου και του Alex Canvin, αυτού του τρομερού διδύμου που γνωρίσαμε πριν από τρία χρόνια μέσα από το Different Beast της Κηφισιάς. 2ον, το «αυτονομημένο» και ανοιχτό στον καθένα εστιατόριο του νέου τετράστερου ξενοδοχείου Blend το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Παυλίδη. 3ον, το πιο χαρακτηριστικό μέρος αν θέλει κάποιος να δει το πρόσωπο της «νέας» Αθήνας και να αισθανθεί τα vibes του ανανεωμένου κέντρου. Εμείς το επισκεφθήκαμε για να δούμε το χώρο, να πιούμε καφέ Τaf και -κυρίως- να δοκιμάσουμε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του μενού του.

Καφές και πολύ συμπάθεια. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Λουσμένο στο φως που διαχέεται μέσα από τις πολλές τζαμαρίες του, απέναντι από την Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα, σε μια περιοχή του λεγόμενου ιστορικού κέντρου γεμάτη καταστήματα που πουλάνε τεντόπανα, βαφτιστικά και φτηνά ρούχα, το Folk (ΟΚ, αφήνουμε για λίγο την τελεία) έχει την cool ενέργεια ενός μαγαζιού που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Στο εσωτερικό του με τα σκανδιναβικής αισθητικής τραπεζοκαθίσματα κυριαρχούν τα αναρριχώμενα φυτά, οι φίκοι και τα παχύφυτα. Στους τοίχους του ξεχωρίζει η επένδυση από καθρέφτη με βίντατζ εφέ και το σκηνικό συμπληρώνουν οι γυμνές τσιμεντένιες κολόνες, το ξύλο, το μέταλλο, τα κόκκινα τούβλα και τα φωτιστικά, τα πολλά φωτιστικά που κρέμονται από το ταβάνι.

Οι δημιουργοί του Folk., Alex Canvin και Εβίτα Κουτσοπούλου. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Στη δεξιά του πλευρά βρίσκεται το πεντακάθαρο και άρτια εξοπλισμένο μπαρ στο οποίο παρασκευάζονται τα ροφήματα και οι καφέδες με την υπογραφή της Taf, ενώ τον υπόλοιπο χώρο καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα και η «κλειστή» κουζίνα. Παραγγείλαμε έναν καφέ και ξεχωρίσαμε αυτή τη φορά το Pianeta blend για το πλούσιο σώμα του με την ήπια οξύτητα, τη γλυκιά γεύση που παραπέμπει σε βότανα, κακάο και καστανή ζάχαρη και τη δυνατή επίγευση σοκολάτας. Και μια χρήσιμη πληροφορία για τους περιπατητές αυτής της πόλης: υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλει κάποιος τον καφέ του σε χάρτινο κύπελλο για take out.

Όλοι θα δοκιμάσετε. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Γιατί, όμως, «Folk.»; Γιατί είναι ένα εύκολα απομνημονεύσιμο όνομα το οποίο παίζει με την έκφραση «come on, folks» η οποία όταν προφέρεται απευθύνεται σε όλους χωρίς να αποκλείει κανέναν. Έτσι και το Folk είναι ένας χώρος που σε τέλεια νεοελληνικά αποκαλούμε «inclusive». Η ιδέα για αυτό το μαγαζί προέκυψε όταν ο συνδημιουργός Alex σε ένα ταξίδι στο Λος Άντζελες ήρθε αντιμέτωπος με μια ολόκληρη σειρά από cool χώρους για foodies στους οποίους έπαιζαν τα πάντα: από το street food μέχρι το fine dining. Ταυτόχρονα. Έναν τέτοιο «ανοιχτό» και συμπεριληπτικό χώρο θέλησε να αναπαράγει μαζί με την Εβίτα στην Αθήνα. Προσαρμόζοντας, βέβαια, το concept στα δεδομένα της πόλης και δίνοντας έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες των πιάτων που -όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως περίεργο- δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές της «πόλης των αγγέλων» που θεωρείται η «μεσογειακή» πλευρά της Αμερικής.

«Αρπαγμένο» μπριός με ρικότα και μαρμελάδα Folk.ικής παραγωγής. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Η κουζίνα του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «geographically whimsical»: Γεωγραφικά παιχνιδιάρικη, δηλαδή, απόδειξη του ότι ο κόσμος έχει μικρύνει και μπορούμε άνετα να σερβιριστούμε ένα πιάτο το οποίο κλείνει μέσα του ταυτόχρονα π.χ. τη σκανδιναβική, την ελληνική και τη μεσανατολίτικη γαστρονομική κουλτούρα. Inclusive, λοιπόν. Το ίδιο τούτι-φρούτι είναι και η πελατεία που είδαμε. Στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά «παλιοί» Αθηναίοι μιας κάποιας ηλικίας με πελάτες από το κηφισιώτικο Different Beast, ενοίκους του ξενοδοχείου, σαραντάρηδες που δουλεύουν μπροστά από τα λάπτοπ τους, ατίθασα ή λιγότερο ατίθασα νιάτα και τουρίστες.

Το «λάθος» αβγό που έγινε «λάθος» αγάπη. Υπάρχουν λάθη στην αγάπη; Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Ανοίγει στις 7.30 το πρωί -σερβίρει πρωινό στους ενοίκους του Blend, άλλωστε- και κλείνει μετά τα μεσάνυχτα, προσφέροντας σε όλους, ενοίκους και μη, επιλογές για πρωινό, brunch, δείπνο, ακόμη και κοκτέιλ. Από το μενού Rise & Shine που σερβίρεται μέχρι τις 10.30, δοκιμάσαμε ένα νοστιμότατο χειροποίητο «αρπαγμένο» brioche με τυρί ρικότα που τη φτιάχνουν οι ίδιοι (όντως) και σπιτική μαρμελάδα (€6,20). Λαχταριστό και… whimsical. Αν πάτε για πρωινό, σας προτείνω να το συνοδεύσετε είτε με τον αγαπημένο σας Taf καφέ, είτε με ένα από τα πολλά αφεψήματα της βρετανικής εταιρείας Teapigs που θα βρείτε εκεί. Ένα από αυτά που σας προτείνω να δοκιμάστε είναι το Clean & Green με πράσινο τσάι, καρύδα, πικραλίδα, τζίντζερ και λεμονόχορτο (4,20€). Γενικά, αν είστε της υγιεινής διατροφής να ξέρετε ότι θα βρείτε ποικιλία σε health booster ροφήματα με μάτσα ή κουρκουμά (€4,70-€6,20).

Buddha bowl που σε χορταίνει χωρίς τύψεις. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Από το brunch μενού που σερβίρεται από τις 10.30 μέχρι τις… 19.00 (!) και περιλαμβάνει αρκετές επιλογές για μεσημεριανό γεύμα, δοκιμάσαμε διαφορετικά πιάτα αλλά με συνοχή ως προς τη φιλοσοφία. Ξεκινήσαμε με ένα σούπερ healthy, vegan και χορταστικό Buddha bowl (σημειώστε το όνομα, σε λίγο θα τα βρίσκετε παντού) με ζουμερό, πικάντικο φαλάφελ, ινσταγκραμικό χούμους παντζαριού, σαλάτα από μωβ λάχανο, αβοκάντο κομμένο σε φέτες, κολοκυθόσπορο, φύλλα μουστάρδας, φύτρες αρακά και χειροποίητες ινδικές πιτούλες νάαν (€12,5). Συνεχίσαμε με μια γενναία φέτα από ξινό προζυμένιο ψωμί με αβοκάντο, πικλαρισμένα καρότα, μεσανατολίτικη κρέμα σκόρδου, σουμάκ και λευκό σουσάμι – πιο ελαφρύ από ότι ακούγεται (€7,5). Τέλος, μιας και brunch χωρίς αβγό δεν γίνεται, δοκιμάσαμε και ένα σπέσιαλ πιάτο με το «λάθος» αβγό μάτι -επί τούτου καψαλισμένο- σερβιρισμένο πάνω σε τηγανητό άγριο ρύζι, μωβ μπρόκολο, κέιλ, ανοιξιάτικα μπιζέλια, φύλλα μουστάρδας, φρέσκο τσίλι και πράσινο κρεμμυδάκι (€12,5) -εντελώς L.A. κολατσιό.

Γλυκοπατάτες με τουμ. Από τα must-try των side dishes. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Από το βραδινό μενού που σερβίρεται από τις 19.00 μέχρι τις 23.30, απολαύσαμε ένα μπολ με «αγριοψημένες» γλυκοπατάτες με τουμ -μια λιβανέζικη σως από σκόρδο- στο οποίο η γλύκα της americana γαστρονομικής κουλτούρας δένει απόλυτα με τις πικάντικες νότες της κουζίνας της Μέσης Ανατολής (€5,50). Επιλέξτε το σαν συνοδευτικό για τα κυρίως σας. Τέλος, από το μενού Heaven που σερβίρεται όλη μέρα, δοκιμάσαμε μια ακομπλεξάριστα mainstream τηγανητή μηλόπιτα-φάκελο, η οποία συνοδεύεται από παγωτό γιαούρτι και γαρνίρεται με ένα σπέσιαλ μπάτερσκοτς στο οποίο η καραμέλα μπλέκει με την ουμάμι γεύση του γιαπωνέζικου μίσο (€9).

Τα πιάτα άδειασαν. Ώρα για ζυθογνωσία αλά ελληνικά. Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro.

Στα κοκτέιλ που σερβίρει το Folk περιλαμβάνονται κλασικές επιλογές όπως negroni και dry martini, αλλά και χιπστεριές όπως το «She’s so sweet and sour» με βότκα, χυμό λάιμ, φύλλα σίσο, σιρόπι αγαύης και bitters από ραβέντι (€10-€12). Από τις 17 ετικέτες ελληνικών κρασιών, στις τοπ ξεχωρίσαμε το Ασύρτικο Σαντορίνης του Βασάλτη (€40/μπουκάλι), το trendy χλωμό ροζέ La Tour Melas Idylle D’ Achinos (€30/μπουκάλι), αλλά και την «εκκεντρική» κεφαλλονίτικη μαυροδάφνη του Σκλάβου (€33/μπουκάλι). Τέλος, ο κατάλογος περιλαμβάνει μπύρες τοπικών μικροζυθοποιών με ιδιαίτερα αρώματα όπως η Red Donkey, η Jasmine IPA και η Mandy Black (€6-€7,50), αλλά και ελληνικά soft drinks όπως η σόδα από ροζ γκρέιπφρουτ της Three Cents (€3,80). Εμείς πήγαμε και θα ξαναπάμε. Εσείς;

 

INFO: Folk. Βύσσης 2 & Αιόλου, Αθήνα. Τηλ. 210 3221552

 

Διαβάστε ακόμη: Πρώτη ματιά στο Blend Hotel: το Μέγαρο Παυλίδη ξαναζωντανεύει στην Αιόλου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο δημιουργός της Βασίλισσας, Δημήτρης Λίτινας παρουσιάζει φέτος στο νησί της Αίγινας ένα ξεχωριστό εστιατόριο – μπαρ με έμφαση στα ψαρικά και τα θαλασσινά, αλλά και με εκλεκτές δόσεις από αλκοόλ στο bar του μαγαζιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία του εμπορικού τριγώνου, το ατμοσφαιρικό «42 barstronomy» έχει γράψει -και συνεχίζει να γράφει- τη δική του ιστορία. Είναι το κατάλληλο μέρος για να πιεις τον εκλεκτό Taf καφέ σου. Συναντήσαμε τον δημιουργό του, Σπύρο Κερκύρα, για τη νέα στήλη «The Taficionados».

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο «παιδί» του pastry chef Κρίτωνα Πουλή, το Bon Bon στον Πειραιά. Ένα πρότυπο κατάστημα, εργαστήρι και χώρο παραγωγής ιδεών. Συγκρατήστε το όνομα του Κρίτωνα, θα πρωταγωνιστεί για πολλά χρόνια στην εγχώρια ζαχαροπλαστική.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Κοντά στις γραμμές του τραμ, στον Νέο Κόσμο, το καινούργιο μαγαζί των Φώτη Φωτεινόγλου και Θοδωρή Κασσαβέτη δεν έχει συμπληρώσει καλά καλά δύο βδομάδες ζωής, αλλά είναι ήδη talk of the town.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro